Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes

Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes"

  • Facebook
  • Twitter

Pewnego pięknego dnia mój ukochany zażyczył sobie na obiad placki ziemniaczane. Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes

Placki ziemniaczane po węgiersku

(4-5 porcji)

Składniki na placki:

  • 1  1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Składniki na gulasz:

  • 1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
  • 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę
  • 2 duże cebule, pokrojone  w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana do podania
  • posiekany szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju, włóż pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw.
  2. Obtocz karkówkę w mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż do średniego garnka.
  3. Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia cebulę i także przełóż do garnka.
  4. Dodaj do garnka ziele angielskie, czosnek, bulion i duś pod przykryciem około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Ziemniaki, cebulę i czosnek umieść w blenderze i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Dodaj jajko, mąkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne odlej nadmiar wody.
  6. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj po 3-4 łyżki masy ziemniaczanej. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Po czym przełóż placka na drugą stronę i smaż przez 1-2 minuty. Powtarzaj tą czynność, aż skończy się masa.
  7. Usmażony placek przełóż na talerz, na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany, posyp szczypiorkiem i podawaj.

Smacznego!

Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes

English version

Hungarian potato pancakes

(4-5 servings)

Ingredients fo the pancakes:

  • 1 1/5 kg large potatoes, peeled and cut into quarters
  • 1 egg
  • 2 heaped tablespoons flour
  • 1 onion, peeled and cut into quarters
  • 2 cloves garlic
  • salt and pepper to taste
  • 2 -3 tablespoons vegetable oil for frying

Ingredients for the stew:

  • 1 kg pork neck, cut into thick cubes
  • 200 g mushrooms, sliced ​​or quartered
  • 2 red peppers, diced
  • 2 large onions, diced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 3-4 tablespoons flour
  • 1 liter chicken stock
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 3-4 g allspice berries
  • 2 tablespoons sweet paprika powder (preferably smoked)
  • 2-3 tablespoons of oil for frying
  • salt and pepper to taste
  • sour cream to serve
  • chopped chives to serve

Preparation:

  1. Heat the pan over medium heat, add 2 tablespoons of oil, add the mushrooms and cook for a few minutes until until tender and lightly browned. Transfer to a plate and set aside.
  2. Sprinkle pork neck with flour  and cook in the same panwith 1 tbs of oil until browned of all sides. Transfer to a medium pot.
  3. In the same pan fry the onions until translucent and place in the pot with pork.
  4. Add allspice, garlic and stock to he pot and simmer, covered, about 35 minutes. Next add the mushrooms, pepper, tomato paste and paprika. Simmer next hour, stirring from time to time and season with salt and pepper to taste.
  5. Place potatoes, onions and garlic in a blender and blend to your favorite consistency. Add egg, flour, season with salt and pepper and mix. Drain off any excess water, if necessary
  6. Heat the oil in a large frying pan andadd 3-4 tablespoons of the potato batter. Move the pan to spread it into even layer, smooth the surface and cook until the bottom is browned. Flip on the other side and cook for 1-2 minutes. Repeat with next pancakes.
  7. Place the potato pancake on the plate, add on the half some stew and cover the other half of pancake. add a tablespoon of sour cream, sprinkle with chives and serve.

Enjoy!

Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes

Share the post "Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: karkówka, mięso, obiad, papryka, pieczarki, ziemniaki

« Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore
Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad »

Comments

  1. Eko Kuchnia says

    6 kwietnia 2016 at 14:59

    Jedno z moich ulubionych dań, od samego patrzenia na zdjęcie jestem głodna.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 kwietnia 2016 at 15:03

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Chaserabinov says

    21 kwietnia 2016 at 19:14

    Przepis wypróbowałem, wyszło przepyszne. Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 kwietnia 2016 at 20:01

      Super!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

Maryensztadt craft beer & food

Maryensztadt craft beer & food

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress