Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pizza tikka masala

Pizza tikka masala

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Pizza tikka masala"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam łatwy i pyszny pomysł na obiad, dzięki któremu możemy wykorzystać resztki z poprzedniego dnia. U mnie zostało mnóstwo mojego ukochanego kurczaka tikka masala i postanowiłam stworzyć pizzę. Efekt znacznie przekroczył nawet moje oczekiwania! To było absolutnie przepyszne! Polecam gorąco na obiad dla całej rodziny.

Pizza tikka masala

Scroll down for recipe in English

Pizza tikka masala

(na 1 pizze o śr. 32 cm)

Składniki na 2 porcje ciasta:

  • 75-110 ml ciepłej wody (ok 40 oC)
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 225 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko, robełtane
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Składniki na 1 pizze:

  • połowa ciasta na pizzę
  • 1/2 kurczaka tikka masala np. z tego przepisu
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • garść ulubionej posiekanej zieleniny do posypania np. kolendry

Przygotowanie ciasta na pizzę:

  1. W miseczce wymieszaj 75 ml ciepłej wody z cukrem i drożdżami, odstaw na 10-15 min aż postaną bąbelki.
  2. Do miski miksera przesiej mąkę, wsyp sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, wodę z drożdżami i miksuj aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto jest idealne gdy tworzy się z niego odchodząca od ścianek kula, jeśli jest zbyt suche dolewaj po odrobinie wodę, jeżeli zbyt mokre, dosypuj po odrobinie mąki aż będzie miało idealną konsystencję.
  3. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj ok. 10 minut, aż będzie gładkie i bez grudek.
  4. Przełóż je do natłuszczonej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto  powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj płaskie placki.

Przygotowanie pizzy:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Umieść placki na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i posmaruj każdy oliwą z oliwek. Teraz posmaruj wierzch sosem, wyłóż kurczaka i posyp połową sera. Następnie wyłóż cebulę, posyp zieleniną i resztą sera.
  2. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Na koniec posyp zieleniną i podawaj.

Smacznego!

Pizza tikka masala

English version

Pizza tikka masala

(1 pizza o średnicy 32 cm)

Ingredients for 2 batches pizza dough:

  • 75-110 ml of hot water (about 40 oC)
  • 1/4 teaspoon of sugar
  • 1 1/2 teaspoon of instant yeast
  • 225 g flour
  • 1 flat teaspoon of salt
  • 1 egg, lightly beatten
  • 1 teaspoon of olive oil

Ingredients for 1 pizza:

  • 1/2 portion of pizza dough
  • olive oil for brushing
  • 1/4 onion, thinly sliced
  • 1 cup mozzarella cheese, grated
  • handful of greens eg. coriander, chopped, save some for garnish

Preparation of pizza dough:

  1. In a bowl, mix 75 ml of warm water with sugar and yeast, set aside for 10-15 minutes.
  2. Add flour into the mixing bowl, add the salt and mix. Add the egg, water with yeast and mix until the mixture is combined. If it is too dry add water, if too wet, add  flour until it has a perfect consistency.
  3. Place prepared dough on a floured surface and knead for about 10 minutes until smooth.
  4. Transfer into oiled bowl, cover with food foil and set aside for about an hour in a warm place. The dough should double its volume.
  5. Remove the dough from the bowl and knead for another 5 minutes and roll into desired discs.

Preparation of the pizza:

  1. Pre-heat the oven to 200 oC. Place the pizza discs on a lined baking tray and brush lightly with olive oil. Spread the tikka sauce on the pizza crust and sprinkle 1/2 cup of cheese. Arrange the chicken on the pizza top it with the sliced onions, chopped cilantro and the remaining cheese.
  2. Place in the preheated oven and bake for about 8-10 minutes or until golden brown. Remove the pizza from the oven and garnish the remaining chopped cilantro.

Enjoy!

Pizza tikka masala

Share the post "Pizza tikka masala"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, mięso, obiad, pizza, zioła

« Szybki makaron bolognese / Quick pasta bolognese
Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem / Zucchini and spinach coconut soup »

Comments

  1. Magdalenka says

    6 lipca 2018 at 15:19

    Włosko – indyjski fussion, to mi się podoba 😀

    Odpowiedz
  2. Marek says

    11 lipca 2018 at 10:33

    Wygląda mega pysznie. Jadłbym

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Wyniki konkursu z firmą Ballarini

Zupa neapolitańska z kurczakiem / Chicken neapolitan soup

Muffiny-z-jablkami-i-cynamonem-Apple-cinnamon-muffins

Muffiny z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon muffins

Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon

Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress