Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam zupy. Nieważne czy są w formie kremu czy z chrupiącymi kawałkami warzyw , uwielbiam je wszystkie:) Dziś proponuję bardzo kremową zupę z kurczakiem, szpinakiem, papryką i serem brie. Polecam!

Scroll down for English

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 szklanki świeżego szpinaku, pobieżnie posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 piersi z kurczaka,bez kości i skóry, ugotowane/usmażone i pokrone na kawałki
  • 2 ½ szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki mleka
  • 230 g sera brie, pokrojonego na małe kawałki
  • ½ szklanki śmietanki 18%

Przygotowanie:

  1. W sporym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej. Gdy będzie już odpowiednio gorący wrzuć cebulę i paprykę, po czym smaż warzywa przez około 6 minut, aż zaczną mięknąć i wmieszaj szpinak z czosnkiem.
  2. Następnie włóż masło i po jego roztopieniu wmieszaj, najlepiej trzepaczką, mąkę tak by utworzyła się  zasmażka. Smaż całość, cały czas mieszając, około minuty aż zasmażka stanie się jednolita.
  3. Dodaj kurczaka, wlej bulion i mleko, i doprowadź zupę do wrzenia . Dodaj ser brie i mieszaj aż do momentu całkowitego jego roztopienia, około 5 minut .
  4. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 25-30 minut. Zdejmij z ognia i podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego!

English version

Creamy Chicken and Brie Soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons canola oil
  • 1 small onion, diced
  • 1 small red pepper, diced
  • 3 cups raw spinach, coarsely chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons flour
  • 2 boneless, skinless chicken breasts, cooked and shredded
  • 2½ cups chicken broth
  • 2 cups milk
  • 230 g brie cheese, chopped into small pieces
  • ½ cup half and half

Preparation:

  1. Heat oil in a large pot set over medium heat. When the oil is shimmering, add the onion and pepper and cook for about 6 minutes, or until they start to soften. Stir in the spinach and garlic.
  2. Add the butter and, once it’s melted, whisk in the flour to create a roux. Continue whisking for about a minute, just until the roux comes together.
  3. Add the chicken, broth and milk to the pot and bring to a simmer. Add the brie and stir until it has melted completely, about 5 minutes.
  4. Stir in the half and half. Increase heat to high and bring soup to a boil, stirring occasionally. Once the soup is boiling, decrease heat to maintain a simmer and cook, stirring occasionally, for 25-30 minutes.

Enjoy!

Share the post "Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: brie, kurczak, mięso, obiad, papryka, przystawka, ser, szpinak, zupa

« Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken
Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel »

Comments

  1. Stefa says

    16 listopada 2013 at 09:18

    Fantastyczny przepis! Blog jest piękny, jeden z najlepszych jakie odwiedzam. Zdjęcia szok !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 listopada 2013 at 10:03

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. Kamil says

    25 listopada 2013 at 08:57

    Zupa przepyszna!! Dałam połowę porcji sera z obawy przed jego „dominującym” smakiem ale spokojnie można dać całą porcję. Dorzuciłam również puszkę kukurydzy dla ożywienia. Wyszło pyszne danie, smakowało nawet mojemu M,. który stwierdził, że smakuje jak potrawka z kurczakiem. Jest naprawdę wybitna, mocno kremowa i pysznaaaaa!! Blog świetny, piękne zdjęcia i dużo dużo inspiracji :))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2013 at 10:06

      Dziękuję:) Cieszę się, że wszystko wyszło i smakowało:)

      Odpowiedz
  3. Justyna says

    20 stycznia 2014 at 20:27

    Bardzo smaczna. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 stycznia 2014 at 21:45

      Cieszę się, że smakowała:)

      Odpowiedz
  4. kamil says

    10 grudnia 2015 at 16:55

    Witam czy pierś najpierw musi być ugotowana a później usmażona?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 grudnia 2015 at 18:57

      Tak, ugotowane/usmażone i pokrone na kawałki. ew. z rożna? 🙂

      Odpowiedz
  5. Ula says

    24 stycznia 2017 at 16:32

    Bardzo dobra zupa, wszystkim smakowała, chociaż „z braku laku” dałam szpinak z puszki. Dziękujemy za przepisy na smaczne potrawy i za piękne zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 stycznia 2017 at 16:36

      Polecam się 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Grillowany dorsz w sosie teriyaki

Jajka-zapiekane-z-grzybami-Baked-eggs-with-mushrooms

Jajka zapiekane z grzybami / Baked eggs with mushrooms

Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress