Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego"

  • Facebook
  • X

Po prostu pyszne! Grillowane kotlety wieprzowe (u mnie akurat schab) w rewelacyjnej glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego. Danie niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, czyli takie jakie lubię. Świetne z lekką sałatką i młodymi ziemniaczkami.Polecam!

Scroll down for English

Kotlety w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe, o ok. 1.5 cm grubości
  • mielona kolendra
  • sol i pieprz
Składniki na glazurę:
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • szczypta mąki kukurydzianej
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki glazury (oprócz masła) ma małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż glazura zgęstnieje, kilka minut. Wmieszaj masło i odstaw.
  2. Posyp  mięso solą, pieprzem i kolendrą.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj kotlety po 5 minut z każdej strony ( w zależności od grubości, cieńsze krócej).Najlepiej posługiwać się termometrem kuchennym, temp. wewnętrzna dobrze usmażonej wieprzowiny wynosi 68 oC.
  4. Gdy mięso jest już gotowe, wysmaruj glazurą każdą stronę i jeszcze chwilę podsmaż.
  5. Zdejmij z ognia i daj kotletom „odpocząć” przez 5-10 min., następnie podawaj.
Smacznego!

English version

Balsamic Maple Glazed Pork Chops

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 pork chops, about 1.5 cm thick
  • ground coriander
  • salt and pepper

Ingredients for the glaze:

  • 1/3 cup balsamic vinegar
  • 1/3 cup chicken stock
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 teaspoon mustard
  • 1 clove garlic, crushed
  • few strings of fresh thyme
  • strig of fresh rosemary
  • a pinch of cornstarch
  • teaspoon butter

Preparation:

  1. Bring all the glaze ingredients (except butter) together to gentle simmer.Let the glaze thicken. Throw in a teaspoon of butter and whisk. Set aside.
  2. Season pork with salt, pepper and ground coriander.
  3. Heat the grill pan and grill chops for 5 minutes per side.
  4. Once almost done with cooking, blush each side with the sauce and briefly let it touch the grill.
  5. Let them rest for 5-10 minutes and serve.
Enjoy!

Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grill, mięso, obiad, ocet balsamiczny, schab, syrop klonowy, wieprzowina, zioła

« Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką
Mocno imbirowy makaron »

Comments

  1. Danuta Rozmys says

    20 czerwca 2013 at 11:08

    ale pysznie wygląda ten kurczaczek.Za taką dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD>Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 czerwca 2013 at 11:25

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
    • ela says

      2 sierpnia 2016 at 12:36

      A od kiedy wieprzowina to kurczaczek ???

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    20 czerwca 2013 at 11:25

    interesujący letni obiadek 🙂 mniam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 czerwca 2013 at 11:26

      pyszny i szybki:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout

Makaron-z-kielbasa-i-brokulami-Sausage-and-broccoli-pasta

Makaron z kiełbasą i brokułami / Sausage and broccoli pasta

Drożdżowe wieńce cynamonowe / Cinnamon wreaths

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress