Dziś, w tym chłodnym dniu, proponuję niezwykle aromatyczne curry z kurczakiem rodem z Malezji. Tradycyjnie podaje się je z ryżem, jednak ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na makaron i wszystko także smakowało wybornie:). Dodałam też odrobinę masła orzechowego, które zawsze nadaje daniom tego typu niepowtarzalny posmak. Ponadto to curry robi się dosłownie w 20 minut więc jest idealną propozycją na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!
Scroll down for English
Malezyjskie curry z kurczakiem
(2 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1x400g puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie plastry
- 2-3 liście limonki, posiekane
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki sosu rybnego
- sok z ½ limonki
- kolendra do dekoracji
- cienko pokrojone warzywa do przybrania (marchewka, papryka, itp.)
- ugotowany ulubiony makaron do podania
Przygotowanie:
- Na dużej patelni, najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym dodaj pastę curry, czosnek i kurkumę. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 30 sekund, po czym włóż masło orzechowe i smaż przez kolejne 20 sekund.
- Następnie wlej do patelni 1/3 puszki mleka kokosowego (najlepiej tą gęstą część) i dobrze wymieszaj z resztą składników, dodaj piersi z kurczaka, po raz kolejny dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Po tym czasie wlej resztę mleka kokosowego, dodaj cukier, sos rybny i liście limonki. Dolej odrobinę wody jeżeli sos jest zbyt gęsty, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw sokiem z limonki lub dodaj więcej cukru lub sosu rybnego do smaku.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj, następnie wyłóż na talerze i posyp kolendrą, marchewką lub papryką.
Smacznego!
English version
Malaysian chicken curry
(2 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp Thai Red Curry Paste
- 1 tsp minced garlic
- ½ tsp turmeric powder
- 1 tbsp peanut butter
- 1 400g can thick coconut milk or cream
- 2 tbsp double cream
- 2 tbsp vegetable oil
- 2 chicken breasts, sliced thinly
- 2-3 lime leaves, sliced
- 1 tsp brown sugar
- 1-2 tsp fish sauce
- ½ lime, juice
- coriander for garnish
- thinly sliced vegetables for garnish (your choice of carrots, peppers etc)
Preparation:
- Heat the oil in heavy based frying pan then add the Thai red curry, garlic and turmeric. Fry quickly for 30 seconds, then add the peanut butter and fry for a further 20 seconds.
- Add the thick part of the coconut milk (approx top 30 % of the can) and mix well, add the chicken breasts and stir through, then fry for around 2-3 minutes.
- Next add the raminder of the coconut milk and sugar, fish sauce and lime leaves. Top with a little water if the coconut milk is not enough. Reduce the heat and allow to simmer for a further 10 minutes. Season with the lime juice and taste (add more salt/sugar or fish sauce as required)
- Add the double cream, stir through then serve after garnishing with carrots and peppers.
uwielbiam curry, a dziś ugotuje je pierwszy raz z makaronem:)
🙂
Najlepszy przepis na świecie! Robię od pół roku co tydzień i jeszcze się nie znudził ;). Dzięki!
Cieszę się,że smakuje 🙂