Nie ma nic lepszego na noworoczne chłodne dni niż gorąca zupa. Dziś proponuję rozgrzewającą i łatwą w przygotowaniu zupę serową z brokułami i pieczarkami, która świetnie sprawdzi się na chłodne wieczory. Można też podsmażyć grzyby w oddzielnej patelni, zmiksować zupę blenderem na gładki krem i podać posypaną pieczarkami. Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa serowa z brokułami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
- 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 750 ml bulionu drobiowego
- 200 g ulubionego serka topionego, pokrojonego w kostkę
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
- Wmieszaj brokuły i zalej całość bulionem drobiowym. Gotuj przez 10-15 minut aż brokuły zmiękną.
- Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, po czym wlej mleko.
- W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, wlej do zupy i gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Gdy stanie się zbyt gęsta wlej więcej bulionu.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Broccoli cheese soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 2 cloves of garlic, minced
- 100 g mushrooms, sliced
- 1/3 cup water
Preparation:
- In a large pot, melt butter over medium heat. Cook onion in butter until softened, add garlic and mushrooms and cook for 2 minutes.
- Stir in broccoli, and cover with chicken stock. Simmer until broccoli is tender, 10 to 15 minutes.
- Reduce heat, stir in cheese cubes until melted and add milk.
- In a small bowl, stir cornstarch into water until dissolved. Stir into soup and cook, stirring frequently, until thick. If soup ist too thick add more chicken stock.
- Season to taste with salt and pepper and serve.
Enjoy!
Amatorka says
Musi być pyszna 😀
Dzi says
Pyszna i szybka, polecam!
Zosia says
super, trzeba będzie zrobić 🙂
zuzi says
ta zupa to jest w ogóle jakies mistrzostwo świata! Uwielbiam 🙂
Gustavo Woltmann says
Poszłam do sklepu z zamiarem kupienia składników na tę zupę, ale w osiedlowym sklepiku nie było pieczarek – no trudno. Robiłam wszystko tak jak w przepisie, ale znalazłam jeszcze w lodówce pół cukinii – no tu fru do garnka. No i na końcu narzeczony stwierdził, że w sumie woli zupy krem, więc jeszcze do akcji wkroczył blender. I tak na bazie tego przepisu powstała mi serowo-brokułowo-cukiniowa zupa krem 😉
Dzi says
rewelacja!