Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander

Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander"

  • Facebook
  • Twitter

Już za chwilę, bo 8 listopada będzie można zakupić kolejną część kultowej już książki Food Pharmacy z dopiskiem Przepisy, którą po raz kolejny przygotowały Lina Nertby Aurell & Mia Clase. Ktoś, kto posiadał pierwszą część wie, że jest to książka o jelitach i dobrych bakteriach zalecana wszystkim, którzy chcą trafić przez żołądek do… zdrowego życia.

FoodPharmacyPrzepisy

Ale zaczynając od początku. Po raz kolejny książka jest pięknie wydana, gruba okładka z tłoczonymi napisami wręcz zachęca żeby do niej zajrzeć. A w niej masa szybkich, łatwych i przyjemnych przepisów okraszonych pięknymi zdjęciami! Książka ma przejrzysty układ i bardzo łatwo można odnaleźć konkretny przepis. Jest tam też mnóstwo porad i przykładów z życia autorek, a ponadto zachęcają też do gotowania nawet najmłodszych.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak kompleksowo uszczęśliwić swoje jelita, jest to książka dla Ciebie:)

FoodPharmacyPrzepisy

Autorki książki twierdzą, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube, a nasze choroby wynikają z jego stanów zapalnych, które fundujemy sobie odżywiając się w nieodpowiedni sposób. Dlatego tak bardzo ważne jest co jemy i jak te wszystkie dania przygotowujemy.

FoodPharmacyPrzepisy

We wszystkich recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy są bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru, a co najważniejsze – są pyszne! Znajdziecie w niej pomysły na szybkie obiady, proste koktajle, a nawet ekstra szybkie i łatwe w przygotowaniu zdrowe słodkości.

FoodPharmacyPrzepisy

FoodPharmacyPrzepisy

Jest to jedna z tych książek, które się przegląda i chciałoby się zrobić wszystko! Tym bardziej, że zdjęcia wyglądają tak bardzo apetycznie…

FoodPharmacyPrzepisy

Ja miałam akurat piękną dynię piżmową, więc skusiłam się na zupę dyniową z dużą ilością kolendry. Musze przyznać, że przygotowanie tej zupy jest absolutnie wyjątkowe. Generalnie zaczynamy od końca bo od miksowania wszystkich składników, a dopiero później ją podgrzewamy. Przyznam, się bez bicia że podgrzałam ją troszkę bardziej niż to jest zalecane w przepisie, ale cóż, droga do zdrowych przepisów jeszcze długa przede mną 🙂 Szczególnie jeżeli mówimy o raw food:)

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak kompleksowo uszczęśliwić swoje jelita, jest to książka dla Ciebie:)

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak kompleksowo uszczęśliwić swoje jelita, jest to książka dla Ciebie:) Co więcej, już just polska wersja strony Food Pharmacy!

FoodPharmacyPrzepisy

Zupa dyniowa z kolendra

Scroll down for recipe in English

Zupa dyniowa z kolendrą

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • sok z 1 limonki
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 doniczka kolendry (odłóż kilka listków do dekoracji), posiekana
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki zupy (oprócz kolendry) do uzyskania jednolitej masy
  2. Przelej do rondelka i podgrzej.
  3. Na koniec wmieszaj kolendrę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Podawaj zupę posypaną kolendrą.

Smacznego!

Zupa dyniowa z kolendra

English version

Pumpkin soup with coriander

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 kg of butternut squash, peeled and diced
  • 1 onion, diced
  • 2 garlic cloves, peeled and chopped
  • 1 lime, juice
  • 1 can (400 ml) of coconut milk
  • 800 ml of water
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 pot of coriander (put some leaves to decorate), chopped
    salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Place all ingredients the soup ingredients (except the coriander) to a blender, and blend until smooth.
  2. Return to pot and heat until warm.
  3. Add the coriander and season with salt and pepper to taste.
  4. Serve the soup sprinkled with coriander.

Enjoy!

Zupa dyniowa z kolendra

Share the post "Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Lifestyle, Przystawki, Styl życia, Testy i recenzje, Zupy Tagged With: cynamon, dynia, książka, lifestyle, limonka, mleko kokosowe, obiad, przystawka, recenzja, zioła, zupa

« Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad
Łatwa zupa brokułowa z zieloną pastą curry / Easy broccoli and green curry soup »

Comments

  1. Kornelka says

    7 listopada 2017 at 12:56

    zainspirowałaś mnie !

    Odpowiedz
  2. CookUp says

    24 listopada 2017 at 21:07

    Patrząc na Twoje zdjęcia chciałoby się zrobić i… zjeść wszystko z tej książki. 😉 A zupa dyniowa z kolendrą to chyba jeden z najlepszych sposobów wykorzystania dyni, którą tak chętnie raczy nas jesień. Sprawiłaś, że jesteśmy głodni! 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 listopada 2017 at 21:17

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander | FlyB Kulinaria pisze:
    7 listopada 2017 o 23:50

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jeszcze taniej z TchiboCard

Jeszcze taniej z TchiboCard

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

Test herbaty Tet i konkurs "Wygraj PODRÓŻ swojego życia"

Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”

Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress