Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Zupy / Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup

Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup

by Dzi 1 Comment

Share the post "Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na prawdziwie letnią, przepyszną zupę. Świeże, sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najsmaczniejsze przygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek. Zapraszam!

zupa_z_cukinia_i_fasolka

Scroll down for recipe in English

Zupa z cukinią i fasolką

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce
  • 2 pory,pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 200 ml śmietanki 36%
  • duża garść młodego szpinaku
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej masło, dodaj ziemniaki, cukinię, pora i fasolkę i podsmaż przez 5 minut.
  2. Następnie dodaj bulion i gotuj aż warzywa zmiękną, przez 10-15 minut.
  3. W małej miseczce roztrzep dokładnie śmietankę z żółtkiem i wmieszaj do zupy wraz ze szpinakiem i ziołami.
  4. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.

Smacznego!

zupa_z_cukinia_i_fasolka

English version

Zucchini and green bean soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 250 g green/yellow beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 3 potatoes, peeled and diced
  • 1 medium zucchini, cut into thin slices/cubes
  • 2 leeks, sliced
  • 3 tablespoons of butter
  • 1 egg yolk
  • 200 ml double cream
  • large handful baby spinach
  • 750 ml vegetable or chicken stock
  • 1 teaspoon thyme leaves
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • salt, pepper

Preparation:

  1. In a medium pot heat butter on medium heat, add potatoes, zucchini, leeks and beans and cook for 5 minutes.
  2. Next add the stock and cook until the vegetables are soft for 10-15 minutes.
  3. In a small bowl, mix cream with yolk and mix into the soup along with spinach and herbs.
  4. Bring to the boil, season with salt and pepper to taste and serve.

Enjoy!

zupa_z_cukinia_i_fasolka

Share the post "Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Zupy Tagged With: cukinia, fasolka szparagowa, obiad, por, przystawka, szpinak, ziemniaki, zupa

« Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables
Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff »

Trackbacks

  1. Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup | FlyB Kulinaria pisze:
    19 września 2019 o 00:09

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

karkowka z cebula

Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes

Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins

Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress