Przepis ten znalazłam w magazynie „To jest pyszne” i według niego jest autorstwa Jamiego Olivera. Danie wygląda na dosyć skomplikowane, jednak przygotowanie go zajmuje nie dłużej niż 35 min. Szczególnie pozytywnie zaskoczyły mnie zapiekane pod sosem parmezanowym ziemniaki, genialny pomysł! Doskonale komponują się z udkami z kurczaka w glazurze z sosu sojowego i miodu. Oczywiście można przygotować w ten sam sposób także piersi.Polecam!
Przygotowanie: 35 min
Miodowy kurczak z zapiekanymi warzywami (4 porcje)
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 3-4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 ml śmietanki kremówki
- 50 g masła
- 80 g startego parmezanu
- 4 udka z kurczaka (lub piersi), bez kości
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w ósemki. Gotuj je w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 15 min.
- Rozgrzej piekarnik do 225 oC.
- Cebule obierz i pokrój w plastry, czosnek obierz i grubo posiekaj, a pomidorki pokrój na połówki. Zerwij i posiekaj listki z rozmarynu.
- W misce wymieszaj pomidorki,cebulę,czosnek,rozmaryn z 3 łyżkami oliwy, następnie dobrze je posól i popieprz. Wyłóż je na połowę blachy do pieczenia.
- Ziemniaki odcedź i wyłóż je na drugą połowę blachy. Wymieszaj śmietanę z parmezanem i pokryj mieszanką ziemniaki wraz z masłem okrojonym w plasterki.Włóż blachę do piekarnika i zapiekaj 15 minut.
- Mięso umyj,osusz i pokrój na 3 części. Rozgrzej patelnię z resztą oliwy i smaż na niej mięso ok. 8-10 minut, od czasu do czasu je przewracając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszaj sos sojowy z miodem i posmaruj marynatą mięso z każdej strony pod koniec smażenia.
- Podawaj udka z warzywami.
Dodaj komentarz