Przedstawiam kolejny pomysł Gordona Ramsaya na dodatek do dania głównego z jego książki „Niedzielne przysmaki”. Są to ziemniaki wymieszane z ugotowaną kapustą, następnie obsmażone w kształcie pasztecików. U mnie było to coś nowego i zapewniam,że warto je przygotować do dania głównego. Gordon poleca je do pieczonych mięs. Polecam!
„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki poszatkowanej białej kapusty (ja miałam włoską)
- 500 g ugotowanych ziemniaków,przeciśniętych przez praskę
- 25 g masła i 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Doprowadź do wrzenia osoloną wodę w dużym garnku i włóż poszatkowaną kapustę. Blanszuj przez 2-3 min, następnie odcedź ją i dokładnie osącz.
- Wymieszaj kapustę z masą ziemniaczaną i dobrze dopraw solą i pieprzem.
- Dłońmi posypanymi lekko mąką uformuj z uzyskanej masy „paszteciki”.
- Na dużej patelni o grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę z oliwek. Na małym ogniu smaż paszteciki,aż zaczną się rumienić od spodu. Przewróć je na drugą stronę i smaż,aż a całości będą zarumienione i chrupiące.
[…] Przedstawiam niezwykle szybki i pyszny pomysł na obiad „w tygodniu”. Składa się z składników zwykle dostępnych w domu (u mnie cydr jest zawsze:)), a jego wykonanie wymaga niewiele wysiłku. Dużym plusem tego dania jest także to,że wszystko wykonujemy na jednej patelni=mało zmywania. Przepis znalazłam w moim najnowszym odkryciu -książce Nigela Slatera „Tender vol.II”. Kotlety podałam na „pasztecikach” ziemniaczano-kapuścianych Gordona Ramsaya. […]