Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame

Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu, przy okazji odwiedzin w rodzinnym domu, pojechaliśmy na mamusiną działkę w celu zdobycia jak największej ilości ekologicznych warzyw. Jak zwykle zapakowałam nimi cały bagażnik 🙂 Okazało się też, że na polu obok rośnie ogromna ilość pięknej soi, która często podawana jest w japońskich restauracjach jako przystawka. Tak więc za przyzwoleniem sąsiada narwałam też całą torbę soczystych strąków. Edamame (po japońsku to właśnie młoda soja) jest przepyszna nawet zwyczajnie ugotowana przez kilka minut we wrzątku, chociaż dzisiaj proponuję wersję bardziej orientalną, bo w słodko-pikantnej glazurze z imbirem i chilli. Przygotowanie tego dania to dosłownie kilkanaście minut, a nie mogłam się od nich oderwać. Doskonała wieczorna przekąska zamiast popcornu czy chipsów. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame

Edamame w słodko-pikantnej glazurze

(1 porcja)

Składniki:

  • 2 szklanki lub 2 duże garści edamame w łupinkach
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • ½ łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 ½ łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli
  • opcjonalnie sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź.
  2. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli.
  3. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku.
  4. Wlej mieszankę z miseczki i gotuj, aż sos zgęstnieje, przez około 5-7 minut. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj ugotowane edamame.
  5. Podawaj natychmiast, posypane sezamem.

Smacznego!

Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame

English version

Sweet and spicy glazed edamame

(1 serving)

Ingredients:

  • 2 cups edamame in their shell
  • 1 teaspoon canola oil
  • 1 clove of garlic, finely minced
  • ½ teaspoon fresh ginger, skin removed, finely minced
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 2 tablespoons water
  • 1 tablespoon rice vinegar
  • 1½ tablespoons brown sugar
  • ½ teaspoon red pepper flakes
  • sesame seeds for serving

Preparation:

  1. Cook edamame in the pods in salted boiling water until tender, for about 5 minutes and drain.
  2. In a small bowl, mix together the soy sauce, water, rice vinegar, brown sugar, and red pepper flakes.
  3. Heat canola oil in a small saucepan over medium-low heat. Once heated, add the garlic and ginger. Let cook for one to two minutes, stirring to avoid garlic from burning.
  4. Add in the soy sauce mixture and let cook, stirring frequently, until the sauce reduces to a glaze, about 5-7 minutes. Once you reach the desired glaze consistency, add in the cooked edamame and toss well.
  5. Serve immediately.

Enjoy!

Share the post "Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: chilli, edamame, imbir, przystawka, soja

« Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables »

Comments

  1. ada says

    26 listopada 2020 at 15:00

    Jaki jest sens polewania sosem łupin, skoro ich się nie je?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2020 at 15:09

      Chodzi o technikę jedzenia, wkłada się całą łupinę do ust, zaciska zęby i wyciąga samą łupinę bez sosu i groszków;)

      Odpowiedz
    • Anna says

      4 marca 2022 at 21:58

      Zrobiłam dzisiaj i wyszło pysznie, dziękuję

      Odpowiedz
  2. Marcin says

    16 marca 2021 at 11:19

    Bardzo smaczne. Nauczyłem się dzięki temu, że Lupin się nie je 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2021 at 12:17

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szybka potrawka-wiosenna-z-kurczakiem-i-szparagami-Easy-spring-asparagus-and-chicken-stew

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

ciasto miodowe z jablkami / Honey apple cake

2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake

Kurczak-jalfrezi-Chicken-jalfrezi

Kurczak jalfrezi / Chicken jalfrezi

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress