Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta

Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam!

Scroll down for recipe in English

makaron

Pikantny makaron z potrawką z kurczaka

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 8 nadudzia z kurczaka, ze skórą
  • 220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, pokrojone w plasterki
  • 1 marchewka, krojona w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 375 ml bulionu drobiowego
  • 400 g tagliatelle lub pappardelle
  • mały kawałek masła masła
  • świeżo starty parmezan

Przygotowanie:

  1. W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem, po czym ułóż go na patelni skórą do dołu i smaż przez około 10 minut, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Wyjmij kurczaka z patelni i wrzuć boczek, Podsmaż do zarumienienia i także wyjmij z patelni.
  2. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol.
  3. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie za pomocą widelca podziel mięso na włókna. Kości i skórkę wyrzuć. Wmieszaj mięso do sosu i dopraw go solą i pieprzem do smaku.
  4. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go wraz z masłem do patelni z potrawką i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane dużą ilością parmezanu.

Smacznego!

makaron

English version

Spicy chicken ragu pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp olive oil
  • 8 chicken thighs, skin on
  • 220 g pancetta, diced
  • 1 onion, sliced
  • 1 carrot, sliced
  • 2 celery sticks, sliced
  • 2 bay leaves
  • 2 rosemary sprigs
  • 2 garlic cloves, sliced
  • 2 tsp dried chilli flakes
  • 125 ml dry white wine
  • 375 ml chicken stock
  • 400 g tagliatelle or pappardelle
  • a knob of butter
  • freshly grated Parmesan

Preparation:

  1. Heat a little of the oil in a wide, shallow casserole dish or deep pan over medium–high heat. Season the chicken with salt and pepper and fry, skin side down, for about 10 minutes, until the skin is golden and crisp. Remove from the dish and set aside. Add the pancetta and cook until golden, then remove and set aside with the chicken.
  2. Heat the remaining oil and stir in the onion, carrot, celery, bay leaves and rosemary. Cook for 10 minutes, or until the vegetables are really soft, then add the garlic and chilli flakes and cook for a further minute. Increase the heat, tip in the wine and boil for two minutes to cook off the alcohol.
  3. Return the chicken and pancetta, pour in the stock and cook for 45 minutes to one hour, until the sauce is reduced and the chicken is very tender. Remove the chicken with a slotted spoon and leave to cool for a few minutes, then shred the meat from the bones using a fork. Stir the meat into the sauce and discard the skin and bones. Add sea salt and freshly ground pepper to taste.
  4. Cook the pasta in a large saucepan of boiling water until al dente and drain well. Return to the pan with a knob of butter and toss through the ragu. Serve with the Parmesan.

Enjoy!

makaron

Share the post "Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: Bill Granger, chilli, kurczak, makaron, mięso, parmezan, ser, udka, zioła

« Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup »

Comments

  1. Krzysztof says

    23 lutego 2015 at 11:49

    Świetny pomysł na makaron 🙂 Bardzo to ciekawie wygląda 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2015 at 12:04

      🙂

      Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2015 at 22:26

      Jest pyszny, polecam!

      Odpowiedz
  2. Paweł says

    23 lutego 2015 at 22:19

    Makaron i kurczak – połączenie wręcz idealne! Uwielbiam wszelkie dania na bazie makaronu, do których używany jest kurczak lub inny drób. Nawet spagetti w moim wykonaniu ma w sobie nie mielone mięso a właśnie najczęściej małe, zgrabne kawałeczki indyka. Uważam, że takie mięsko jest o wiele smaczniejsze no i wiem na pewno co jem…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2015 at 22:25

      Dokładnie! 🙂

      Odpowiedz
  3. Ramzes says

    24 lutego 2015 at 15:14

    Nie ma mocy, jutro robię! Apetyt wzrósł do 100!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2015 at 15:18

      Polecam!

      Odpowiedz
  4. Kasia says

    24 lutego 2015 at 18:29

    Jak czytałam to mi ślinka ciekła… 😉 Lubie wino w takich potrawach.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2015 at 18:33

      Bill wie co dobre:)

      Odpowiedz
  5. Magda says

    6 marca 2015 at 09:13

    Jak na mnie ciekawe tanie. Ostatnio własnie zaczęłam kupować takie mocno przyprawione makarony. Dotychczas dodawałam do gotującej wody przyprawę papryki i curry.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 marca 2015 at 09:26

      Kurcze, chyba szkoda byłoby mi dodawać przyprawy do gotującej się wody;/ Być może coś w tym jest:P

      Odpowiedz
  6. Sara says

    21 marca 2015 at 15:00

    Zrobiłam i muszę przyznać, że danie genialne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2015 at 17:02

      Cieszę się, smakowało:)

      Odpowiedz
  7. Smakujemy Życie says

    28 marca 2015 at 14:37

    Proste i rewelacyjne w smaku! Polecam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 marca 2015 at 14:39

      🙂

      Odpowiedz
  8. plasterers bristol says

    18 października 2015 at 08:23

    Yum love chicken and pasta. Thanks for sharing.

    Simon

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 października 2015 at 09:44

      Thx:)

      Odpowiedz
    • Dzi says

      18 października 2015 at 09:44

      Thx:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress