Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam kolejny przepis na szybkie danie obiadowe w zapracowanym tygodniu. Tym razem proponuję makaron z kiełbasą, pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym z dosyć zaskakującym składnikiem – wódką. Nie martwcie się, cały alkohol odparuje w trakcie gotowania, zostaje jedynie fajny posmak, który doskonale komponuje się z sosem pomidorowym i pozostałymi składnikami. Jeżeli nie przepadasz za kiełbasą, zamień ją swobodnie na kurczaka, czy mięso mielone, dokładnie tak samo można z warzywami. Można tutaj poeksperymentować do woli. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

pasta

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką

(6 porcji)

Składniki:

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 2-3 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 garść świeżych liści bazylii, posiekanych
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plastry
  • 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania)
  • spora garść startej mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz)

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, około 5 minut.
  2. Dodaj czosnek, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj pieczarki i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj przez około 3-4 minuty.
  3. Teraz wlej wódkę, gotuj mieszając przez około 5 minut, po czym dodaj śmietankę, szpinak, bazylię i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszaj  i doprowadź do wrzenia.
  4. Wmieszaj ugotowany wcześniej makaron, i jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Posyp dużą ilością mozzarelli, ewentualnie listkami bazylii i natychmiast podawaj.

Smacznego!

pasta

English version

Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

(6 servings)

Ingredients:

  • 1-2 tablespoons vegetable oil
  • 1 onion, chopped
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 2 x 400 g can diced tomatoes
  • 1/3 cup vodka
  • 1/2 cup heavy cream
  • 2-3 handfuls fresh baby spinach leaves
  • 1 handful fresh basil leaves, chopped
  • 400 g sausages, sliced into bite-sized pieces
  • 400 g pasta (whatever kind you like), cooked according to package directions (reserve 1/2 cup pasta water)
  • grated mozzarella

Preparation:

  1. In a large pan over medium heat, heat oil, add the onion, and cook, stirring occasionally, until softened and translucent, about 5 minutes.
  2. Add the garlic and cook until fragrant, about 30 seconds and add sliced mushrooms, cook for another 3-4 minutes. Next stir in the tomatoes and cook until heated through, about 3-4 minutes.
  3. Add in the vodka, and cook, stirring the sauce occasionally, for about 5 minutes. Add in the cream, spinach and basil leaves, and cooked sausage, stirring to thoroughly combine.
  4. Add the cooked pasta to the sauce,  mixing to toss the pasta with sauce.  Add in some of the pasta water if necessary.
  5. Top the pasta with the mozzarella and additional basil leaves and serve immediately.

Enjoy!

Share the post "Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, kiełbasa, makaron, mięso, mozzarella, obiad, pieczarki, pomidor, ser, szpinak, zioła

« Jak suszyć grzyby
Pieczony kurczak w stylu tandoori / Tandoori-style roasted chicken »

Comments

  1. jaroslawkochanski says

    25 września 2014 at 18:16

    Makaron, kiełbasa i wódka? Chyba to będzie ulubione danie każdego faceta a już na pewno moje. Już jutro wyląduje na moim stole w porze obiadowej. Świetne przepisy – cześciej będe tu zaglądał i inspirował się Twoją kuchnią

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 września 2014 at 18:21

      Polecam sie;-)

      Odpowiedz
  2. Natalia says

    26 września 2014 at 07:53

    Jejku, jak pysznie….Boję się tylko, że wódka zostawi gorzkawy posmak…Czy nie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 września 2014 at 08:30

      Jest jej tak niewiele w stosunku do pomidorów, że na pewno nie zostawi:)

      Odpowiedz
  3. Reishi says

    26 września 2014 at 12:29

    danie wygląda na bardzo ciekawe. Musi być dobre 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 września 2014 at 12:51

      Polecam:)

      Odpowiedz
  4. Andrzej says

    26 września 2014 at 15:15

    Przeczytałem tytuł i pomyślałem tylko WTF? Pomidor, wódka i kiełbasa, no ładnie. Ale prezentuje się dobrze, chyba zaryzykuje i spróbuje. Tylko co ja zrobię z resztą wódki… 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 września 2014 at 15:17

      Myślę, że z zagospodarowaniem reszty wódki nie będzie problemu 😛

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Skrzydelka w coca coli / Coca cola chicken wings

Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Restauracja Filmowa – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress