Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe  w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry, z mleczkiem kokosowym, podane z kolendrą i chrupiącymi grzankami do zebrania sosu. Gotowe w 10 minut a są jednymi z najlepszych muli jakie jadłam w życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni!

Scroll down for recipe in English

mule

Szybkie małże w czerwonym sosie curry

(1 porcja)

Składniki:

  • 500 g świeżych i oczyszczonych małż
  • 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %
  • posiekana kolendra lub pietruszka do podania
  • grzanki z bagietki

Przygotowanie:

  1. W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  2. Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wyrzuć wszystkie nieotwarte).
  3. Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym przykryj garnek i podgrzej jeszcze przez chwilę.
  4. Posyp kolendrą lub pietruszką i podawaj małże z powstałym sosem wraz z grzankami.

Smacznego!

mule

English version

Quick and easy red curry mussels

(1 serving)

Ingredients:

  • 500 g  fresh mussels, bearded and scrubbed
  • 1/2 medium onion, finely chopped
  • 1 tbsp oil
  • 1 tbsp red curry paste
  • 1/4 cup dry white wine
  • 1/2 cup coconut milk or cream
  • chopped coriander or parsley for garnish
  • slices of toasted baguette

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pot on low and cook the onions until softened.
  2. Increase the heat to high and add the curry paste and cook for 1 minute. Add the wine and degalze the pan. Immediately add the mussels and cover the pot with a lid. Allow to steam for a few minutes until they have opened. Discard any unopened mussels.
  3. Add the coconut milk or cream and stir, cover and allow to heat through.
  4. Scatter over the chopped coriander or parsley and serve with toasted slices of baguette.

Enjoy!

mule

Share the post "Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, kuchnia indyjska, małże, mleko kokosowe, mule, obiad, owoce morza, wino, zioła

« Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries »

Comments

  1. Fotograf Jacek says

    29 listopada 2014 at 15:56

    Nie miałem nigdy przyjemności przyrządzać małż 🙂 Na zdjęciach wyglądają jednak bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 listopada 2014 at 15:57

      To koniecznie zalecam! Mogłabym je jeść na kilogramy:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klopsiki-hiszpanskie-na-potrawce-z-cukinia-Spanish-meatballs-with-zucchini-stew

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce

Ziemniaki-zapiekane-z-serem-Cheesy-scalloped-potatoes

Ziemniaki zapiekane z serem / Cheesy scalloped potatoes

Zupa-miesna-z-jarmuzem-Meaty-soup-with-kale

Zupa mięsna z jarmużem / Meaty soup with kale

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress