Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco dla wszystkich wielbicieli czekolady:)
Przepis ten można znaleźć także na stronie Gordona ;).
Scroll down for recipe in English
Najlepsze brownie na świecie
(15 -20 kawałków)
Składniki:
- 245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy
- 175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
- 125 g brązowego cukru
- 4 duże jajka, rozbełtane rózgą
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- 100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.
- Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Możesz też podgrzać miskę z czekoladą i masłem w mikrofalówce (jeżeli wkładasz przykrytą, zostaw szczelinę dla uwalniającej się pary) przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wystudź ją przez chwilę.
- Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia, aż po bokach lekko popęka a w środku wciąż będzie miękkie (gdy się wystudzi, ciasto będzie zwarte).
- Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.
- Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.
Smacznego!
English version
World’s best brownies
(15-20 brownies)
Ingredients:
- 245 g dark chocolate, roughly chopped
- 200 g butter, diced, plus extra for greasing
- 175 g caster sugar
- 125 g brown sugar
- 4 large eggs, lightly beaten
- 2 tsp vanilla extract
- 115 g plain flour
- pinch of sea salt
- 100 g dark chocolate, chopped into small chunks (optional)
Preparation:
- Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 30 x 23cm cake tin with baking parchment.
- Put the chocolate and butter into a large heatproof bowl set over a pan of gently simmering water (don’t let the bottom of the bowl touch the water underneath) and leave until melted, stirring occasionally. If you prefer, put the chocolate and butter into a heatproof bowl, cover (leaving a small air gap) and melt in the microwave on high for about 3 minutes, stirring occasionally.
- Remove from the heat and cool the chocolate down by whisking in the sugars using a balloon whisk. Add the eggs and vanilla extract and mix in with a wooden spoon until combined. Sift over the flour and salt and stir again until smooth and combined. Pour into the prepared tin, smoothing the top level.
- Bake for 35–40 minutes, rotating the tin halfway through baking.
- If you are adding the chocolate chunks, take the brownie out of the oven after 20 minutes and vigorously throw the chunks of chocolate at the half-baked brownie so they break the surface. Return to the oven for the remaining cooking time.
- Transfer the brownie to a wire rack and leave it to cool in the tin, then cut into squares before serving. Once cooled, the brownies will keep in an airtight container for up to a week.
Enjoy!
Marcin says
O matko, brzmi świetnie. Jest może polskojęzyczna wersja ksiązki Gordona?
Dzi says
Niestety jeszcze nie widziałam polskiej wersji:(
Aneta says
Czemu oddzielił mi się tłuszcz maślany od reszty ciasta? 🙁
Nun says
Bo nie zastosowałaś masła min. 83% 200 gram? Ja stosuje masło w akompaniamencie z czekoladą Wedel 64% 300 gram / daje do mikrofali i topie, potem dodaje cukier i trzepaczką trzepie, jajka w innej misce trzepie i dodaje wanilię wlewam do części z czekoladą i znów trzepie trzepaczką, osobna miska przesiana mąka plus sól i też trzepie, na końcu łączę wszystko razem trzepaczką -,, wlewan” wszytko do foremki wyłożonej z dołu papierem i do piekarnika na te 180 stopni przeważnie 40 min i gotowe (*zmiany: cukru na 350 gram w sumie, 300 gram czekolady) do polania roztopiona czekolada Wedel 64% z mlekiem. Zawsze wychodzi. Lekko wyrośnie, puszyste, delikatne, wilgotne. Najlepiej smakuje mi na ciepło, także jak już jest zimne, a mam ochotę to wezmę kawałek na talerzyk i do mikrofali na 20-30 sekund mniami! Z takich pyszności dobre jest też ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi również palce lizać
Kulinarne Wyskoki says
Bardzo fajna struktura ciasta, cudwoności 🙂
Dzi says
wilgotniutkie 🙂
Bethany says
These brownies look so fudgy and delicious!
Monika says
skoro takie najlepsze to trzeb będzie zrobić <3
Dzi says
Koniecznie!
gość says
Czy musi być tak dużo cukru,czy jesli zmniejszy sie jego ilość to wypłynie znacząco na konsystencje ciasta?
Dzi says
Można spróbować wsypać mniej, ja jednak trzymałabym się wszystkiego co do grama. Brownie to niestety grzeszna przyjemność 🙂
Ramaczanka says
Nie musi być, zawsze daję połowę, jeśli przepis jest z Wysp, bo oni mają słabszy cukier. Tyle samo cukru co czekolady i masła? Przecież to już na oko brzmi okropnie. Sam cukier.
Koszyk says
Brownie prezentuje się obłędnie. Już wiem co będzie pachniało jutro u mnie w całym mieszkaniu, nie mogę się doczekać, aż posmakuję tej czekoladowej przyjemności.
Zosia says
super !
Kaor says
Czy bez proszku do pieczenia wyrośnie.?
Dzi says
To ciasto w założeniu ma nie rosnąć. Ma być zbite, wilgotne i bardzo czekoladowe. Brownie idealne!
Gosia says
A po co smarować formę masłem, skoro potem wykłada się papierem do pieczenia?
Dzi says
Moim zdaniem można zamiennie. Ramsay tak wskazał w swoim przepisie, więc wolałam tej informacji nie pomijać.
Kamila says
Ja zawsze lekko smaruje masłem w kilku miejscach A następnie klade papier. Dzięki temu masło dziala jak klej i papier ładnie przylega 🙂
Klaudii says
Po to zeeby papier sie przykleil :))
Maja says
Upiekłam dziś. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast 40 minut piekłam 20 minut i wyszło idealnie.
To moje pierwsze wilgotne brownie.
Dzi says
ekstra! Ja jak piekę w więszej formie niż rekomendowana to zmniejszam czas pieczenia i tez wychodzi ekstra.
healthystyle says
Uwielbiam brownie, a to wygląda obłędnie <3 Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂
Dzi says
🙂
Ala says
Zrobiłam. Idealne!! Niebo w gębie. Dziś pierwszy raz weszlam na blog i od razu taka petarda! Mniaaaaaam
Dzi says
Zapraszam ponownie;)
Alayaa says
W jaki sposób obrócić formę podczas pieczenia? Gdyż nie do końca zrozumiałam. 🙂
Dzi says
Niektóre piekarniki pieką nierównomiernie, dlatego dla pewności można obrócić formę o 180 stopni żeby wszędzie było równo dopieczone.
m says
Czekoladę po rozpuszczeniu trzeba wystudzić, czy można dodać pozostale skladniki do ciepłej?
Dzi says
Trzeba ją troszkę przestudzić żeby dodane jajka się nie ścięły.
Karolski says
Czy niezbędny jest ekstrakt z wanilii ? 🙂
Dzi says
Może być cukier waniliowy, a w ostateczności można ominąć 😉
agata says
Czy można dodać owoce np. maliny?
Dzi says
Jasne!
Oliwia says
Ciasto wyszło pyszne! Polecam
Psoll says
Hmmm nie wiem co źle zrobiłam, ale cukier w ogóle nie chciał się rozpuścić. Czy to może dlatego, że użyłam jedną gorzką, jedną mleczna czekoladę i pół ze skórką pomarańczy? Oczywiście dodałam cukru mniej, ze względu na użyte czekolady…
Dzi says
To na pewno nie przez czekolady. Strasznie dziwna sprawa ;( Może czekolada przed wmieszaniem cukru była za mało ciepła?
Marlena says
Właśnie zrobiłam brownie i mimo że trzymałam się przepisu kompletnie nie wyszło. U mnie również cukier się nie rozpuścił i jest mocno wyczuwalny a całe ciasto wyszło strasznie suche. Po komentarzach spodziewałam się czegoś zupełnie 🙁 Rozpuszczoną czekolada była letnia, temperatura 180° (góra-dół), czas pieczenia zgodnie z przepisem 35 minut (chociaż znając swój piekarnik inne ciasta zawsze piekę trochę dłużej niż w przepisach), wymiary foremki 29×24. Ma Pani jakieś pomysły co mogło się wydarzyć? Jakieś rady na przyszłość?
Dzi says
Trudno stwierdzić co poszło nie tak. Jeżeli ciasto było suche, to na pewno za długo siedziało w piekarniku. Boki powinny boć lekko bardziej wyrośnięte niż środek, i lekko popękane.Trzeba je obserwować w trakcie pieczenia, bo każdy piekarnik jest inny. Co do cukru. polecam spróbować ten drobno zmielony, ja stosuję go do wszystkich wypieków, właśnie w celu uniknięcia takich niespodzianek. Trzymam kciuki żeby następne ciasto wyszło ok:)
Zielony says
Chciałbym upiec to ciasto na zbliżające się święta, niestety jestem zupełnie zielony w pieczeniu. Mam pytanko: na jaką funkcje ustawić piekarnik (termoobieg, góra, góra/dół) i jak sprawdzić czy ciasto jest gotowe (rozumiem, że ciasto ma być wilgotne w środku więc sprawdzanie patyczkiem odpada)?
Dzi says
Ja preferuję termoobieg (czyli ustawiamy 20oC mniej niż góra-dół). Patyczek też się sprawdzi, bo ciasto ma być wilgotne, ale nie lejące;)
Zielony says
Dzisiaj zrobiłem to ciasto i wyszło super! Wielkie dzięki za przepis i za wyjaśnienie moich wątpliwości. 🙂
Mojra says
Bardzo dobry przepis! Dałam na to mascarpone ubite z odrobiną śmietany i cukru pudru, ludzie byli zachwyceni.
Ewa says
Wlasnie pieke moje brownie i zastanawia mnie czemu ono rosnie skoro nie dalam proszku do pieczenia?
Dzi says
Spokojnie, brownie delikatnie się podniesie, a później powinno opaść.
nutka says
Właśnie zrobiłąm. Ekspresowe i zdecydowanie najlepsze jakie jadłam!!! Z zewnatrz lekko chrupiace, w srodku miekkie, wilgotne i puszyste. Nie mogłam się powstrzmać i zjadłam pół blachy…:(
Dzi says
Znam ten ból 😛
Marta says
Dziś zrobiłam brownie według Twojego przepisu – wyszło super. Przyznam, że to moje pierwsze brownie w życiu. Zamiast cukru pudru i brązowego cukru dałam po prostu cukier (następnym razem przed pieczeniem zaopatrzę się w niezbędne składniki 🙂 ). Piekłam 30 minut. Wyszło absolutnie pyszne, wilgotne w środku jak na zdjęciu. Dzięki za przepis 🙂
Dzi says
Cieszę się, że smakowało
Kasia says
Szukalam przepisu na brownie I przyadkiem trafilam na Twoj blog. Jest super! Skorzystam a niejednego przepisu.
Brownie zrobilam. Ale… wyszlo troche za suche w srodku. Bylo geste I ubite ale malo wilgotne I takie chyba troche za kruche…
Trzymalam sie przepisu I czasu pieczenia…
Co moglo pomoc nie tak…?
Pozdrawiam
Dzi says
Trudno powiedzieć, przyczyn może być dużo. Może to być kwestia piekarnika, formy w której sie piekło lub może nawet wielkości jaj.
Bernia says
Niestety nie wychodzi po wsypaniu cukru cala masa laduje w koszu. Dla opornych na pieczenie nie jest to prosty przepis.
Dzi says
Przykro mi, że brownie nie wyszło:(
Kingaa says
Witam, Ile procent ma mieć gorzka czekolada? 80?
Dzi says
Będzie ok:)
Kingaa says
Dziękuję! To lecę do sklepu, dzisiaj robię! 🙂
Kingaa says
Jeszcze jedno pytanie, piekarnik 180 stopni z termoobiegiem?
Dzi says
Albo 180oC góra dół, albo 160-170 oC z termoobiegiem.
Karola says
Witam, chciałam żeby brownie było wyższe i upiec je w formie 20×20 cm i mam pytanie czy taki eksperyment się uda i ciasto nie straci na jakości? I jaki powinien być czas pieczenia dla takiej formy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ;))
Dzi says
Im wyższa forma, tym odrobinę dłużej trzeba piec. Nie potrafię jednak podać dokładnego czasu, tutaj to już metodą prób i błędów;)
Ewulka says
Wyszło bardzo suche,niestety
Dzi says
Może zbyt długo się piekło?
komplety pościeli says
wygląda pysznie
Bogdana says
tragedia,wyszło suche i twarde. Mam żal że umieszczasz takie przepisy. Chciałam fajne ciasto na święta , i niestety. Porownałam z innymi przepisami i juz wiem gdzie byly błędy. Szkoda tylko że rodzina sie cieszyła i nic z tego. Chyba wyrzucę .
Dzi says
przykro mi, że ciasto nie wyszło:( Mogę zapytać gdzie wg. Pani są błędy? U mnie zawsze wychodzi wilgotne i pyszne….
Lobuzinska says
Mnie też wyszło wilgotne i na wierzchu lekko chrupiące. Wydaje mi się że czas pieczenia trzeba zmniejszyć
Ja ustawiłam piekarnik na termoobieg na 180st. i piekłam 20-25 minut, ponieważ wydaje mi się że 40 minut to zdecydowanie za dużo, chociaż teraz wolałabym nie próbować eksperymentować z pieczeniem gora-dol, skoro raz wyszło na termoobiegu 😉
Aleksandra says
Pani Bogdano, bardzo niemiły komentarz. Skoro wielu osobom wychodzi a Pani nie to może nie jest wina przepisu? Robi się metoda prób, wiec proszę spróbować jeszcze raz. A Kolezanka straciła wiele czasu żeby ten przepis umieścić, wiec wielkie brawa. Ja dziś sama spróbuje! Pozdrawiam Panie
Ania says
Co to jest w ogóle za komentarz. Ciasto w trakcie pieczenie się pilnuje. Jak widać, że już gotowe to się wcześniej wyłącza.
I ta próba wzbudzenia w właścicielce bloga poczucia winny. To jest kogoś blog i może sobie wrzucać co tylko chce. Tekst o tym, że ma się żal o przepis, jest naprawdę słaby. To próba zagrania na emocjach, tak jak, że miało być fajne ciasto na święta. Komentarz dodany był 22 do świąt zostało jeszcze, można upiec drugie.
Zadziwia mnie jak łatwo ludzie zrzucają winne na innych, a jak rzadko szukają w sobie przyczyn tego co mogło pójść źle. Zawsze trzeba narzekać? Nie wyszło to można zrobić drugie..
master says
W jaki sposób mogę otrzymać „zmielony cukier”? Będę wdzięczny za wskazówkę, dzisiaj biorę się za mój pierwszy wypiek.
Dzi says
Można kupić taki drobno zmielony lub zastąpić cukrem pudrem.
R says
Czy słowo ZMIELONY naprawdę nic Pani/Panu nie mówi odnośnie metody otrzymywania? Mówi się, że nie ma głupich pytań, ale jak widzę coś takiego to nie jestem w żaden sposób w stanie zgodzić się z tą teorią.
Alicja says
Porażka, piekłam brownie już dziesiątki raz i zawsze wychodziło. Zdziwił mnie w tym przepisie czas pieczenia bo zwykle było to 18-20 min ale trzymałam się przepisu i finał taki że ciasto wyszło twarde jak kamień, dodatkowo forma 30 x 23 nie nadaje się do tych proporcji składników, ciasto po upieczeniu ma 1 cm wysokości a chyba nie o to chodziło. Sam przepis jest OK ale forma powinna być 24 x 20 max i czas pieczenia 18 min.
Ania says
Zawsze ciekawią mnie takie komentarze. Widać po innych komentarzach, że ciasto według przepisu wychodzi bardzo dobre. Poza tym w pieczeniu trzeba być uważnym i zawsze obserwować ciasto. Ja nieraz pieklam ciasta dłużej niż było podane w przepisie. Bo ma wpływ na to wiele czynników. Piekarnik piekarnikowi nierówny. Zawsze trzeba pilnować ciasta i jak się widzi, że wcześniej jest gotowe to po prostu się wyłącza. Poza tym 180st to temperatura podana na opcje góra-dół, jak się używać termoobiegu to trzeba dać mniej.
Aga says
To najlepsze brownie jakie jadlam. Zawsze wracam do tego przepisu. Palce lizać
Bella says
a te 100 gr gorzkiej czekolady posypać ciasto przed włożeniem do piekarnika, czy też rozpuszczamy z resztą czekolad?
Dzi says
Zgodnie z pkt 5 :Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.”
Malwina says
Najlepsze na świecie!
Patrycja says
Ale fantastycznie. Wygląda bardzo smacznym i pysznym. Muszę to upiec!!!
Błażej says
Piekę brownie według tego przepisu już 4 raz i nigdy nie zawodzi. Jest naprawdę dobre, wszystkim, których częstuję smakuje. Proporcje składników są dla mnie idealne. Polecam wszystkim ten przepis.
Dzi says
🙂
Dominika says
Czesc Malgosiu, mam szybciutkie zapytanie:
Czy robilas brownie z polowy porcji? Czy taki ‘zabieg’ wplywa na jakosc wypieku? Bede bardzo wdzieczna.
Dzi says
Niestety nie robiłam, ale można piec w odpowiednio mniejszej formie i oczywiście modyfikując czas pieczenia – może się udać 😉
Błażej says
Ja piekłem w równo o połowę mniejszej formie z połową składników i wszystko było w porządku.
Emi says
Cudo. Zakochał się w nim
Katarakta says
Czy wymiary blaszki są mierzone po dnie czy po górnej krawędzi?
Dzi says
W tej blaszce wymiary są takie same na dnie jak i górnej krawędzi.
Tosia says
NAJLEPSZY PRZEPIS, naprawdę. Nie znam osoby, która po spróbowaniu nie byłaby zachwycona. Nie skorzystam nigdy z innego przepisu❤️.
butik smlfashion.pl says
To brownie musi być pyszniutkie 🙂
Natalia Kuznik says
Super przepis polecam.
It’s a really lovely recipe I really recommend.
Bogna says
Brownie super, natomiast dałam o 50 gr mniej cukru a i tak było za słodkie jak dla mnie. No i piekłam tylko 23 minuty w 175ºC i jeszcze o dwie minuty za długo do ideału. Po 30-40 byłaby cegła
Ola says
Mam pytanie czy można rozpuścić czekoladę w rondelku zamiast w misce?
Dzi says
oczywiście!
Basia says
Ciasto wyszło pyszne piekłam na termoobiegu w 160° przez 35 minut, myślę że 7 minut mniej i byłoby idealne
Ewe says
Smakowo wyszło super, ale niestety wyszło twarde i suche:( co mogło pójść nie tak? Robiłam co do grama z przepisem, w piekarniku trzymałam 35min, góra-dół bez termoobiegu. Konsystencja przez wsadzaniem do piekarnika wyglądała obiecująco.
Dzi says
Czasami tak bywa, trzeba „wyczuć” swój piekarnik, szczególnie jeżeli chodzi o ciasta. Następnym razem proszę spróbować trzymać trochę krócej i obserwować jego wygląd, w przypadku brownie każda minuta ma znaczenie.