Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam doskonały i łatwy przepis na deser  z książki Nigela Slatera „Tender Vol.II”. Bardzo kruche ciasto, z dużą ilością jagód. Świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami. Polecam!

Scroll down for English

Kruche ciasto z jagodami

(forma na tartę o średnicy 24 cm)

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżka konfitury jagodowej lub malinowej

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła, rozmiękczonego
  • 150 g cukru pudru + więcej do posypania
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko, lekko rozbite
  • trochę mleka do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Lekko natłuść formę do tarty.
  2. Do miski włóż jagody, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
  3. W misce miksera utrzyj do puszystości masło z cukrem , zdrapując, od czasu do czasu, masę z brzegów miski.
  4. Dodawaj powoli jajko, następnie wmieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, aż utworzy się delikatne ciasto.
  5. Posyp mąką blat i wyłóż powstałe ciasto. Zagniataj przez minutę i podziel powstałe ciasto na 2 równe części.
  6. Rozwałkuj jedną część na kształt koła odrobinę większego niż nasza forma i wyłóż je, pamiętając, by dokładnie docisnąć ciasto do brzegów formy. Pozostaw też lekko zwisające brzegi, aby później zespolić je z druga częścią ciasta.
  7. Włóż nadzienie i posmaruj brzegi ciasta odrobiną mleka. Rozwałkuj drugą część i wyłóż na nadzienie. Dociśnij krawędzie ciasta, odetnij jego nadmiar i zrób 2 otwory w pokrywie. Wysmaruj całą powierzchnię mlekiem i posyp cukrem pudrem.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Pozwól mu ostygnąć przed podaniem.
Smacznego!

English version

Blueberry pie

(24 cm pie plate)

Ingredients for the filling:

  • 500 g blueberries
  • 2 tbs lemon juice
  • 1 heaped tbs cornflour
  • 1 heaped tbs blueberry or raspberry preserves
Ingredients for the crust:
  • 150 g butter, softened
  • 150 g caster sugar+ more to scatter over the top
  • 250 g plain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 egg, beaten
  • a little milk to finish

Preparation:

  1. Set the oven at 180 oC. Lightly butter a 24 cm shallow metal plate.
  2. Put the blueberries into a bowl with the lemon juice, cornflour and preserves. Toss gently to mix, then set aside.
  3. Cream the butter and sugar in a food mixer till pale and fluffy, pushing the mixture down the sides of the bowl from time to time with a rubber spatula.
  4. Incorporate the egg, a little at the time, into a butter and sugar mixture. Mix in the sifted flour and baking powder to form a soft dough.
  5. Flour the work surface generously. Bring the dough together to form a ball, then knead lightly for a minute. Cut into two equal pieces and roll one out to fit the base of the pie plate. Line the dish with the pastry, taking care to push the dough well into the corners and to leave some overhanging.
  6. Add the filling. Rollout the remaining pastry. Brush the edge of the pastry lining the dish with a little milk, then lower the pastry lid on top. Press the edges to seal, trim any overhanging pastry and cut two small holes in the top. Brush with a little of milk and scatter lightly with sugar.
  7. Bake on the hot baking sheet for forty minutes or so, till golden. allow to calm down a little before serving.
Enjoy!

Share the post "Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, deser, jagody, Nigel Slater, słodkości, tarta, wypieki

« Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera
Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku »

Comments

  1. Manufaktura Ciastek i nie tylko says

    23 lipca 2013 at 12:21

    i ta bita śmietana…. ślinka cieknie:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lipca 2013 at 12:21

      🙂

      Odpowiedz
  2. Wypieki Beaty says

    23 lipca 2013 at 16:02

    Uwielbiam przepisy Nigela Slatera 🙂 koniecznie muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lipca 2013 at 16:33

      Ja też uwielbiam jego przepisy:)

      Odpowiedz
  3. gin says

    23 lipca 2013 at 17:33

    Mmm, coś wspaniałego 🙂 Uwielbiam ciasta z dużą ilością owoców 🙂

    Odpowiedz
  4. KucharzyTrzech says

    24 lipca 2013 at 11:52

    Jest obłedne! Ta śmietana do tego. Jagody! Rewelacja!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lipca 2013 at 11:52

      Niestety mam słabość do bitej śmietany:P

      Odpowiedz
  5. Gabi says

    11 grudnia 2020 at 22:40

    Zdjecie piekne ale musze z przykroscia stwierdzic ze ten przepis to klapa. Ciasto z ta iloscia maki i masla nie dalo sie uformowac I jeszcze ta ilosc cukru… Po przerobkach wsadzilam do piekarnika ale co z tego bedzie nie wiem.

    Odpowiedz
  6. Gabi says

    11 grudnia 2020 at 22:47

    Czy Pani wyprobowala ten przepis?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 grudnia 2020 at 09:54

      Zdjęcie nie jest z „internetu” jeśli o to Pani chodzi. Przepis ten robiłam dawno i skoro wrzuciłam na stronę musiał być udany. Publikuję tylko sprawdzone prze mnie przepisy z książek które posiadam.

      Odpowiedz
      • Gabi says

        13 grudnia 2020 at 23:38

        Nie chodzi mi o zdjecie. Ciesze sie, ze znalazlam ten blog bo jest bardzo ciekawy a teraz wiem, ze bede probowac dalej i dziekuje za odpowiedz

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kruche ciasto z jagodami « Wypieki Beaty Wypieki Beaty pisze:
    16 sierpnia 2013 o 07:55

    […] ciasto z jagodami 16 sie Tort skrzynia skarbów Na karmelowym blogu wypatrzyłam przepis na kruche ciasto z jagodami autorstwa Nigela […]

    Odpowiedz
  2. Kruche ciasto z jagodami | Przepisy | Wypieki Beaty pisze:
    11 marca 2021 o 18:50

    […] Na karmelowym blogu wypatrzyłam przepis na kruche ciasto z jagodami autorstwa Nigela Slatera. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera

Szybka-quesadilla-z-wolowina-Easy-beef-quesadilla

Szybka quesadilla z wołowiną / Easy beef quesadilla

„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

Paczki tradycyjne / Polish doughnuts

Pączki tradycyjne / Polish doughnuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress