Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli

Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję przepis na idealny weekendowy obiad. Soczysty kurczak pieczony w całości w glazurze z sosu bbq z syropem klonowym i chilli. Jest to propozycja dla fanów słodkich sosów z pikantnym akcentem. Wbrew pozorom jest danie bardzo łatwe do wykonania, jedynym wysiłkiem jest smarowanie kurczaka od czasu do czasu sosem w trakcie pieczenia.Podałam go z warzywami pieczonymi z parmezanem.Polecam!

Scroll down for English

Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz
Składniki na sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średnia czerwona cebula,pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki passaty (sosu pomidorowego)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1-2 łyżeczki mielonego chilli (najlepiej wędzonego)
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kurczaka solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, następnie nadziej go cebulą, czosnkiem i tymiankiem.
  2. Wstaw go na ruszcie do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz 1 godzinę, przewracając go od czasu do czasu.
  3. W międzyczasie, w małym garnku rozgrzej olej i włóż czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu, aż zaczną się karmelizować,około 10 minut.
  4. Następnie dodaj resztę składników sosu i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość na małym ogniu około 30 minut, lub do zmniejszenia się jego objętości o 1/4, często mieszając.
  5. Gdy lekko ostygnie przelej go do blendera i zmiksuj na gładki sos.
  6. Następnie, po godzinie pieczenia, zacznij co 10 minut smarować kurczaka sosem, przewracając go piersiami do góry w połowie pieczenia. Całość pieczenia powinna trwać 1 h i 45 min.
  7. Podawaj z sosem do polania.
Smacznego!

English version

Roasted Chicken with Maple Chipotle Barbeque Sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 chicken
  • 1 onion, cut into quarters
  • 2 cloves of garlic
  • few sprigs of thyme
  • salt and pepper

Ingredients for the sauce:

  • 3 tablespoons oil
  • 3 cloves of garlic, chopped
  • 1 medium red onion, diced
  • 2 cups passata (tomato sauce)
  • 1/2 cup maple syrup
  • 1/4 cup apple cider vinegar
  • 1-2 teaspoons ground chipotle powder (or chilli)
  • 1 teaspoon ground black pepper
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1 teaspoon salt

Preparation:

  1. Rub the chicken with salt and pepper inside and out, then stuff it with onion, garlic and thyme.
  2. Place it on the rack, in the preheated to 180 ° C oven  and bake for 1 hour.
  3. Meanwhile, in a small saucepan heat the oil and add garlic and onions. Cook over low heat, until well softened and beginning to caramelize, about 10 minutes.
  4. Then add the rest of the sauce ingredients and mix thoroughly. Cook over medium low heat for about 30 minutes, or until reduced about 1/4 initial volume, stirring often.
  5. When cool, puree in a blender or food processor until smooth.
  6. Then, after 1 hour baking, start brushing the whole chicken with the barbeque sauce every 10 minutes,  turning it breast side up in the middle of baking. Baking the chicken from start to end should take 1 h and 45 min.
  7. Serve with bbq sauce.

Enjoy!

Share the post "Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kurczak, mięso, obiad, ocet jabłkowy, syrop klonowy, zioła

« Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem
Serowe puree z kalafiora z mikrofalówki »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Biala-kielbasa-ze-slodko-pikantna-cebula-Sasusage-with-sweet-and-spicy-onion

Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion

Makaron z serem pleśniowym i grzybami Gordona Ramsaya

Zrobiłam sobie czekoladę!

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress