Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego"
Po prostu pyszne! Grillowane kotlety wieprzowe (u mnie akurat schab) w rewelacyjnej glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego. Danie niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, czyli takie jakie lubię. Świetne z lekką sałatką i młodymi ziemniaczkami.Polecam!
Scroll down for English
Kotlety w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego
(2 porcje)
Składniki:
- 2 kotlety wieprzowe, o ok. 1.5 cm grubości
- mielona kolendra
- sol i pieprz
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę
- kilka gałązek świeżego tymianku
- gałązka świeżego rozmarynu
- szczypta mąki kukurydzianej
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki glazury (oprócz masła) ma małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż glazura zgęstnieje, kilka minut. Wmieszaj masło i odstaw.
- Posyp mięso solą, pieprzem i kolendrą.
- Rozgrzej patelnię grillową i grilluj kotlety po 5 minut z każdej strony ( w zależności od grubości, cieńsze krócej).Najlepiej posługiwać się termometrem kuchennym, temp. wewnętrzna dobrze usmażonej wieprzowiny wynosi 68 oC.
- Gdy mięso jest już gotowe, wysmaruj glazurą każdą stronę i jeszcze chwilę podsmaż.
- Zdejmij z ognia i daj kotletom „odpocząć” przez 5-10 min., następnie podawaj.
English version
Balsamic Maple Glazed Pork Chops
(2 servings)
Ingredients:
- 2 pork chops, about 1.5 cm thick
- ground coriander
- salt and pepper
Ingredients for the glaze:
- 1/3 cup balsamic vinegar
- 1/3 cup chicken stock
- 1 tablespoon maple syrup
- 1 teaspoon mustard
- 1 clove garlic, crushed
- few strings of fresh thyme
- strig of fresh rosemary
- a pinch of cornstarch
- teaspoon butter
Preparation:
- Bring all the glaze ingredients (except butter) together to gentle simmer.Let the glaze thicken. Throw in a teaspoon of butter and whisk. Set aside.
- Season pork with salt, pepper and ground coriander.
- Heat the grill pan and grill chops for 5 minutes per side.
- Once almost done with cooking, blush each side with the sauce and briefly let it touch the grill.
- Let them rest for 5-10 minutes and serve.
Danuta Rozmys says
ale pysznie wygląda ten kurczaczek.Za taką dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD>Pozdrawiam.
Dzi says
Dziękuję:)
ela says
A od kiedy wieprzowina to kurczaczek ???
Wiewióra says
interesujący letni obiadek 🙂 mniam!
Dzi says
pyszny i szybki:)