W podziękowaniu za prezent od Lidla w postaci świeżutkich ryb i cudownych produktów z serii Deluxe przygotowałam potrawę z ich najnowszej książki „Ryby są super”, która już jest dostępna w tej sieci sklepów.Wystarczy zebrać 6 naklejek (otrzyma ją każdy kto zrobi za zakupy za min. 50 zł), dopłacić 1 grosz i już można odebrać swój egzemplarz w kasie:).
Wertując książkę, trafiłam na przepis, który w 100% spełnia moje wymagania smakowe „Sum na leśnych grzybach” by Dorota Wellman. W związku z tym, że miałam pod ręką doradę, stwierdziłam, że też się pięknie wkomponuje i takim też sposobem powstało przepyszne danie. Filety dorady wstępnie obsmażone, a następnie podpieczone w sosie z leśnymi grzybami i podane posypane pietruszką tworzą doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam!
Scroll down for recipe in English
Dorada na leśnych grzybach
(4 porcje)
Składniki na sos grzybowy:
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki 30-36%
- sól, pieprz
- posiekana pietruszka do podania
Składniki na rybę:
- 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej śmietankę i gotuj aż sos lekko zgestnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorady dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Przełóż je na sos w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Sea bream with wild mushrooms
(4 servings)
Ingredients for the mushroom sauce:
- 1 tablespoon butter
- 2 shallots, finely chopped
- 1 clove garlic, finely chopped
- 250 g wild mushrooms, fresh or frozen, thawed and drained of water
- 100ml white wine
- 200 ml of double cream
- salt and pepper
- chopped parsley to serve
Ingredients for the fish:
- 600 g fillets of sea bream, washed and pat dry with paper towels
- salt and pepper
- 2 tablespoons flour
- oil for cooking
Preparation:
- Heat the medium pan over medium heat, add butter and add onions along with the garlic and cook until translucent. Add mushrooms and cook for 5 minutes. Pour in the wine, cook until evaporate, add the cream and cook until slightly thickened. Season with salt and pepper and transfer into a casserole dish.
- Cut sea bream into smaller pieces, season with salt and pepper and dredge in flour. Cook in hot oil until golden brownand placeover the mushroom sauce.
- Place in the preheated to 200 oC oven and bake for 15 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!
Marta Kania says
Wow wyglada przepysznie! masz swietna reke do zdjec
Dzi says
Dziękuję:)
Kasia knifeandspoon.pl says
Pięknie wyszło…. I ciekawe smaki
Kaśka says
Właśnie się robi zobaczymy co z tego wyjdzie.
Kaśka says
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dam znać jak wyszło.
Dzi says
🙂