Dziś przedstawiam kolejną propozycję dla osób nielubiących się przemęczać w kuchni 🙂 Pyszna, szybka i łatwa zupa krem z brokułów z dodatkiem masła orzechowego, podana z uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Bardzo sycąca i na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa brokułowa z masłem orzechowym
(2-3 porcje)
Składniki:
- ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oleju
- 1 średni brokuł, pokrojony na małe kawałki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 200 ml mleka 3,2 %
- 2-3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
- sól i pieprz
- uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, posiekane
Przygotowanie:
- W średnim garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut do zeszklenia.
- Dodaj do garnka brokuły, bulion i mleko, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10-15 minut lub do miękkości.
- Zmiksuj zupę na gładki krem i wmieszaj do rozpuszczenia masło orzechowe.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, rozlej do miseczek, posyp prażonymi orzechami i podawaj.
Smacznego!
English version
Broccoli and peanut butter soup
(2-3 servings)
Ingredients:
- ½ onion, diced
- 1 clove of garlic, minced
- 1 tablespoon oil
- 1 head of broccoli, chopped into small pieces
- 300 ml chicken stock
- 200 ml whole milk
- 2-3 tablespoons crunchy peanut butter
- salt and pepper
- toasted peanuts, chopped
Preparation:
- Heat the oil in a medium pot, add onion and garlic and cook for a couple of minutes until translucent.
- Add the broccoli to pot, along with stock and milk. Bring it to the boil, then simmer gently for 10-15 minutes or until broccoli is cooked and soft.
- Blitz the soup to a smooth consistency using a blender, add peanut butter and stir to melt it in.
- Season with salt and pepper to taste and serve with warm sprinkled with toasted peanuts.
Enjoy!
Grzesiek says
Super przepis, musze wypróbować! 🙂
Dzi says
🙂
Artur says
Nie do końca jestem przekonana, czy takie połączenie smakowe trafiłoby w moje gusta. Na pewno jestem na tak, jeśli chodzi o brokuła. Ale to masło orzechowe, no nie lubię go niestety. A może da się je czymś zastąpić? Hm, pomyślę nad tym, bo poza tym wszelkie inne składniki raczej będa mi smakowały. 🙂
Dzi says
Przyznam szczerze, ze samego masła orzechowego też nie lubię ,a w sosach i zupach uwielbiam. Może warto spróbować? Jeżeli bardzo nie, to zwyczajnie można je pominąć i cieszyć się lekkim kremem brokułowym:)
Kejti says
Nie no takiego połączenia to jeszcze nie próbowałam brokuły z masłem orzechowym hmm wygląda bardzo apetycznie a do tego brokuły i masło orzechowe są bardzo zdrowe muszę wypróbować 🙂
Dzi says
Polecam!:)
Daria says
Patrzę, patrzę i nasuwa mi się pytanie – gdzież jest ten brokuł 😛 Bo zupka jasna jak się patrzy i ani śladu tego zielonego warzywa 🙂 Ja akurat masło orzechowe bardzo lubię, ale do zupy to ono mi nie w 5 ni w 9 nie pasuje 🙂 Chyba sporo smakowych „rewolucji” muszę się jeszcze nauczyć ;)Pozdrowionka :*
Dzi says
Trzeba eksperymentować! Mój luby, odkąd pierwszy raz wmieszałam mu do sosu masło orzechowe, ciągle o nie prosi:P A zupka dobrze zmiksowana, bez grudek:)