Share the post "Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff"
Nadeszły chłodne dni, a razem z nimi w zrósł mój apetyt na sycące dania. Najlepiej jakby były jeszcze pyszne i szybkie w przygotowaniu 😉 Przedstawiam więc pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zamiast klasycznej wołowiny, która trzeba długo dusić użyłam tutaj steka wołowego (rostbef), który pokrojony w mniejsze kawałki wystarczy jedynie obsmażyć i jest boski. Natomiast zamiast pieczarek dodałam boczniaki, których nigdy u mnie za wiele i które uwielbiam. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Strogonow wołowy z boczniakami
(4 porcje)
Składniki:
- 700 g steka wołowego, pokrojonego w paski lub grubszą kostkę
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 150 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 150 g boczniaków, pokrojonych w paski
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 200 ml śmietanki 36%
- posiekana natka pietruszki do podania
- gotowane tagliatelle lub pappardelle do podania
Przygotowanie:
- Dopraw wołowinę solą i rozgrzej na większym ogniu olej na szerokiej patelni. Obsmaż wołowinę partiami z każdej strony do ładnego zarumienienia i przełóż na talerz.
- Dodaj do patelni boczek i cebulę i podsmaż przez kilka minut do zeszklenia cebuli, pod koniec smażenia wmieszaj czosnek.
- Dodaj bulion, wołowinę, grzyby i musztardę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
- Wymieszaj dokładnie mąkę kukurydzianą ze śmietaną i wmieszaj do sosu w patelni. Gotuj aż sos lekko zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj!
Smacznego!
English version
Beef and oyster mushroom strogonoff
(4 servings)
Ingredients:
- 700 g steak, cut into strips or large dice
- 1 tbsp vegetable oil
- 100 g smoked bacon, diced
- 2 onions, sliced
- 2 garlic cloves, crushed
- 150 ml beef stock
- 1 tbsp Dijon mustard
- 150 g oyster mushrooms, cut into strips
- 2 tsp cornflour
- 200 ml double cream
- chopped parsley for serving
- cooked tagliatelle or pappardelle for serving
Preparation:
- Season the beef with salt and heat the oil in a wide pan Add the beef in batches, cook until browned on all sides and transfer on the plate.
- Add the bacon and onion to the pan and cook for a few minutes until transkucent, adding and garlic at the end of the cooking.
- Add the stock, beef, mushrooms and the mustard and cook for 5 minutes.
- Mix the cornflour with creamcand add to the pan and mix. Cook untli slightly thicken, season with salt and pepper, sprinkle with parsley and serve!
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]