Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce

Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce"

  • Facebook
  • X

Dobry makaron zawsze sprawdzi się na szybki obiad w zapracowanym dniu. Jest sycący i zazwyczaj bardzo łatwy w przygotowaniu więc jest doskonałym pomysłem na obiad w tzw. tygodniu. Dziś proponuję makaron z mięsem (pozostałym z poprzedniego obiadu), grzybami i szpinakiem w pysznym i kremowym sosie pomidorowym ze śmietanką. Przepyszny!

Makaron-z-miesem-i-grzybami-w-kremowym-sosie-pomidorowym-Pasta-with-pork-mushrooms-and-tomato-cream-sauce

Scroll down for recipe in English

Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 300 g pieczonej wieprzowiny (lub innego mięsa) pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
  • 25 g świeżego, młodego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 łyżeczki mielonego chili
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 2×400 g puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • starty parmezan do podania
  • 500 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle), ugotowanego i odcedzonego

Przygotowanie:

  1. Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, dodaj cebulę, paprykę i grzyby i smaż na średnim ogniu przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj mięso i czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejne 30 sekund.
  2. Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje, po czym wmieszaj pomidory. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut i wmieszaj śmietanę.
  3. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na minutę przed końcem gotowania wmieszaj szpinak i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na koniec wmieszaj ugotowany makaron.
  4. Podawaj danie posypane parmezanem.

Smacznego!

Makaron-z-miesem-i-grzybami-w-kremowym-sosie-pomidorowym-Pasta-with-pork-mushrooms-and-tomato-cream-sauce

English version

Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 300 g roasted pork (or other cooked meat), cubed
  • 1 onion, diced
  • 1 bell pepper, seeded and diced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 25 g baby spinach leaves
  • 6 gralic cloves, minced
  • 2 tsp ground chili
  • 2 cups double cream
  • 1/4 cup red wine
  • 2×400 g cans crushed tomatoes
  • salt, pepper and sugar to taste
  • grated parmesan cheese for serving
  • 500 g long pasta (saghetti, tagliatelle), cooked and drained

Preparation:

  1. Heat 2 tablespoons of oil in the large and deep pan, add onion, bell pepper an mushrooms and cook on medium heat for 15 minutes, or until soft and slightly browned. Next add pork and garlic and cook for 30 seconds.
  2. Add the wine and cook until almost evaporates, and stir in tomatoes. Cook on low for 15 minutes and add the cream.
  3. Simmer for 10 minutes until the sauce has reduced and thickened. One minute before end of cooking fold in spinach. Season with salt, pepper and sugar to taste. Mix in cooked pasta.
  4. Serve sprinkled with parmesan cheese.

Enjoy!

Makaron-z-miesem-i-grzybami-w-kremowym-sosie-pomidorowym-Pasta-with-pork-mushrooms-and-tomato-cream-sauce

Share the post "Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, grzyby, makaron, papryka, parmezan, pomidor, ser, szpinak, wieprzowina

« Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast
Łatwa surówka ze słodkiej kapusty / Easy cabbage salad »

Comments

  1. Ewa says

    5 lutego 2019 at 15:35

    A co z mięsem?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 lutego 2019 at 15:47

      Już poprawione, dziękuję za czujność;)

      Odpowiedz
  2. Zaneta says

    6 lutego 2019 at 11:50

    Mniam! Wygląda wyśmienicie! wypróbuję w weekend. Dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. Julianna Michalska says

    8 lutego 2019 at 12:36

    Mmmm! Brzmi dobrze! Zapisuję sobie na przyszły tydzień. Zawsze bieganina i wymyślanie na szybko a tu proszę, może sobie w końcu coś zaplanuję 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    6 lutego 2019 o 00:19

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w glazurze karmelowej

Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

Brokuly-i-kalafior-z-maslem-bulka-tarta

Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress