Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

by Dzi 1 Comment

Share the post "Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam Wam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego. Pyszne ziemniaki z grzybami w pysznym sosie śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy pieczarki i ziemniaki, a na koniec dusimy na bardzo małym ogniu w śmietance, pycha! Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Kremowe ziemniaki z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 4 ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 36 %
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż kolejne 10 minut. Następnie wlej wino i gotuj aż praktycznie odparuje.
  2. Dodaj do patelni ziemniaki i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut.
  3. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień do prawie najmniejszego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne.
  4. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

English version

Creamy potatoes with mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1/2 large onion, thinly sliced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 250 g button mushrooms, cut into large dice
  • 1/4 cup white wine
  • 4 potatoes, peeled cut into large dice
  • 3/4 cup cream
  • salt and pepper 
  • parsley to garnish

Preparation:

  1. On a large pan heat on medium heat oil, add onions and cook for 3-4 minutes. Add garlic and mushrooms and cook for about 10 minutes. Add wine and keep cooking until it evaporates.
  2. Add potatoes and cook, stirring occasionally for 10 minutes.
  3. Add cream, some salt and pepper and reduce heat to low. Cover with a tight lid and cook for about 15-20 minutes or until the potatoes are cooked through. Add some water if sauce is too thick. Season to taste if necessary.
  4.  Garnish with fresh parsley and serve.

Enjoy!

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Share the post "Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, grzyby, ziemniaki

« Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate
Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup »

Trackbacks

  1. Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    13 listopada 2017 o 09:40

    […] A ile radości więcej! Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe ziemniaki z grzybami, ziemniaki zapiekane z grzybami i serem, czy ziemniaki zapiekane z buraczkami. Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin

Ściąga kuchenna z serii wydrukuj i powieś na lodówce

Botwinka-z-boczniakami-Young-beet-soup-with-oyster-mushrooms

Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms

Kapusniak-w-stylu-orientalnym-Asian-style-cabbage-soup

Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress