Uwielbiam zupy. Nieważne czy są w formie kremu czy z chrupiącymi kawałkami warzyw , uwielbiam je wszystkie:) Dziś proponuję bardzo kremową zupę z kurczakiem, szpinakiem, papryką i serem brie. Polecam!
Scroll down for English
Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 3 szklanki świeżego szpinaku, pobieżnie posiekanego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 piersi z kurczaka,bez kości i skóry, ugotowane/usmażone i pokrone na kawałki
- 2 ½ szklanki bulionu z kurczaka
- 2 szklanki mleka
- 230 g sera brie, pokrojonego na małe kawałki
- ½ szklanki śmietanki 18%
Przygotowanie:
- W sporym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej. Gdy będzie już odpowiednio gorący wrzuć cebulę i paprykę, po czym smaż warzywa przez około 6 minut, aż zaczną mięknąć i wmieszaj szpinak z czosnkiem.
- Następnie włóż masło i po jego roztopieniu wmieszaj, najlepiej trzepaczką, mąkę tak by utworzyła się zasmażka. Smaż całość, cały czas mieszając, około minuty aż zasmażka stanie się jednolita.
- Dodaj kurczaka, wlej bulion i mleko, i doprowadź zupę do wrzenia . Dodaj ser brie i mieszaj aż do momentu całkowitego jego roztopienia, około 5 minut .
- Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 25-30 minut. Zdejmij z ognia i podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego!
English version
Creamy Chicken and Brie Soup
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons canola oil
- 1 small onion, diced
- 1 small red pepper, diced
- 3 cups raw spinach, coarsely chopped
- 2 cloves garlic, minced
- 2 tablespoons butter
- 2 tablespoons flour
- 2 boneless, skinless chicken breasts, cooked and shredded
- 2½ cups chicken broth
- 2 cups milk
- 230 g brie cheese, chopped into small pieces
- ½ cup half and half
Preparation:
- Heat oil in a large pot set over medium heat. When the oil is shimmering, add the onion and pepper and cook for about 6 minutes, or until they start to soften. Stir in the spinach and garlic.
- Add the butter and, once it’s melted, whisk in the flour to create a roux. Continue whisking for about a minute, just until the roux comes together.
- Add the chicken, broth and milk to the pot and bring to a simmer. Add the brie and stir until it has melted completely, about 5 minutes.
- Stir in the half and half. Increase heat to high and bring soup to a boil, stirring occasionally. Once the soup is boiling, decrease heat to maintain a simmer and cook, stirring occasionally, for 25-30 minutes.
Enjoy!
Fantastyczny przepis! Blog jest piękny, jeden z najlepszych jakie odwiedzam. Zdjęcia szok !
Dziękuję:)
Zupa przepyszna!! Dałam połowę porcji sera z obawy przed jego „dominującym” smakiem ale spokojnie można dać całą porcję. Dorzuciłam również puszkę kukurydzy dla ożywienia. Wyszło pyszne danie, smakowało nawet mojemu M,. który stwierdził, że smakuje jak potrawka z kurczakiem. Jest naprawdę wybitna, mocno kremowa i pysznaaaaa!! Blog świetny, piękne zdjęcia i dużo dużo inspiracji :))
Dziękuję:) Cieszę się, że wszystko wyszło i smakowało:)
Bardzo smaczna. Pozdrawiam:)
Cieszę się, że smakowała:)
Witam czy pierś najpierw musi być ugotowana a później usmażona?
Tak, ugotowane/usmażone i pokrone na kawałki. ew. z rożna? 🙂
Bardzo dobra zupa, wszystkim smakowała, chociaż „z braku laku” dałam szpinak z puszki. Dziękujemy za przepisy na smaczne potrawy i za piękne zdjęcia.
Polecam się 🙂