Share the post "Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce"
Dobry makaron zawsze sprawdzi się na szybki obiad w zapracowanym dniu. Jest sycący i zazwyczaj bardzo łatwy w przygotowaniu więc jest doskonałym pomysłem na obiad w tzw. tygodniu. Dziś proponuję makaron z mięsem (pozostałym z poprzedniego obiadu), grzybami i szpinakiem w pysznym i kremowym sosie pomidorowym ze śmietanką. Przepyszny!
Scroll down for recipe in English
Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym
(6-8 porcji)
Składniki:
- 300 g pieczonej wieprzowiny (lub innego mięsa) pokrojonej w grubą kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
- 25 g świeżego, młodego szpinaku
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 łyżeczki mielonego chili
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- 2×400 g puszki krojonych pomidorów
- sól, pieprz i cukier do smaku
- starty parmezan do podania
- 500 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle), ugotowanego i odcedzonego
Przygotowanie:
- Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, dodaj cebulę, paprykę i grzyby i smaż na średnim ogniu przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj mięso i czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejne 30 sekund.
- Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje, po czym wmieszaj pomidory. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut i wmieszaj śmietanę.
- Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na minutę przed końcem gotowania wmieszaj szpinak i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na koniec wmieszaj ugotowany makaron.
- Podawaj danie posypane parmezanem.
Smacznego!
English version
Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce
(6-8 servings)
Ingredients:
- 300 g roasted pork (or other cooked meat), cubed
- 1 onion, diced
- 1 bell pepper, seeded and diced
- 200 g mushrooms, sliced
- 25 g baby spinach leaves
- 6 gralic cloves, minced
- 2 tsp ground chili
- 2 cups double cream
- 1/4 cup red wine
- 2×400 g cans crushed tomatoes
- salt, pepper and sugar to taste
- grated parmesan cheese for serving
- 500 g long pasta (saghetti, tagliatelle), cooked and drained
Preparation:
- Heat 2 tablespoons of oil in the large and deep pan, add onion, bell pepper an mushrooms and cook on medium heat for 15 minutes, or until soft and slightly browned. Next add pork and garlic and cook for 30 seconds.
- Add the wine and cook until almost evaporates, and stir in tomatoes. Cook on low for 15 minutes and add the cream.
- Simmer for 10 minutes until the sauce has reduced and thickened. One minute before end of cooking fold in spinach. Season with salt, pepper and sugar to taste. Mix in cooked pasta.
- Serve sprinkled with parmesan cheese.
Enjoy!
A co z mięsem?
Już poprawione, dziękuję za czujność;)
Mniam! Wygląda wyśmienicie! wypróbuję w weekend. Dzięki za przepis 🙂
Mmmm! Brzmi dobrze! Zapisuję sobie na przyszły tydzień. Zawsze bieganina i wymyślanie na szybko a tu proszę, może sobie w końcu coś zaplanuję 🙂