Share the post "Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem / Zucchini and spinach coconut soup"
Dziś przedstawiam lekką i przepyszną zupę, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać. Dodatek chilli i aromatycznych przypraw dodaje jej charakteru, dzięki czemu nie jest mdła jak typowe zupy krem z cukinii. Podałam z grzankami i buła ekstra. Polecam na lekki obiad lub pyszną przystawkę.
Scroll down for recipe in English
Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mielonego curry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 duży por, drobno posiekany
- 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 zielone chilli, drobno posiekane
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
- 200 g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj przyprawy, zamieszaj i podsmaż przez minutę.
- Dodaj pora, ziemniaki, cukinię i chili, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i smaż warzywa na małym ogniu przez pięć minut.
- Dodaj bulion i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż ziemniaki zmiękną, po czym dodaj szpinak, zamieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
- Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj natychmiast!
Przygotowanie TC:
- Do misy TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, przyprawy i warzywa i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Następnie zamień mieszadło na ostrze ultrablade, dodaj resztę składników zupy i uruchom program Soup P1 i gdy się skończy dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Zucchini and spinach coconut soup
4 servings
Ingredients:
- 2 tbsp vegetable oil
- 1 tsp curry powder
- 1/2 tsp ground cumin
- 1/2 tsp ground turmeric
- 1 large leek, finely diced
- 1 medium potato, peeled and cubed
- 1 large zucchini, cubed
- 1 green chilli deseeded and finely diced
- 1 cup vegetable or chicken stock
- 1 x 400g an coconut milk
- 200 g fresh spinach
- salt and pepper to season
Preparation:
- Heat the oil in large pot, add the spices, stir and cook for a minute.
- Add the leek, potato, zucchini and chilli, stir, season with salt and pepper, cover the pot and cook vegetables over low heat for five minutes.
- Add the stock and coconut milk and cook for another 15 minutes or until the potato is fork tender. Next add the spinach, stir and cook for another 2-3 minutes.
- Transfer the soup to a blender and blend until completely smooth. Season with salt and pepper if necessary.
- Serve immediately!
Preparation TC:
- In a bowl oc TC fitted with stirrer place oil, spices and vegetables and start P1 slow cook program for 5 minutes.
- Next, change stirrer into ultrablade attachment and add rest of soup ingredients. Start P1 Soup program and after the beep season with salt and pepper to taste.
- Serve immediately!
Enjoy!
Kamila Chmiel says
Brzmi naprawdę apetycznie! 🙂 Uwielbiam takie połączenia smaków 🙂