Share the post "Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander"
Już za chwilę, bo 8 listopada będzie można zakupić kolejną część kultowej już książki Food Pharmacy z dopiskiem Przepisy, którą po raz kolejny przygotowały Lina Nertby Aurell & Mia Clase. Ktoś, kto posiadał pierwszą część wie, że jest to książka o jelitach i dobrych bakteriach zalecana wszystkim, którzy chcą trafić przez żołądek do… zdrowego życia.
Ale zaczynając od początku. Po raz kolejny książka jest pięknie wydana, gruba okładka z tłoczonymi napisami wręcz zachęca żeby do niej zajrzeć. A w niej masa szybkich, łatwych i przyjemnych przepisów okraszonych pięknymi zdjęciami! Książka ma przejrzysty układ i bardzo łatwo można odnaleźć konkretny przepis. Jest tam też mnóstwo porad i przykładów z życia autorek, a ponadto zachęcają też do gotowania nawet najmłodszych.
Autorki książki twierdzą, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube, a nasze choroby wynikają z jego stanów zapalnych, które fundujemy sobie odżywiając się w nieodpowiedni sposób. Dlatego tak bardzo ważne jest co jemy i jak te wszystkie dania przygotowujemy.
We wszystkich recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy są bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru, a co najważniejsze – są pyszne! Znajdziecie w niej pomysły na szybkie obiady, proste koktajle, a nawet ekstra szybkie i łatwe w przygotowaniu zdrowe słodkości.
Jest to jedna z tych książek, które się przegląda i chciałoby się zrobić wszystko! Tym bardziej, że zdjęcia wyglądają tak bardzo apetycznie…
Ja miałam akurat piękną dynię piżmową, więc skusiłam się na zupę dyniową z dużą ilością kolendry. Musze przyznać, że przygotowanie tej zupy jest absolutnie wyjątkowe. Generalnie zaczynamy od końca bo od miksowania wszystkich składników, a dopiero później ją podgrzewamy. Przyznam, się bez bicia że podgrzałam ją troszkę bardziej niż to jest zalecane w przepisie, ale cóż, droga do zdrowych przepisów jeszcze długa przede mną 🙂 Szczególnie jeżeli mówimy o raw food:)
Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak kompleksowo uszczęśliwić swoje jelita, jest to książka dla Ciebie:) Co więcej, już just polska wersja strony Food Pharmacy!
Scroll down for recipe in English
Zupa dyniowa z kolendrą
(4 porcje)
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- sok z 1 limonki
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 800 ml wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 doniczka kolendry (odłóż kilka listków do dekoracji), posiekana
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki zupy (oprócz kolendry) do uzyskania jednolitej masy
- Przelej do rondelka i podgrzej.
- Na koniec wmieszaj kolendrę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę posypaną kolendrą.
Smacznego!
English version
Pumpkin soup with coriander
(4 servings)
Ingredients:
- 1 kg of butternut squash, peeled and diced
- 1 onion, diced
- 2 garlic cloves, peeled and chopped
- 1 lime, juice
- 1 can (400 ml) of coconut milk
- 800 ml of water
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 1 pot of coriander (put some leaves to decorate), chopped
salt and pepper to taste
Preparation:
- Place all ingredients the soup ingredients (except the coriander) to a blender, and blend until smooth.
- Return to pot and heat until warm.
- Add the coriander and season with salt and pepper to taste.
- Serve the soup sprinkled with coriander.
Enjoy!
zainspirowałaś mnie !
Patrząc na Twoje zdjęcia chciałoby się zrobić i… zjeść wszystko z tej książki. 😉 A zupa dyniowa z kolendrą to chyba jeden z najlepszych sposobów wykorzystania dyni, którą tak chętnie raczy nas jesień. Sprawiłaś, że jesteśmy głodni! 😉
🙂