Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake

Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną propozycję świetnego dodatku do każdego dania głównego zamiast klasycznych ziemniaczków. Ziemniaki zapieczone z grzybami i podsmażoną cebulką w sosie śmietanowym, pod warstwą parmezanu. Po prostu przepyszne! Zapraszam po przepis.

Zapiekane-ziemniaki-z-grzybami-i-cebula-Potato-mushroom-and-onion-bake

Scroll down for recipe in English

Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4-5 ziemniaków, obranych
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka śmietanki 36 %
  • olej roślinny
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie na półtwardo i odcedź.
  2. Rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu, dodaj łyżkę oleju i cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek i smaż przez około 3-5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pokrój ziemniaki w kostkę i przełóż do natłuszczonego średniego naczynia do zapiekania. Wmieszaj cebulę i grzyby.
  4. Wymieszaj śmietanę z papryką, dopraw solą i pieprzem, wlej mieszankę do ziemniaków, posyp serem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 40 minut.
  5. Podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zapiekane-ziemniaki-z-grzybami-i-cebula-Potato-mushroom-and-onion-bake

English version

Potato mushroom and onion bake

(4 servings)

Ingredients:

  • 250 g mushrooms, sliced
  • 2 garlic cloves, sliced
  • 1 tsp dried thyme
  • 4-5 potatoes, peeled
  • 1 onion, diced
  • 1cup double cream
  • vegetable oil
  • 1/4 teaspoon smoked paprika
  • 1/4 cup grated parmesan cheese
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Cook the potatoes in the salted water until al dente and drain.
  2. Heat medium pan over medium heat, add some oil and onion and cook until translucent. Add mushrooms and garlic and cook for about 3-5 minutes. Season with salt and pepper.
  3. Cut cooked potatoes into nice dice and transfer into greased baking dish. Mix in onion and mushrooms.
  4. Mix cream with paprika, salt and pepper, pour the mixture over potato, sprinkle with cheese and bake at 180 oC for 40 minutes.
  5. Serve with favourite main dish.

Enjoy!

Zapiekane-ziemniaki-z-grzybami-i-cebula-Potato-mushroom-and-onion-bake

Share the post "Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grzyby, obiad, parmezan, ser, ziemniaki

« Moje ulubione słodkości na Tłusty Czwartek!
Muffiny z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon muffins »

Trackbacks

  1. Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake | FlyB Kulinaria pisze:
    1 marca 2019 o 12:15

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    9 marca 2020 o 11:29

    […] że to coś dla mnie Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami / Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles

Wiosenne curry z kurczakiem ze szparagami/ Spring chicken curry

Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

Pain aux raisins

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress