Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową

Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową"

  • Facebook
  • Twitter

Przepis ten znalazłam w magazynie „To jest pyszne” i według niego jest autorstwa Jamiego Olivera. Danie wygląda na dosyć skomplikowane, jednak przygotowanie go zajmuje nie dłużej niż 35 min. Szczególnie pozytywnie zaskoczyły mnie zapiekane pod sosem parmezanowym ziemniaki, genialny pomysł! Doskonale komponują się z udkami z  kurczaka w glazurze z sosu sojowego i miodu. Oczywiście można przygotować w ten sam sposób także piersi.Polecam!

Przygotowanie: 35 min

 

Miodowy kurczak z zapiekanymi warzywami (4 porcje)

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 3-4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 80 g startego parmezanu
  • 4 udka z kurczaka (lub piersi), bez kości
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w ósemki. Gotuj je w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 15 min.
  2. Rozgrzej piekarnik do 225 oC.
  3. Cebule obierz i pokrój w plastry, czosnek obierz i grubo posiekaj, a pomidorki pokrój na połówki. Zerwij i posiekaj listki z rozmarynu.
  4. W misce wymieszaj pomidorki,cebulę,czosnek,rozmaryn z 3 łyżkami oliwy, następnie dobrze je posól i popieprz. Wyłóż je na połowę blachy do pieczenia.
  5. Ziemniaki odcedź i wyłóż je na drugą połowę blachy. Wymieszaj śmietanę z parmezanem i pokryj mieszanką ziemniaki wraz z masłem okrojonym w plasterki.Włóż blachę do piekarnika i zapiekaj 15 minut.
  6. Mięso umyj,osusz i pokrój na 3 części. Rozgrzej patelnię z resztą oliwy i smaż na niej mięso ok. 8-10 minut, od czasu do czasu je przewracając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Wymieszaj sos sojowy z miodem i posmaruj marynatą mięso z każdej strony pod koniec smażenia.
  8. Podawaj udka z warzywami.
Polecam!

Share the post "Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Jamie Oliver, kurczak, mięso, miód, obiad, parmezan, pomidor, udka, ziemniaki

« Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem
Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kielbasa zapiekana z batatami i serem plesniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Zestawienie szparagowych pyszności

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress