Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup"

  • Facebook
  • Twitter

Nie ma nic lepszego na noworoczne chłodne dni niż gorąca zupa. Dziś proponuję rozgrzewającą i łatwą w przygotowaniu zupę serową z brokułami i pieczarkami, która świetnie sprawdzi się na chłodne wieczory. Można też podsmażyć grzyby w oddzielnej patelni, zmiksować zupę blenderem na gładki krem i podać posypaną pieczarkami. Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami 

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 200 g ulubionego serka topionego, pokrojonego w kostkę
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
  2. Wmieszaj brokuły i zalej całość bulionem drobiowym. Gotuj przez 10-15 minut aż brokuły zmiękną.
  3. Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, po czym wlej mleko.
  4. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, wlej do zupy i gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Gdy stanie się zbyt gęsta wlej więcej bulionu.
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku i podawaj.

Smacznego!

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

English version

Broccoli cheese soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 cloves of garlic, minced
  • 100 g mushrooms, sliced
  • 1/3 cup water

Preparation:

  1. In a large pot, melt butter over medium heat. Cook onion in butter until softened, add garlic and mushrooms and cook for 2 minutes.
  2. Stir in broccoli, and cover with chicken stock. Simmer until broccoli is tender, 10 to 15 minutes.
  3. Reduce heat, stir in cheese cubes until melted and add milk.
  4. In a small bowl, stir cornstarch into water until dissolved. Stir into soup and cook, stirring frequently, until thick. If soup ist too thick add more chicken stock.
  5. Season to taste with salt and pepper and serve.

Enjoy!

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Share the post "Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: brokuły, grzyby, obiad, pieczarki, przystawka, ser, zupa

« Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku
Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions »

Comments

  1. Amatorka says

    2 stycznia 2017 at 10:14

    Musi być pyszna 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 stycznia 2017 at 10:26

      Pyszna i szybka, polecam!

      Odpowiedz
  2. Zosia says

    2 stycznia 2017 at 11:51

    super, trzeba będzie zrobić 🙂

    Odpowiedz
  3. zuzi says

    3 stycznia 2017 at 16:06

    ta zupa to jest w ogóle jakies mistrzostwo świata! Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  4. Gustavo Woltmann says

    13 stycznia 2017 at 02:52

    Poszłam do sklepu z zamiarem kupienia składników na tę zupę, ale w osiedlowym sklepiku nie było pieczarek – no trudno. Robiłam wszystko tak jak w przepisie, ale znalazłam jeszcze w lodówce pół cukinii – no tu fru do garnka. No i na końcu narzeczony stwierdził, że w sumie woli zupy krem, więc jeszcze do akcji wkroczył blender. I tak na bazie tego przepisu powstała mi serowo-brokułowo-cukiniowa zupa krem 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 stycznia 2017 at 09:16

      rewelacja!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Blue Cactus – najstarszy Tex Tex w Warszawie!

Placuszki-z-mascarpone-i-malinami-Mascarpone-pancakes-with-raspberries

Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress