Dziś przedstawiam przepis na prawdziwie letnią, przepyszną zupę. Świeże, sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najsmaczniejsze przygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Zupa z cukinią i fasolką
(4 porcje)
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce
- 2 pory,pokrojone w plasterki
- 3 łyżki masła
- 1 żółtko
- 200 ml śmietanki 36%
- duża garść młodego szpinaku
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej masło, dodaj ziemniaki, cukinię, pora i fasolkę i podsmaż przez 5 minut.
- Następnie dodaj bulion i gotuj aż warzywa zmiękną, przez 10-15 minut.
- W małej miseczce roztrzep dokładnie śmietankę z żółtkiem i wmieszaj do zupy wraz ze szpinakiem i ziołami.
- Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Zucchini and green bean soup
(4 servings)
Ingredients:
- 250 g green/yellow beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 3 potatoes, peeled and diced
- 1 medium zucchini, cut into thin slices/cubes
- 2 leeks, sliced
- 3 tablespoons of butter
- 1 egg yolk
- 200 ml double cream
- large handful baby spinach
- 750 ml vegetable or chicken stock
- 1 teaspoon thyme leaves
- 1 tablespoon of chopped dill
- salt, pepper
Preparation:
- In a medium pot heat butter on medium heat, add potatoes, zucchini, leeks and beans and cook for 5 minutes.
- Next add the stock and cook until the vegetables are soft for 10-15 minutes.
- In a small bowl, mix cream with yolk and mix into the soup along with spinach and herbs.
- Bring to the boil, season with salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]