Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

by Dzi 96 komentarzy

Share the post "Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies"

  • Facebook
  • Twitter

Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco dla wszystkich wielbicieli czekolady:)

Przepis ten można znaleźć także na stronie Gordona ;).

Scroll down for recipe in English

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie

(15 -20 kawałków)

Składniki:

  • 245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy
  • 175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
  • 125 g brązowego cukru
  • 4 duże jajka, rozbełtane rózgą
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 115 g mąki pszennej
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.
  2. Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Możesz też podgrzać miskę z czekoladą i masłem w mikrofalówce (jeżeli wkładasz przykrytą, zostaw szczelinę dla uwalniającej się pary) przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wystudź ją przez chwilę.
  3. Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.
  4. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia, aż po bokach lekko popęka a w środku wciąż będzie miękkie (gdy się wystudzi, ciasto będzie zwarte).
  5. Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.
  6. Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.

Smacznego!

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

English version

World’s best brownies

(15-20 brownies)

Ingredients:

  • 245 g dark chocolate, roughly chopped
  • 200 g butter, diced, plus extra for greasing
  • 175 g caster sugar
  • 125 g brown sugar
  • 4 large eggs, lightly beaten
  • 2 tsp vanilla extract
  • 115 g plain flour
  • pinch of sea salt
  • 100 g dark chocolate, chopped into small chunks (optional)

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 30 x 23cm cake tin with baking parchment.
  2. Put the chocolate and butter into a large heatproof bowl set over a pan of gently simmering water (don’t let the bottom of the bowl touch the water underneath) and leave until melted, stirring occasionally. If you prefer, put the chocolate and butter into a heatproof bowl, cover (leaving a small air gap) and melt in the microwave on high for about 3 minutes, stirring occasionally.
  3. Remove from the heat and cool the chocolate down by whisking in the sugars using a balloon whisk. Add the eggs and vanilla extract and mix in with a wooden spoon until combined. Sift over the flour and salt and stir again until smooth and combined. Pour into the prepared tin, smoothing the top level.
  4. Bake for 35–40 minutes, rotating the tin halfway through baking.
  5. If you are adding the chocolate chunks, take the brownie out of the oven after 20 minutes and vigorously throw the chunks of chocolate at the half-baked brownie so they break the surface. Return to the oven for the remaining cooking time.
  6. Transfer the brownie to a wire rack and leave it to cool in the tin, then cut into squares before serving. Once cooled, the brownies will keep in an airtight container for up to a week.

Enjoy!

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Share the post "Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, czekolada, deser, Gordon Ramsay, słodkości

« Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms
Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate »

Comments

  1. Marcin says

    11 stycznia 2017 at 16:51

    O matko, brzmi świetnie. Jest może polskojęzyczna wersja ksiązki Gordona?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 stycznia 2017 at 17:41

      Niestety jeszcze nie widziałam polskiej wersji:(

      Odpowiedz
    • Aneta says

      17 lutego 2021 at 10:32

      Czemu oddzielił mi się tłuszcz maślany od reszty ciasta? 🙁

      Odpowiedz
  2. Kulinarne Wyskoki says

    11 stycznia 2017 at 19:16

    Bardzo fajna struktura ciasta, cudwoności 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 stycznia 2017 at 19:18

      wilgotniutkie 🙂

      Odpowiedz
  3. Bethany says

    12 stycznia 2017 at 02:44

    These brownies look so fudgy and delicious!

    Odpowiedz
  4. Monika says

    14 stycznia 2017 at 16:59

    skoro takie najlepsze to trzeb będzie zrobić <3

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 stycznia 2017 at 17:02

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  5. gość says

    15 stycznia 2017 at 12:41

    Czy musi być tak dużo cukru,czy jesli zmniejszy sie jego ilość to wypłynie znacząco na konsystencje ciasta?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2017 at 13:03

      Można spróbować wsypać mniej, ja jednak trzymałabym się wszystkiego co do grama. Brownie to niestety grzeszna przyjemność 🙂

      Odpowiedz
  6. Koszyk says

    16 stycznia 2017 at 17:27

    Brownie prezentuje się obłędnie. Już wiem co będzie pachniało jutro u mnie w całym mieszkaniu, nie mogę się doczekać, aż posmakuję tej czekoladowej przyjemności.

    Odpowiedz
  7. Zosia says

    17 stycznia 2017 at 12:52

    super !

    Odpowiedz
  8. Kaor says

    21 stycznia 2017 at 12:37

    Czy bez proszku do pieczenia wyrośnie.?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2017 at 13:30

      To ciasto w założeniu ma nie rosnąć. Ma być zbite, wilgotne i bardzo czekoladowe. Brownie idealne!

      Odpowiedz
  9. Gosia says

    21 stycznia 2017 at 15:45

    A po co smarować formę masłem, skoro potem wykłada się papierem do pieczenia?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2017 at 15:47

      Moim zdaniem można zamiennie. Ramsay tak wskazał w swoim przepisie, więc wolałam tej informacji nie pomijać.

      Odpowiedz
    • Kamila says

      6 stycznia 2019 at 00:16

      Ja zawsze lekko smaruje masłem w kilku miejscach A następnie klade papier. Dzięki temu masło dziala jak klej i papier ładnie przylega 🙂

      Odpowiedz
    • Klaudii says

      24 lutego 2021 at 07:54

      Po to zeeby papier sie przykleil :))

      Odpowiedz
  10. Maja says

    21 stycznia 2017 at 20:19

    Upiekłam dziś. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast 40 minut piekłam 20 minut i wyszło idealnie.
    To moje pierwsze wilgotne brownie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2017 at 20:20

      ekstra! Ja jak piekę w więszej formie niż rekomendowana to zmniejszam czas pieczenia i tez wychodzi ekstra.

      Odpowiedz
  11. healthystyle says

    24 stycznia 2017 at 10:03

    Uwielbiam brownie, a to wygląda obłędnie <3 Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 stycznia 2017 at 10:17

      🙂

      Odpowiedz
  12. Ala says

    5 lutego 2017 at 00:20

    Zrobiłam. Idealne!! Niebo w gębie. Dziś pierwszy raz weszlam na blog i od razu taka petarda! Mniaaaaaam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 lutego 2017 at 09:31

      Zapraszam ponownie;)

      Odpowiedz
  13. Alayaa says

    25 lutego 2017 at 18:01

    W jaki sposób obrócić formę podczas pieczenia? Gdyż nie do końca zrozumiałam. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lutego 2017 at 18:19

      Niektóre piekarniki pieką nierównomiernie, dlatego dla pewności można obrócić formę o 180 stopni żeby wszędzie było równo dopieczone.

      Odpowiedz
  14. m says

    13 kwietnia 2017 at 15:59

    Czekoladę po rozpuszczeniu trzeba wystudzić, czy można dodać pozostale skladniki do ciepłej?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 kwietnia 2017 at 16:05

      Trzeba ją troszkę przestudzić żeby dodane jajka się nie ścięły.

      Odpowiedz
  15. Karolski says

    15 sierpnia 2017 at 19:34

    Czy niezbędny jest ekstrakt z wanilii ? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 sierpnia 2017 at 20:29

      Może być cukier waniliowy, a w ostateczności można ominąć 😉

      Odpowiedz
  16. agata says

    13 września 2017 at 18:20

    Czy można dodać owoce np. maliny?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 września 2017 at 20:13

      Jasne!

      Odpowiedz
  17. Oliwia says

    9 marca 2018 at 00:59

    Ciasto wyszło pyszne! Polecam

    Odpowiedz
  18. Psoll says

    11 marca 2018 at 17:33

    Hmmm nie wiem co źle zrobiłam, ale cukier w ogóle nie chciał się rozpuścić. Czy to może dlatego, że użyłam jedną gorzką, jedną mleczna czekoladę i pół ze skórką pomarańczy? Oczywiście dodałam cukru mniej, ze względu na użyte czekolady…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2018 at 18:57

      To na pewno nie przez czekolady. Strasznie dziwna sprawa ;( Może czekolada przed wmieszaniem cukru była za mało ciepła?

      Odpowiedz
      • Marlena says

        18 marca 2022 at 22:41

        Właśnie zrobiłam brownie i mimo że trzymałam się przepisu kompletnie nie wyszło. U mnie również cukier się nie rozpuścił i jest mocno wyczuwalny a całe ciasto wyszło strasznie suche. Po komentarzach spodziewałam się czegoś zupełnie 🙁 Rozpuszczoną czekolada była letnia, temperatura 180° (góra-dół), czas pieczenia zgodnie z przepisem 35 minut (chociaż znając swój piekarnik inne ciasta zawsze piekę trochę dłużej niż w przepisach), wymiary foremki 29×24. Ma Pani jakieś pomysły co mogło się wydarzyć? Jakieś rady na przyszłość?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          19 marca 2022 at 12:21

          Trudno stwierdzić co poszło nie tak. Jeżeli ciasto było suche, to na pewno za długo siedziało w piekarniku. Boki powinny boć lekko bardziej wyrośnięte niż środek, i lekko popękane.Trzeba je obserwować w trakcie pieczenia, bo każdy piekarnik jest inny. Co do cukru. polecam spróbować ten drobno zmielony, ja stosuję go do wszystkich wypieków, właśnie w celu uniknięcia takich niespodzianek. Trzymam kciuki żeby następne ciasto wyszło ok:)

          Odpowiedz
  19. Zielony says

    29 marca 2018 at 00:26

    Chciałbym upiec to ciasto na zbliżające się święta, niestety jestem zupełnie zielony w pieczeniu. Mam pytanko: na jaką funkcje ustawić piekarnik (termoobieg, góra, góra/dół) i jak sprawdzić czy ciasto jest gotowe (rozumiem, że ciasto ma być wilgotne w środku więc sprawdzanie patyczkiem odpada)?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2018 at 09:49

      Ja preferuję termoobieg (czyli ustawiamy 20oC mniej niż góra-dół). Patyczek też się sprawdzi, bo ciasto ma być wilgotne, ale nie lejące;)

      Odpowiedz
      • Zielony says

        29 marca 2018 at 22:23

        Dzisiaj zrobiłem to ciasto i wyszło super! Wielkie dzięki za przepis i za wyjaśnienie moich wątpliwości. 🙂

        Odpowiedz
  20. Mojra says

    17 czerwca 2018 at 03:43

    Bardzo dobry przepis! Dałam na to mascarpone ubite z odrobiną śmietany i cukru pudru, ludzie byli zachwyceni.

    Odpowiedz
  21. Ewa says

    28 listopada 2018 at 15:27

    Wlasnie pieke moje brownie i zastanawia mnie czemu ono rosnie skoro nie dalam proszku do pieczenia?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 listopada 2018 at 15:31

      Spokojnie, brownie delikatnie się podniesie, a później powinno opaść.

      Odpowiedz
  22. nutka says

    23 lutego 2019 at 19:55

    Właśnie zrobiłąm. Ekspresowe i zdecydowanie najlepsze jakie jadłam!!! Z zewnatrz lekko chrupiace, w srodku miekkie, wilgotne i puszyste. Nie mogłam się powstrzmać i zjadłam pół blachy…:(

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2019 at 20:35

      Znam ten ból 😛

      Odpowiedz
  23. Marta says

    21 kwietnia 2019 at 14:45

    Dziś zrobiłam brownie według Twojego przepisu – wyszło super. Przyznam, że to moje pierwsze brownie w życiu. Zamiast cukru pudru i brązowego cukru dałam po prostu cukier (następnym razem przed pieczeniem zaopatrzę się w niezbędne składniki 🙂 ). Piekłam 30 minut. Wyszło absolutnie pyszne, wilgotne w środku jak na zdjęciu. Dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 kwietnia 2019 at 17:10

      Cieszę się, że smakowało

      Odpowiedz
  24. Kasia says

    4 sierpnia 2019 at 15:24

    Szukalam przepisu na brownie I przyadkiem trafilam na Twoj blog. Jest super! Skorzystam a niejednego przepisu.
    Brownie zrobilam. Ale… wyszlo troche za suche w srodku. Bylo geste I ubite ale malo wilgotne I takie chyba troche za kruche…
    Trzymalam sie przepisu I czasu pieczenia…
    Co moglo pomoc nie tak…?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 sierpnia 2019 at 17:12

      Trudno powiedzieć, przyczyn może być dużo. Może to być kwestia piekarnika, formy w której sie piekło lub może nawet wielkości jaj.

      Odpowiedz
  25. Bernia says

    11 sierpnia 2019 at 17:46

    Niestety nie wychodzi po wsypaniu cukru cala masa laduje w koszu. Dla opornych na pieczenie nie jest to prosty przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 sierpnia 2019 at 18:38

      Przykro mi, że brownie nie wyszło:(

      Odpowiedz
  26. Kingaa says

    4 października 2019 at 17:43

    Witam, Ile procent ma mieć gorzka czekolada? 80?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 października 2019 at 17:45

      Będzie ok:)

      Odpowiedz
      • Kingaa says

        4 października 2019 at 17:46

        Dziękuję! To lecę do sklepu, dzisiaj robię! 🙂

        Odpowiedz
        • Kingaa says

          4 października 2019 at 20:05

          Jeszcze jedno pytanie, piekarnik 180 stopni z termoobiegiem?

          Odpowiedz
          • Dzi says

            4 października 2019 at 20:07

            Albo 180oC góra dół, albo 160-170 oC z termoobiegiem.

  27. Karola says

    9 października 2019 at 22:32

    Witam, chciałam żeby brownie było wyższe i upiec je w formie 20×20 cm i mam pytanie czy taki eksperyment się uda i ciasto nie straci na jakości? I jaki powinien być czas pieczenia dla takiej formy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ;))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 października 2019 at 09:16

      Im wyższa forma, tym odrobinę dłużej trzeba piec. Nie potrafię jednak podać dokładnego czasu, tutaj to już metodą prób i błędów;)

      Odpowiedz
  28. Ewulka says

    4 listopada 2019 at 19:51

    Wyszło bardzo suche,niestety

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 listopada 2019 at 20:31

      Może zbyt długo się piekło?

      Odpowiedz
  29. komplety pościeli says

    10 listopada 2019 at 10:51

    wygląda pysznie

    Odpowiedz
  30. Bogdana says

    22 grudnia 2019 at 19:16

    tragedia,wyszło suche i twarde. Mam żal że umieszczasz takie przepisy. Chciałam fajne ciasto na święta , i niestety. Porownałam z innymi przepisami i juz wiem gdzie byly błędy. Szkoda tylko że rodzina sie cieszyła i nic z tego. Chyba wyrzucę .

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 grudnia 2019 at 20:35

      przykro mi, że ciasto nie wyszło:( Mogę zapytać gdzie wg. Pani są błędy? U mnie zawsze wychodzi wilgotne i pyszne….

      Odpowiedz
    • Lobuzinska says

      15 lutego 2020 at 12:24

      Mnie też wyszło wilgotne i na wierzchu lekko chrupiące. Wydaje mi się że czas pieczenia trzeba zmniejszyć

      Ja ustawiłam piekarnik na termoobieg na 180st. i piekłam 20-25 minut, ponieważ wydaje mi się że 40 minut to zdecydowanie za dużo, chociaż teraz wolałabym nie próbować eksperymentować z pieczeniem gora-dol, skoro raz wyszło na termoobiegu 😉

      Odpowiedz
    • Aleksandra says

      25 kwietnia 2020 at 13:29

      Pani Bogdano, bardzo niemiły komentarz. Skoro wielu osobom wychodzi a Pani nie to może nie jest wina przepisu? Robi się metoda prób, wiec proszę spróbować jeszcze raz. A Kolezanka straciła wiele czasu żeby ten przepis umieścić, wiec wielkie brawa. Ja dziś sama spróbuje! Pozdrawiam Panie

      Odpowiedz
    • Ania says

      20 października 2021 at 23:58

      Co to jest w ogóle za komentarz. Ciasto w trakcie pieczenie się pilnuje. Jak widać, że już gotowe to się wcześniej wyłącza.
      I ta próba wzbudzenia w właścicielce bloga poczucia winny. To jest kogoś blog i może sobie wrzucać co tylko chce. Tekst o tym, że ma się żal o przepis, jest naprawdę słaby. To próba zagrania na emocjach, tak jak, że miało być fajne ciasto na święta. Komentarz dodany był 22 do świąt zostało jeszcze, można upiec drugie.
      Zadziwia mnie jak łatwo ludzie zrzucają winne na innych, a jak rzadko szukają w sobie przyczyn tego co mogło pójść źle. Zawsze trzeba narzekać? Nie wyszło to można zrobić drugie..

      Odpowiedz
  31. master says

    11 marca 2020 at 18:34

    W jaki sposób mogę otrzymać „zmielony cukier”? Będę wdzięczny za wskazówkę, dzisiaj biorę się za mój pierwszy wypiek.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2020 at 18:53

      Można kupić taki drobno zmielony lub zastąpić cukrem pudrem.

      Odpowiedz
    • R says

      18 maja 2020 at 13:36

      Czy słowo ZMIELONY naprawdę nic Pani/Panu nie mówi odnośnie metody otrzymywania? Mówi się, że nie ma głupich pytań, ale jak widzę coś takiego to nie jestem w żaden sposób w stanie zgodzić się z tą teorią.

      Odpowiedz
  32. Alicja says

    26 marca 2020 at 16:41

    Porażka, piekłam brownie już dziesiątki raz i zawsze wychodziło. Zdziwił mnie w tym przepisie czas pieczenia bo zwykle było to 18-20 min ale trzymałam się przepisu i finał taki że ciasto wyszło twarde jak kamień, dodatkowo forma 30 x 23 nie nadaje się do tych proporcji składników, ciasto po upieczeniu ma 1 cm wysokości a chyba nie o to chodziło. Sam przepis jest OK ale forma powinna być 24 x 20 max i czas pieczenia 18 min.

    Odpowiedz
    • Ania says

      20 października 2021 at 23:52

      Zawsze ciekawią mnie takie komentarze. Widać po innych komentarzach, że ciasto według przepisu wychodzi bardzo dobre. Poza tym w pieczeniu trzeba być uważnym i zawsze obserwować ciasto. Ja nieraz pieklam ciasta dłużej niż było podane w przepisie. Bo ma wpływ na to wiele czynników. Piekarnik piekarnikowi nierówny. Zawsze trzeba pilnować ciasta i jak się widzi, że wcześniej jest gotowe to po prostu się wyłącza. Poza tym 180st to temperatura podana na opcje góra-dół, jak się używać termoobiegu to trzeba dać mniej.

      Odpowiedz
  33. Aga says

    28 marca 2020 at 08:07

    To najlepsze brownie jakie jadlam. Zawsze wracam do tego przepisu. Palce lizać

    Odpowiedz
  34. Bella says

    17 kwietnia 2020 at 08:51

    a te 100 gr gorzkiej czekolady posypać ciasto przed włożeniem do piekarnika, czy też rozpuszczamy z resztą czekolad?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 kwietnia 2020 at 08:57

      Zgodnie z pkt 5 :Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.”

      Odpowiedz
  35. Malwina says

    20 kwietnia 2020 at 15:50

    Najlepsze na świecie!

    Odpowiedz
  36. Patrycja says

    18 czerwca 2020 at 20:23

    Ale fantastycznie. Wygląda bardzo smacznym i pysznym. Muszę to upiec!!!

    Odpowiedz
  37. Błażej says

    21 grudnia 2020 at 23:35

    Piekę brownie według tego przepisu już 4 raz i nigdy nie zawodzi. Jest naprawdę dobre, wszystkim, których częstuję smakuje. Proporcje składników są dla mnie idealne. Polecam wszystkim ten przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 grudnia 2020 at 08:22

      🙂

      Odpowiedz
  38. Dominika says

    3 stycznia 2021 at 03:05

    Czesc Malgosiu, mam szybciutkie zapytanie:
    Czy robilas brownie z polowy porcji? Czy taki ‘zabieg’ wplywa na jakosc wypieku? Bede bardzo wdzieczna.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 stycznia 2021 at 08:22

      Niestety nie robiłam, ale można piec w odpowiednio mniejszej formie i oczywiście modyfikując czas pieczenia – może się udać 😉

      Odpowiedz
    • Błażej says

      12 lutego 2021 at 21:50

      Ja piekłem w równo o połowę mniejszej formie z połową składników i wszystko było w porządku.

      Odpowiedz
  39. Emi says

    9 stycznia 2021 at 13:15

    Cudo. Zakochał się w nim

    Odpowiedz
  40. Katarakta says

    17 stycznia 2021 at 14:29

    Czy wymiary blaszki są mierzone po dnie czy po górnej krawędzi?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2021 at 16:33

      W tej blaszce wymiary są takie same na dnie jak i górnej krawędzi.

      Odpowiedz
  41. Tosia says

    14 lutego 2021 at 14:32

    NAJLEPSZY PRZEPIS, naprawdę. Nie znam osoby, która po spróbowaniu nie byłaby zachwycona. Nie skorzystam nigdy z innego przepisu❤️.

    Odpowiedz
  42. butik smlfashion.pl says

    23 marca 2021 at 16:21

    To brownie musi być pyszniutkie 🙂

    Odpowiedz
  43. Natalia Kuznik says

    24 października 2021 at 13:32

    Super przepis polecam.
    It’s a really lovely recipe I really recommend.

    Odpowiedz
  44. Bogna says

    21 listopada 2021 at 18:02

    Brownie super, natomiast dałam o 50 gr mniej cukru a i tak było za słodkie jak dla mnie. No i piekłam tylko 23 minuty w 175ºC i jeszcze o dwie minuty za długo do ideału. Po 30-40 byłaby cegła

    Odpowiedz
  45. Ola says

    13 stycznia 2022 at 18:02

    Mam pytanie czy można rozpuścić czekoladę w rondelku zamiast w misce?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 stycznia 2022 at 19:25

      oczywiście!

      Odpowiedz
  46. Basia says

    14 lutego 2022 at 16:07

    Ciasto wyszło pyszne piekłam na termoobiegu w 160° przez 35 minut, myślę że 7 minut mniej i byłoby idealne

    Odpowiedz
  47. Ewe says

    20 listopada 2022 at 16:30

    Smakowo wyszło super, ale niestety wyszło twarde i suche:( co mogło pójść nie tak? Robiłam co do grama z przepisem, w piekarniku trzymałam 35min, góra-dół bez termoobiegu. Konsystencja przez wsadzaniem do piekarnika wyglądała obiecująco.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2022 at 17:15

      Czasami tak bywa, trzeba „wyczuć” swój piekarnik, szczególnie jeżeli chodzi o ciasta. Następnym razem proszę spróbować trzymać trochę krócej i obserwować jego wygląd, w przypadku brownie każda minuta ma znaczenie.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasteczka brownie / Brownie cookies - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    10 maja 2017 o 09:11

    […] czas temu opublikowałam na moim blogu przepis na najlepsze brownie na świecie Gordona Ramsaya, a dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepsze ciasteczka brownie Bardzo czekoladowe, z […]

    Odpowiedz
  2. Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 czerwca 2018 o 11:52

    […] popołudniową kawusię Wykorzystałam tutaj jako bazę niezawodny przepis Gordona Ramsaya na najlepsze brownie na świecie, które zawsze się udaje i jest obłędne. Truskawki nadają świeżości, a czekolada wiadomo, […]

    Odpowiedz
  3. Najlepszy przepis na mega czekoladowe brownie wg Gordona Ramsaya - MyDwie pisze:
    24 lipca 2019 o 05:54

    […] stosuje przepis, który znalazłam na tej stronie z blogu karmelowy.pl . Orginalny przepis Gordona Ramsaya na brownie znajdziecie na jego stronie tutaj . A dla tych co […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwy chlebek naan / Easy naan

Warsztaty kulinarne z Gorenje

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rabarbarowym-Pork-loin-with-rhubarb-sauce

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress