Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse

Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse"

  • Facebook
  • Twitter

Już za chwilę, za moment Święta! A jak Święta to wiadomo – choinka, prezenty i świąteczne potrawy 😉  Każdy ma jakieś swoje ulubione dania i mi kojarzą się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy, który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych.  Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru i aromatu. Co więcej, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można większość przygotować wcześniej, zostawić w naczyniu żaroodpornym a później wrzucić do piekarnika i robi się praktycznie samo. A to ważna jak nie masz ochoty stać w dni świąteczne nad garami:) Do tego przepisu użyłam niezawodnego od lat Majonezu Kieleckiego, który był w kuchni mojej mamy od kiedy pamiętam! Zapraszam po przepis.

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Scroll down for recipe in English

Karkówka zapiekana majonezem i grzybami

(10 porcji)

Składniki:

  • 10 grubszych plastrów karkówki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • sól,  pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g leśnych grzybów (mogą być mrożone), większe pokrojone w ćwiartki
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 200 g żółtego sera, startego na tarce
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu

Przygotowanie:

  1. Natrzyj plastry karkówki czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, chilli i tymiankiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, wlej olej i dodaj cebulę. Podsmaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną po czym dopraw solą i pieprzem do smaku i wyłóż na przygotowaną karkówkę.
  3. Posyp całość serem i wyłóż na wierzch Majonez Kielecki i ketchup, po czym dokładnie rozsmaruj.
  4. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 oC i zapiekaj przez 1 i 1/2 h. Jeżeli danie zacznie się za mocno przypiekać, przykryj folią aluminiową.
  5. Po wyjęciu odstaw na chwilę i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

English version

Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse

(10 servings)

Ingredients:

  • 10 thick slices of the pork neck
  • 4 cloves of garlic, minced
  • 1 teaspoon of sweet paprika powder
  • 1/2 teaspoon chilli powder
  • salt, pepper
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 500 g of wild mushrooms (can be frozen), cut into quarters
  • 2 onions, chopped
  • 200 g of melting cheese, grated
  • 4 tablespoons of mayonnaise
  • 5 tablespoons of spicy ketchup

Preparation:

  1. Rub the pork with garlic, salt, pepper, paprika, chilli and thyme, place in the casserole dish and place in a refrigerator for at least 2 hours (or overnight).
  2. Heat a large pan over medium heat, add oil and onion and cook until translucent. Add the mushrooms cook for 2-3 minutes until soft and season with salt and pepper to taste. Spread over prepared pork.
  3. Next sprinkle with cheese and spread mayonnaise and ketchup over the top.
  4. Place in the preheated to 180 oC  oven and bake for 1 1/2 h. If the dish starts darken too much, cover with aluminum foil.
  5. Remove from the oven, set aside for a while and serve with your favorite sides.

Enjoy!

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Share the post "Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, grzyby, karkówka, mięso, obiad, święta, wieprzowina, zioła

« Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins
Sałatka śledziowa z awokado / Avocado herring salad »

Comments

  1. Ewa says

    18 grudnia 2017 at 22:18

    Czy zamiast karkówki można dać inne mięso,np.schab lub szynkę?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 grudnia 2017 at 09:29

      Wybrałabym jakieś tłustsze mięso. Schab lub szynka mogą wyjść troszkę suche niestety.

      Odpowiedz
  2. Aguś kulinarnie says

    29 grudnia 2017 at 10:43

    Ja mam ogromną ochotę na tą karkówkę, ale mam obawy,czy aby mięso będzie miękkie…Może by je lekko poddusić zalane wodą i dopiero wtedy piec w piekarniku? Będę wdzięczna za odpowiedź:)

    Odpowiedz
    • Aguś kulinarnie says

      31 grudnia 2017 at 17:51

      Warto bylo zrobic!!! mieso wyszlo przepyszne,miekkie, soczyste i rozplywalo sie w ustach!!! mialam ogromne obawy, czy bedzie miekkie,jednak zupelnie bezpodstawnie,przepis podaje dalej:)

      Odpowiedz
      • Dzi says

        31 grudnia 2017 at 18:57

        Ekstra!

        Odpowiedz
  3. Ewa says

    6 czerwca 2018 at 21:59

    Rozumiem, że karkówki wcześnie nie obsmażam, surowa ląduje w naczyniu? I jeszcze grzyby, jakie najlepiej ? I czy wcześniej je rozmrażamy, zanim wylądują na patelni? Czy karkówkę układamy jedna na drugiej czy raczej większe naczynie i żeby jeden kawałek tylko delikatnie nachodził na drugi ? Będę wdzięczna za odpowiedz w sobotę robię uroczysty obiad….

    Odpowiedz
  4. ewcia says

    7 czerwca 2018 at 07:15

    Mam pytanie czy karkówka do naczynia ląduje surowa? czy grzyby przed podsmażeniem trzeba rozmrozić, jakie najlepiej kupić?
    i czy mięso układamy raczej tak żeby kawałki tylko delikatnie nachodziły na siebie, w jakimś większym naczyniu?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 czerwca 2018 at 09:14

      Karkówka może być surowa, może też być podsmażona w obu wersjach wychodzi soczysta. Grzyby mają być rozmrożone, proponuję leśne chociaż inne też dadzą radę. Mięso może być przekładane, wtedy należy każdą warstwę posmarować majonezem i posypać grzybami. Mimo wszystko proponuję może coś bardziej sezonowego np. https://karmelowy.pl/karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie/

      Odpowiedz
      • ewa says

        7 czerwca 2018 at 09:41

        dziękuję za odpowiedź 🙂

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse | FlyB Kulinaria pisze:
    18 grudnia 2017 o 11:53

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szparagi-zapiekane-z-serem-Cheesy-asparagus-bake

Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

sledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress