Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Malezyjskie curry z kurczakiem / Malaysian chicken curry

Malezyjskie curry z kurczakiem / Malaysian chicken curry

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Malezyjskie curry z kurczakiem / Malaysian chicken curry"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś, w tym chłodnym dniu,  proponuję niezwykle aromatyczne curry z kurczakiem rodem z Malezji. Tradycyjnie podaje się je z ryżem, jednak ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na makaron i wszystko także smakowało wybornie:). Dodałam też odrobinę masła orzechowego, które zawsze nadaje daniom tego typu niepowtarzalny posmak. Ponadto to curry robi się dosłownie w 20 minut więc jest idealną propozycją na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!

Scroll down for English

Malezyjskie curry z kurczakiem

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1x400g puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie plastry
  • 2-3 liście limonki, posiekane
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki sosu rybnego
  • sok z ½ limonki
  • kolendra do dekoracji
  • cienko pokrojone warzywa do przybrania (marchewka, papryka, itp.)
  • ugotowany ulubiony makaron do podania

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni, najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym dodaj pastę curry, czosnek i kurkumę. Smaż na dużym ogniu mieszając  przez 30 sekund, po czym włóż masło orzechowe i smaż przez kolejne 20 sekund.
  2. Następnie wlej do patelni 1/3 puszki mleka kokosowego (najlepiej tą gęstą część) i dobrze wymieszaj z resztą składników, dodaj piersi z kurczaka, po raz kolejny dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie wlej resztę mleka kokosowego, dodaj cukier, sos rybny i liście limonki. Dolej odrobinę wody jeżeli sos jest zbyt gęsty, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw sokiem z limonki lub dodaj więcej cukru lub sosu rybnego do smaku.
  4. Dodaj śmietanę, wymieszaj, następnie wyłóż na talerze i posyp kolendrą, marchewką lub papryką.

Smacznego!

English version

Malaysian chicken curry

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 tbsp Thai Red Curry Paste
  • 1 tsp minced garlic
  • ½ tsp turmeric powder
  • 1 tbsp peanut butter
  • 1 400g can thick coconut milk or cream
  • 2 tbsp double cream
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 2 chicken breasts, sliced thinly
  • 2-3 lime leaves, sliced
  • 1 tsp brown sugar
  • 1-2 tsp fish sauce
  • ½ lime, juice
  • coriander for garnish
  • thinly sliced vegetables for garnish (your choice of carrots, peppers etc)

Preparation:

  1. Heat the oil in heavy based frying pan then add the Thai red curry, garlic and turmeric. Fry quickly for 30 seconds, then add the peanut butter and fry for a further 20 seconds.
  2. Add the thick part of the coconut milk (approx top 30 % of the can) and mix well, add the chicken breasts and stir through, then fry for around 2-3 minutes.
  3. Next add the raminder of the coconut milk and sugar, fish sauce and lime leaves. Top with a little water if the coconut milk is not enough.  Reduce the heat and allow to simmer for a further 10 minutes. Season with the lime juice and taste (add more salt/sugar or fish sauce as required)
  4. Add the double cream, stir through then serve after garnishing with carrots and peppers.
Enjoy!

Share the post "Malezyjskie curry z kurczakiem / Malaysian chicken curry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: curry, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska, kurczak, limonka, makaron, mięso, obiad, sos rybny, zioła

« Crostini z kurkami i grzybami shitake / Chanterelle and shitake mushroom crostini
Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup »

Comments

  1. bubu says

    28 września 2013 at 14:30

    uwielbiam curry, a dziś ugotuje je pierwszy raz z makaronem:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 września 2013 at 14:39

      🙂

      Odpowiedz
  2. Caterina says

    19 lipca 2014 at 12:45

    Najlepszy przepis na świecie! Robię od pół roku co tydzień i jeszcze się nie znudził ;). Dzięki!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lipca 2014 at 12:48

      Cieszę się,że smakuje 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera

Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress