Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / „Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya

„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya

by Dzi 1 Comment

Share the post "„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam kolejny pomysł Gordona Ramsaya na dodatek do dania głównego z jego książki „Niedzielne przysmaki”. Są to ziemniaki wymieszane z ugotowaną kapustą, następnie obsmażone  w kształcie pasztecików. U mnie było to coś nowego i zapewniam,że warto je przygotować do dania głównego. Gordon poleca je do pieczonych mięs. Polecam!

„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 główki poszatkowanej białej kapusty (ja miałam włoską)
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,przeciśniętych przez praskę
  • 25 g masła i 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Doprowadź do wrzenia osoloną wodę w dużym garnku i włóż poszatkowaną kapustę. Blanszuj przez 2-3 min, następnie odcedź ją i dokładnie osącz.
  2. Wymieszaj kapustę z masą ziemniaczaną i dobrze dopraw solą i pieprzem.
  3. Dłońmi posypanymi lekko mąką uformuj z uzyskanej masy „paszteciki”.
  4. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę z oliwek. Na małym ogniu smaż paszteciki,aż zaczną się rumienić od spodu. Przewróć je na drugą stronę i smaż,aż a całości będą zarumienione i chrupiące.
Smacznego!

Share the post "„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, kapusta, obiad, paszteciki, ziemniaki

« 30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)
Mini serniczki z ciasteczkami oreo »

Trackbacks

  1. Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym | pisze:
    27 marca 2013 o 06:59

    […] Przedstawiam niezwykle szybki i pyszny pomysł na obiad „w tygodniu”. Składa się z  składników zwykle dostępnych w domu (u mnie cydr jest zawsze:)), a jego wykonanie wymaga niewiele wysiłku. Dużym plusem tego dania jest także to,że wszystko wykonujemy na jednej patelni=mało zmywania. Przepis znalazłam w moim najnowszym odkryciu -książce Nigela Slatera „Tender vol.II”. Kotlety podałam na „pasztecikach” ziemniaczano-kapuścianych Gordona Ramsaya. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Leczo-z-cukinii-z-miesem-Meaty-zucchini-stew

Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Restauracja Artkitchen – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress