Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Letnie scones z czereśniami

Letnie scones z czereśniami

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Letnie scones z czereśniami"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Jest to kolejna, i na pewno nie ostatnia, moja propozycja śniadaniowa w postaci pysznych i łatwych angielskich bułeczek. Tym razem proponuję śmietankowe sconesy z czereśniami. Przepis znalazłam tutaj.Polecam!

 

Scroll down for English version

Scones z czereśniami (8 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek zimnego masła, pokrojonego w 0,5 cm kostki
  • 1 szklanka czereśni, pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka + 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

 Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 o C.
  2. Do pojemnika blendera ,najlepiej z nasadką do ciast, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru i sól. Wymieszaj.
  3. Wsyp kostki z masła.  Zmiksuj do powstania ziarnistej konsystencji. Następnie przełóż zawartość do dużej miski.
  4. Dodaj 1 szklankę śmietany kremówki i ekstrakt migdałowy, mieszaj najlepiej silikonową łopatką,tylko do połączenia się składników.
  5. Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieć oprószonymi mąką rękami 6 do 8 razy, aż utworzy się w miarę jednolite ciasto.
  6. Rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku około 25 cm, Złóż ciasto na trzy części (np. jak urzędowe pismo) pomagając sobie łopatką gdy zacznie przywierać do blatu.Zaczynając od krótkich krawędzi, złóż je ponownie na trzy części i wstaw do lodówki na 5 minut.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, połóż je na obsypany mąką blat i  rozwałkuj na kwadrat o boku 25 cm. Wyłóż na ciasto czereśnie i delikatnie je w nie powciskaj.
  8. Zwiń ciasto z czereśniami w ciasny rulon, ułóż je spojeniem do dołu i dociśnij tworząc prostokąt 25 cm na 10 cm. Następnie ostrym nożem podziel go na 4 równe kwadraty, a każdy kwadrat na 2 trójkąty. Wyłóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  9. Używając najlepiej pędzelka, wysmaruj bułeczki resztą śmietanki i posyp resztą cukru (lub cukrem perłowym jak w moim przypadku).Piecz do zarumienienia, około 18 do 25 minut. Następnie przełóż na kratkę do wsystudzenia.
  10. W małej miseczce wymieszaj cukier puder, ekstrakt z migdałów i mleko i polej powstałym lukrem przestudzone sconesy.
Smacznego!

English version

Fresh Cherry Scones ( 8 scones)

Ingredients:

  • 2 cups unbleached all-purpose flour
  • 1 tablespoon baking powder
  • 4 tablespoons sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 5 tablespoons cold unsalted butter, cut into 0,5 cm cubes
  • 1 cup diced cherries
  • 1 cup plus 2 tablespoons heavy cream, divided
  • 1 teaspoon almond extract

For the Glaze:

  • 1/2 cup plus 2 tablespoons powdered sugar
  • 1 tablespoon milk
  • 1/2 teaspoon almond extract

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC.
  2. Place flour, baking powder, 3 tablespoons sugar, and salt in the bowl of a food processor fitted with a metal blade. Process with six 1-second pulses.
  3. Remove cover of food processor and sprinkle the butter evenly over the dry ingredients. Cover and process with 12 1-second pulses.Transfer mixture to a large mixing bowl.
  4. Add 1 cup heavy cream and almond extract to flour mixture; fold with spatula until just combined. With rubber spatula, transfer dough to lightly floured work surface. With floured hands, knead dough 6 to 8 times, until it just holds together in ragged ball, adding flour as needed to prevent sticking.
  5. Roll dough into an approximate 25 cm square. Fold dough into thirds like a business letter, using bench scraper to release dough if it sticks to countertop. Lift short ends of dough and fold into thirds again. Transfer dough to plate lightly dusted with flour and chill in freezer 5 minutes.
  6. Transfer dough to floured work surface and roll into approximate 2 cm square again. Sprinkle cherries evenly over surface of dough, then press down so they are slightly embedded in dough. Using bench scraper, loosen dough from work surface. Roll dough, pressing to form tight log. Lay seam-side down and press log into 25 cm x 10 cm rectangle. Using sharp, floured knife, cut rectangle crosswise into 4 equal rectangles. Cut each rectangle diagonally to form 2 triangles and transfer to parchment-lined baking sheet.
  7. Brush tops with 2 tablespoons of heavy cream and sprinkle with remaining tablespoon sugar. Bake until tops and bottoms are golden brown, 18 to 25 minutes. Transfer to a wire rack to cool slightly.
  8. While the scones are cooling, make the glaze by mixing the confectioners sugar, milk and almond extract together until smooth. Drizzle over each scone and allow the icing to dry before serving.
Enjoy!

Share the post "Letnie scones z czereśniami"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: bułki, czereśnie, scones, śniadanie, słodkości, wypieki

« Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii
Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika »

Comments

  1. Inspirowane Smakiem says

    15 lipca 2013 at 06:54

    Smacznie wyglądają. Szkoda tylko, że czereśnie już są na wykończeniu..

    Pozdrawiam, A. :))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lipca 2013 at 07:46

      Spokojnie, zawsze można zastąpić wiśniami:)

      Odpowiedz
  2. gin says

    15 lipca 2013 at 20:26

    Ten przepis wypróbuję z pewnością 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lipca 2013 at 20:26

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Instagram post 2182690823002846115_417337036 Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper🥘
⏩Link w BIO⏪
🍗🍗🍗🍗
Dziś na blogu przepis na udka z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym z dynią, papryką i kiełbasą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Zapraszam!🥘
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #dynia #pumpkin #butternutsquash papryk #bellpepper #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2177680752929809671_417337036 Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake🥦
⏩Link w BIO⏪
🍂🍁🍂🍁🍂🍁
Dziś zapraszam na bloga po przepis na sycącą zapiekankę z mięsem i brokułami w sosie serowym pod chrupiącymi ziemniakami. Pycha! 👌
#obiad #dinner #comfortfood #bake #zapiekanka #mięso #meat #brokuły #broccoli #ser #cheese #potatoes #ziemniaki #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2160189832592595402_417337036 Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta👌
⏩Link w BIO⏪
🍝🍝🍝
Dziś zapraszam na bloga przepis na bardzo łatwy i szybki makaron z dynią, kiełbasą, suszonymi i grzybami i dodatkiem szałwii. Polecam!👌
#makaron #pasta #dynia #pumpkin #kiełbasa #sausage #mushrooms #grzyby #obiad #dinner #comfortfood #dinner #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2152305990313668777_417337036 Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄🍄🍄🍄
Dziś na blogu pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zapraszam! 👌🍴
#beef #wołowina #grzyby #mushrooms #oystermushrooms #boczniaki #obiad #dinner #comfortfood #dinner #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej...

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-z-botwinka-i-kalafiorem-Young-beet-and-cauliflower-soup

Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup

Warsztaty świąteczne z Karolem Okrasą

Warsztaty z Frisco i Przemkiem Błaszczykiem – relacja

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress