Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake"

  • Facebook
  • Twitter

Nadeszła jesień, a więc nadszedł czas na dania z jabłkami. Mam w planach wykorzystanie ich w każdy możliwy sposób w daniach słonych jak i słodkich, jabłka są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni:) Dziś przedstawiam je w wersji słodkiej w postaci bardzo puszystego omleta z jabłkami w miodzie. Doskonały na śniadanie, deser a jak dla mnie nawet na kolację. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany w przygotowaniu, na prawdę warto, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Puszysty omlet z jabłkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i porojone na grubsze plasterki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.
  2. W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 26 cm* rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż jabłka, posyp je 1 łyżką cukru, skrop sokiem z cytryny i smaż mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie skarmelizują, przez około 6 minut. Dodaj 1/4 szklanki miodu i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przez około 1 minutę. Rozprowadź jabłka równomiernie na dnie patelni i zdejmij z ognia.
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W średniej misce ubij żółtka z mlekiem i pozostałymi 2 łyżki cukru. Wmieszaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj rózgą żeby nie było grudek.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie wcześniej przygotowanej masy. Rozłóż masę równomierną warstwą na przygotowanych jabłkach.
  5. Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym za pomocą noża oddziel brzegi omleta od krawędzi patelni, przyłóż duży talerz i szybko odwróć patelnię by omlet wylądował na talerzu jabłkami do góry.
  6. Pokrój omlet na kawałki i podawaj posypany cukrem pudrem lub polany miodem.

*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż podsmażone jabłka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.

Smacznego!

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

English version

Fluffy apple pancake

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons of butter
  • 2 apples— halved, peeled, cored and sliced
  • 3 tablespoons sugar
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1/4 cup honey
  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch of salt
  • 4 large eggs, separated
  • 1 cup milk

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. In a 26 cm nonstick ovenproof skillet, melt the butter. Add the apples, 1 tablespoon of the sugar and the lemon juice and cook over moderately high heat, stirring occasionally, until the apples are golden, about 6 minutes. Add the 1/4 cup of honey and simmer over low heat until thickened, about 1 minute. Spread the apples in an even layer and remove the pan from the heat.
  3. In a medium bowl, whisk the flour with the baking powder and salt. In a medium bowl, whisk the egg yolks with the milk and the remaining 2 tablespoons of sugar. Whisk the liquid into the dry ingredients.
  4. In a medium bowl, using a handheld electric mixer, beat the egg whites at medium speed until firm peaks form, about 2 minutes. Fold the beaten whites into the batter and scrape it evenly over the apples.
  5. Bake the pancake in the preheated oven for about 20 minutes, until it is golden and puffed. Let the pancake cool for 5 minutes, run a knife around the edge to loosen the pancake, then invert it onto a serving plate.
  6. Cut the pancake into wedges and serve at once with sprinkled with powdered sugar and more honey if You like.

Enjoy!

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Share the post "Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: jabłka, jajka, miód, omlet, śniadanie, słodkości

« Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel »

Comments

  1. Mela says

    17 października 2016 at 14:37

    Bardzo ciekawy pomysł! Czy w zamian za jabłka można wykorzystać jeszcze jakieś inne owoce lub warzywa? Może cukinię? 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 października 2016 at 14:41

      Generalnie jako zamienniki jabłek stosowałabym inne owoce, np gruszki, śliwki itp. Na cukinię raczej nie zdecydowałabym się ;P

      Odpowiedz
  2. sara says

    17 października 2016 at 18:36

    wygląda super 😀

    Odpowiedz
  3. sara says

    17 października 2016 at 18:37

    wygląda super mega smacznie !!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress