Dziś proponuję przepis na idealny weekendowy obiad. Soczysty kurczak pieczony w całości w glazurze z sosu bbq z syropem klonowym i chilli. Jest to propozycja dla fanów słodkich sosów z pikantnym akcentem. Wbrew pozorom jest danie bardzo łatwe do wykonania, jedynym wysiłkiem jest smarowanie kurczaka od czasu do czasu sosem w trakcie pieczenia.Podałam go z warzywami pieczonymi z parmezanem.Polecam!
Scroll down for English
Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli
(4 porcje)
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 średnia czerwona cebula,pokrojona w kostkę
- 2 szklanki passaty (sosu pomidorowego)
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1-2 łyżeczki mielonego chilli (najlepiej wędzonego)
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Natrzyj kurczaka solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, następnie nadziej go cebulą, czosnkiem i tymiankiem.
- Wstaw go na ruszcie do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz 1 godzinę, przewracając go od czasu do czasu.
- W międzyczasie, w małym garnku rozgrzej olej i włóż czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu, aż zaczną się karmelizować,około 10 minut.
- Następnie dodaj resztę składników sosu i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość na małym ogniu około 30 minut, lub do zmniejszenia się jego objętości o 1/4, często mieszając.
- Gdy lekko ostygnie przelej go do blendera i zmiksuj na gładki sos.
- Następnie, po godzinie pieczenia, zacznij co 10 minut smarować kurczaka sosem, przewracając go piersiami do góry w połowie pieczenia. Całość pieczenia powinna trwać 1 h i 45 min.
- Podawaj z sosem do polania.
English version
Roasted Chicken with Maple Chipotle Barbeque Sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 1 chicken
- 1 onion, cut into quarters
- 2 cloves of garlic
- few sprigs of thyme
- salt and pepper
Ingredients for the sauce:
- 3 tablespoons oil
- 3 cloves of garlic, chopped
- 1 medium red onion, diced
- 2 cups passata (tomato sauce)
- 1/2 cup maple syrup
- 1/4 cup apple cider vinegar
- 1-2 teaspoons ground chipotle powder (or chilli)
- 1 teaspoon ground black pepper
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon salt
Preparation:
- Rub the chicken with salt and pepper inside and out, then stuff it with onion, garlic and thyme.
- Place it on the rack, in the preheated to 180 ° C oven and bake for 1 hour.
- Meanwhile, in a small saucepan heat the oil and add garlic and onions. Cook over low heat, until well softened and beginning to caramelize, about 10 minutes.
- Then add the rest of the sauce ingredients and mix thoroughly. Cook over medium low heat for about 30 minutes, or until reduced about 1/4 initial volume, stirring often.
- When cool, puree in a blender or food processor until smooth.
- Then, after 1 hour baking, start brushing the whole chicken with the barbeque sauce every 10 minutes, turning it breast side up in the middle of baking. Baking the chicken from start to end should take 1 h and 45 min.
- Serve with bbq sauce.
Enjoy!
Dodaj komentarz