Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff

Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff

by Dzi 1 Comment

Share the post "Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff"

  • Facebook
  • Twitter

Nadeszły chłodne dni, a razem z nimi w zrósł mój apetyt na sycące dania. Najlepiej jakby były jeszcze pyszne i szybkie w przygotowaniu 😉 Przedstawiam więc pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zamiast klasycznej wołowiny, która trzeba długo dusić użyłam tutaj steka wołowego (rostbef), który pokrojony w mniejsze kawałki wystarczy jedynie obsmażyć i jest boski. Natomiast zamiast pieczarek dodałam boczniaki, których nigdy u mnie za wiele i które uwielbiam. Zapraszam po przepis!

strogonow_z_boczniakami

Scroll down for recipe in English

Strogonow wołowy z boczniakami

(4 porcje)

Składniki:

  • 700 g steka wołowego, pokrojonego w paski lub grubszą kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 150 g boczniaków, pokrojonych w paski
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • gotowane tagliatelle lub pappardelle do podania

Przygotowanie:

  1. Dopraw wołowinę solą i rozgrzej na większym ogniu olej na szerokiej patelni. Obsmaż wołowinę partiami z każdej strony do ładnego zarumienienia i przełóż na talerz.
  2. Dodaj do patelni boczek i cebulę i podsmaż przez kilka minut do zeszklenia cebuli, pod koniec smażenia wmieszaj czosnek.
  3. Dodaj bulion, wołowinę, grzyby i musztardę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. Wymieszaj dokładnie mąkę kukurydzianą ze śmietaną i wmieszaj do sosu w patelni. Gotuj aż sos lekko zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj!

Smacznego!

strogonow_z_boczniakami

English version

Beef and oyster mushroom strogonoff

(4 servings)

Ingredients:

  • 700 g steak, cut into strips or large dice
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 100 g smoked bacon, diced
  • 2 onions, sliced
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 150 ml beef stock
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 150 g oyster mushrooms, cut into strips
  • 2 tsp cornflour
  • 200 ml double cream
  • chopped parsley for serving
  • cooked tagliatelle or pappardelle for serving

Preparation:

  1. Season the beef with salt and heat the oil in a wide pan  Add the beef in batches, cook until browned on all sides and transfer on the plate.
  2. Add the bacon and onion to the pan and cook for a few minutes until transkucent, adding and garlic at the end of the cooking.
  3. Add the stock, beef, mushrooms and the mustard and cook for 5 minutes.
  4. Mix the cornflour with creamcand add to the pan and mix. Cook untli slightly thicken, season with salt and pepper, sprinkle with parsley and serve!

Enjoy!

strogonow_z_boczniakami

Share the post "Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: boczek, boczniaki, grzyby, mięso, obiad, wołowina

« Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup
Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta »

Trackbacks

  1. Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff | FlyB Kulinaria pisze:
    12 października 2019 o 00:12

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

quesadillas_ze_stekiem

Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Restauracja Bałkański Kocioł – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress