Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Ryby i owoce morza / Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger

Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger"

  • Facebook
  • X

Nie ma Świąt bez śledzika. Uwielbiam je wszystkie i w każdej postaci, więc gdy zobaczyłam w magazynie Moje Gotowanie śledziki z marynowanym imbirem wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Nie zawiodłam się, bo wyszły pyszne! Generalnie jestem też fanką marynowanego imbiru więc jak dla mnie to połączenie jest idealne. Zapraszam po przepis!

sledzie-z-marynowanym-imbirem-Herring-with-pickled-ginger

Scroll down for recipe in English

Śledzie z marynowanym imbirem

(słoik 1 l)

Składniki:

  • 500 g śledzi, odmoczonych i pokrojonych w 1 cm paski
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g marynowanego imbiru ze słoiczka
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

Składniki na zalewę:

  • 250 ml oleju roślinnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zalewy.
  2. Układaj w słoiku naprzemiennie warstwy: śledzie, cebulę skropioną sokiem z cytryny i imbir aż do wyczerpania składników wkładając gdzieniegdzie liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zalej przygotowaną zalewą i odstaw minimum na noc do lodówki.

Smacznego!

*taką piękną zastawę możecie zakupić tutaj 

sledzie-z-marynowanym-imbirem-Herring-with-pickled-ginger

English version

Herring with pickled ginger

(1 l jar)

Ingredients:

  • 500 g herrings, soaked and cut into 1 cm stripes
  • 2 onions, peeled and sliced
  • juice from 1 lemon
  • 100 g of pickled ginger
  • 2 bay leaves
  • 5-6 allspice berries

Ingredients for the brine:

  • 250 ml of vegetable oil
  • 4 tablespoons of soy sauce
  • 2 tablespoons of honey

Preparation:

  1. Mix all the brine ingredients and set aside.
  2. In the jar arrange ingredients in layers: some herring, onion sprinkled with lemon juice and ginger, inserting bay leaves and allspice here and there.
  3. Pour in prepared brine and place in the refrigerator minimum overnight.

Enjoy!

sledzie-z-marynowanym-imbirem-Herring-with-pickled-ginger

Share the post "Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Ryby i owoce morza Tagged With: imbir, miód, ryby, śledzie, święta, wigilia

« Zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów
Najpopularniejsze przepisy w 2018 roku »

Comments

  1. Poradnia Dietetyk Na Walizkach says

    23 grudnia 2018 at 18:27

    Imbir – uwielbiam, ma bardzo wiele cennych właściwości 🙂 Jako dietetyk kliniczny pracujący z przyszłymi mamami polecam go głównie w formie naparu do walki z mdłościami. Jednak świetnie sprawdza się również w innej formie, co dobrze widać w Twoim przepisie 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger | FlyB Kulinaria pisze:
    21 grudnia 2018 o 12:14

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Restauracja Muu Muu Beef & Wine – recenzja

Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym

Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)

Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup

Warsztaty z Inką – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress