Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa

Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa

by barjed 3 komentarze

Share the post "Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa"

  • Facebook
  • X

Wróciłam dzisiaj z pracy zmarznięta, zmęczona i głodna. Miałam ochotę na  coś szybkiego i sycącego, więc szukając pomysłu na obiad, zaczęłam wertować moją pokaźną już kolekcję książek kucharskich. W związku z tym, iż zostało mi kilka żółtek z ostatniego lukru piankowego do babeczek, szukałam czegoś z tym składnikiem. Znalazłam w końcu idealne danie w książce Michela Rouxa „Jajka” – linguine alla carbonara. Linguine zastąpiłam spaghetti i fettuccine, gdyż akurat miałam końcówki tych makaronów. Danie wyszło pyszne i sycące, idealne na taki zimny wieczór. Polecam:)

Spaghetti alla carbonara wg. Michela Rouxa (4 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 200 g cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 10 g posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 350 g makaronu linguine (w oryginalnym przepisie)
  • 60 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Głębokie naczynie żaroodporne, w którym będziemy podawać danie, wkładamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 170 oC.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na wolnym ogniu podsmażamy cebulę przez 2 min. Dodajemy czosnek,chwilę podsmażamy i przekładamy do miseczki.
  3. Na czystej,suchej patelni lekko przyrumieniamy boczek na średnim ogniu. Przekładamy go na deskę do krojenia i kroimy na ok. centymetrowe kawałki, dodajemy go do cebuli i trzymamy w cieple.
  4. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę,żółtka i natkę pietruszki, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
  5. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy makaron,gotujemy, aż będzie al dente lub taki, jaki lubimy i odsączamy.
  6. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, nalewamy ostatnią łyżkę oliwy i przekładamy do niego makaron.
  7. Szybko nalewamy śmietanę z dodatkami i energicznie mieszamy. Dodajemy boczek z cebulą, posypujemy parmezanem, mieszamy i natychmiast podajemy.
Smacznego!

Share the post "Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: kuchnia włoska, makaron, obiad, spaghetti

« Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym
Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart »

Comments

  1. Gosia says

    22 grudnia 2012 at 18:09

    Pyszne spaghetti, na pewno wypróbuję przepis, spróbuję z makaronem z chilli(deluxe), mam otwartą paczkę, więc wykorzystam:)

    Odpowiedz
  2. go says

    23 lutego 2013 at 14:25

    Właśnie odeszłam od skończonego pysznego obiadku żeby koniecznie coś napisać.Spagheti było boskie.Nawet moja nie jedzaca warzyw córka zachwalała pod niebiosa.Myślałam że coś zostanie ale cała paczka makaronu pełno-ziarnistego zniknęła w mgnieniu oka.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2013 at 14:39

      Cieszę się,że smakowało. Roux to mistrz:) Postaram się wrzucać więcej jego przepisów.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem

Ravioli zapiekane w miesnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem/Caramel apple pull apart bread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress