Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Od jakiegoś czasu staram się ograniczać spożycie białej mąki i cukru, gdyż wiem, że te produkty do najzdrowszych nie należą. Niestety moja połówka domaga się słodkości raz na jakiś czas więc staram się przygotowywać coś, co oboje będziemy mogli zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak cukier, więc można delektować się nim bez lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

(8-10 porcji)

Składniki:

  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej, plus troszkę do natłuszczenia formy
  • 500 g śliwek, bez pestek i pokrojonych na ćwiartki
  • 1 ¼ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru Demerara, do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj i natłuść formę do pieczenia o bokach około 20×30 cm, ewentualnie wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W średniej misce wymieszaj pokrojone śliwki z 2 łyżkami mąki. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. W misce miksera zmiksuj masło, cukier, brandy i wanilię, do otrzymania puszystej i jednolitej masy. Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników.
  4. Dodaj połowę mąki i wymieszaj, następnie wlej mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj łopatką jego powierzchnię. Wyłóż w równej warstwie śliwki i posyp całość cukrem.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut, do zarumienienia. Ostudź na kratce przed podaniem.

Smacznego!

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

English version

Whole wheat plum cake

(8-10 servings)

Ingredients:

  • 120 g butter, at room temperature, plus more to grease pan
  • 500 g plums, pitted and sliced
  • 1 ¼ cups plus 2 tablespoons whole-wheat flour
  • ½ tablespoon baking powder
  • ½ teaspoon salt
  • ½ cup sugar, or xylitol
  • 2 tablespoons brandy
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 large egg
  • ½ cup milk
  • 2 tablespoons Demerara sugar, for sprinkling

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC. Grease a 20×30 cm baking pan.
  2. Place the plum slices in a bowl and gently toss with 2 tablespoons whole-wheat flour. In a separate bowl, combine the remaining whole-wheat flour with the baking powder and salt.
  3. In the bowl of an electric mixer, beat together butter, sugar,  brandy and vanilla until light and fluffy. Add the egg and beat until thoroughly combined.
  4. Add half the flour mixture and beat until just combined. Pour in the milk and continue beating, scraping down the bowl as necessary. Add the remaining flour mixture and beat until just combined.
  5. Scrape the dough into the pan, smoothing the top with a spatula. Scatter on the plums in an even layer. Sprinkle the Demerara sugar on top.
  6. Bake for 35 to 40 minutes, until the top is golden brown. Transfer to a wire rack to cool completely before serving.

Enjoy!

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Share the post "Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, ksylitol, śliwki, słodkości, wanilia, wypieki

« Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini
Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara »

Comments

  1. Julia says

    17 września 2015 at 17:02

    TAkie ciasto kojarzy mi się z babcią… zawsze póxnym latem i jesienią pachniało już od progu śliwkami… 🙂
    ehh… babcia nie żyje a ja nadal czuje zapach jej ciasta ze śliwkami… chyba wypróbuje ten przepis.
    mam tylko pytanie- czy używając ksylitol zamiast zwykłego cukru daje się go tyle samo?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 września 2015 at 18:47

      Dałam odrobinę mniej a i tak było słodkie jak dla mnie:)

      Odpowiedz
  2. Mirella says

    1 września 2019 at 16:48

    ciasto bardzo dobre po przeróbce masła 100g a śliwki przekrojone na pół i ułożone skórką do ciasta

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 września 2019 at 17:35

      Ekstra!

      Odpowiedz
  3. Agata says

    19 września 2020 at 10:43

    Czy zamiast mleka moge dac mleko owsiane?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 września 2020 at 20:14

      Nigdy nie próbowałam, jednak zaryzykowałabym 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress