Dziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry, z mleczkiem kokosowym, podane z kolendrą i chrupiącymi grzankami do zebrania sosu. Gotowe w 10 minut a są jednymi z najlepszych muli jakie jadłam w życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni!
Scroll down for recipe in English
Szybkie małże w czerwonym sosie curry
(1 porcja)
Składniki:
- 500 g świeżych i oczyszczonych małż
- 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %
- posiekana kolendra lub pietruszka do podania
- grzanki z bagietki
Przygotowanie:
- W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.
- Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wyrzuć wszystkie nieotwarte).
- Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym przykryj garnek i podgrzej jeszcze przez chwilę.
- Posyp kolendrą lub pietruszką i podawaj małże z powstałym sosem wraz z grzankami.
Smacznego!
English version
Quick and easy red curry mussels
(1 serving)
Ingredients:
- 500 g fresh mussels, bearded and scrubbed
- 1/2 medium onion, finely chopped
- 1 tbsp oil
- 1 tbsp red curry paste
- 1/4 cup dry white wine
- 1/2 cup coconut milk or cream
- chopped coriander or parsley for garnish
- slices of toasted baguette
Preparation:
- Heat the oil in a medium pot on low and cook the onions until softened.
- Increase the heat to high and add the curry paste and cook for 1 minute. Add the wine and degalze the pan. Immediately add the mussels and cover the pot with a lid. Allow to steam for a few minutes until they have opened. Discard any unopened mussels.
- Add the coconut milk or cream and stir, cover and allow to heat through.
- Scatter over the chopped coriander or parsley and serve with toasted slices of baguette.
Enjoy!
Fotograf Jacek says
Nie miałem nigdy przyjemności przyrządzać małż 🙂 Na zdjęciach wyglądają jednak bardzo smakowicie 🙂
Dzi says
To koniecznie zalecam! Mogłabym je jeść na kilogramy:)