Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam rozgrzewające danie, idealne na szybki obiad w te chłodne dni. Dawno, dawno temu publikowałam już przepis na te pyszności autorstwa Jamiego Olivera, jednak tym razem proponuję wersję Gordona Ramsaya z jego programu „The F Word”, która jest bardziej przyjazna dla przeciętnego konsumenta, gdyż jest łatwiejsza w przygotowaniu, no i mniej pikantna:) Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom indyjskich smaków. Ponadto, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc jest też doskonałą propozycją na obiad w zabieganym tygodniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

(4 porcje)

Składniki:

  • olej roślinny do smażenia
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 -2 świeże zielone lub czerwone papryczki chili, pokrojone w kostkę
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400g puszka krojonych pomidorów
  • 4 piersi lub nadudzi z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
  • 10 suszonych liści curry
  • 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego
  • garść świeżej kolendry, posiekanej i trochę do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj papryczki chili, imbir i czosnek i smaż przez 2-3 minuty.
  2. Dodaj chili w proszku, kurkumę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Przełóż zawartość patelni do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos.
  5. Do patelni po sosie wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Przelej sos do patelni z kurczakiem i dodaj liście curry. Gotuj przez 10 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą i podawaj danie z ryżem, posypane resztą kolendry.

Smacznego!

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

English version

Chicken Tikka Masala

(4 servings)

Ingredients:

  • vegetable oil
  • 1 large onion, peeled and sliced
  • 1 -2 fresh green or red chilli peppers, chopped
  • 3 cm piece fresh ginger, chopped
  • 3 garlic cloves, peeled and minced
  • 1⁄2 teaspoon chili powder
  • 1 teaspoon turmeric
  • 2 teaspoons garam masala
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 400g can of chopped tomatoes
  • 4 boneless chicken breasts or thighs, cubed
  • 10 dried curry leaves
  • 4 -6 big tablespoons natural yogurt
  • handful fresh coriander, chopped and some for serving

Preparation:

  1. Heat 2 tbsp oil in a large pan, add the onion and cook for 2 minutes. Add chilli peppers, ginger and garlic and cook for 2-3 minutes.
  2. Add chili powder, turmeric, garam masala and sugar, stir and cook for 1-2 minutes.
  3. Add tomato paste and tinned tomatoes, stir and cook for a 5 minutes.
  4. Transfer sauce to a food processor and blitz until smooth.
  5. Add 1 tbsp fresh oil into the pan in which you cooked the sauce and fry the chicken until lightly coloured. Pour the sauce back into the pan and add the curry leaves. Simmer for 10 minutes, or until chicken is cooked.
  6. Stir in the yogurt, chopped coriander and serve, garnishing with the remaining coriander. Serve with rice.

Enjoy!

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Share the post "Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, Gordon Ramsay, imbir, kuchnia indyjska, kurczak, obiad, pomidor, zioła

« Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes
Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw »

Comments

  1. Integratori says

    14 listopada 2016 at 13:24

    Wygląda przepysznie, na pewno tak samo smakuje. Pozwolę sobie przyrządzić obiad według twojej receptury 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 listopada 2016 at 14:50

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Gosia says

    14 listopada 2016 at 16:28

    świetny przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 listopada 2016 at 16:29

      I łatwy 😉

      Odpowiedz
  3. tck says

    15 listopada 2016 at 10:51

    Liście curry? A co to takiego? Gdzie to nabyć?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 listopada 2016 at 11:08

      Można je kupić w każdym większym markecie w dziale z żywnością azjatycką. Na upartego można też pominąć 😉

      Odpowiedz
  4. GiGi says

    20 października 2017 at 18:31

    Czy ten jogurt z kolendrą podawać osobno czy wymieszać na końcu z sosem?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 października 2017 at 18:43

      Przed samym podaniem wymieszać z sosem;)

      Odpowiedz
  5. Diana says

    25 lutego 2018 at 16:54

    Mega pyszne… szybki ,latwy przepis.
    Zapisuje go i będę do niego wracac.
    dziekuje ☺

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lutego 2018 at 17:07

      🙂

      Odpowiedz
  6. Patrycja says

    19 maja 2018 at 19:54

    Co prawda, zmieniłam kurczaka na cukinię i marchewkę oraz zamiast jogurtu (nie mialam w lodówce) dodałam mleko kokosowe ale trzeba przyznać, że efekt końcowy super! danie wyszło rewelacyjne! Mąż powiedział, że smakuje jak z restauracji hinduskiej. Dziękuję za przepis! Będę na pewno z niego korzystać.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 maja 2018 at 20:11

      Cieszę się, że smakowało! 🙂

      Odpowiedz
  7. jagu says

    8 lutego 2021 at 22:47

    Dałam dwie chilli i dla mnie lubiącej ostre wyszło aż za! 😀 Ale wyszło przepyszne, dałam samo curry do mięsa zamiast liści i dodałam trochę mleka kokosowego i jogurtu. Wyszło cudownie. Dziękuję i będę wracać do tego przepisu, może z liśćmi curry jak je znajdę

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Biryani z kurczakiem / Chicken biryani - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    30 sierpnia 2017 o 09:29

    […] lubisz tego typu kuchnie, koniecznie sprawdź moje inne przepisy z tej kategorii np. obłędnego kurczaka tikka masala, czy kormę z jagnięciną, […]

    Odpowiedz
  2. Pizza tikka masala - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    10 lipca 2018 o 09:30

    […] możemy wykorzystać resztki z poprzedniego dnia. U mnie zostało mnóstwo mojego ukochanego kurczaka tikka masala i postanowiłam stworzyć pizzę. Efekt znacznie przekroczył nawet moje oczekiwania! To było […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

Maki sushi z pieczonym łososiem

Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress