Share the post "Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse"
Już za chwilę, za moment Święta! A jak Święta to wiadomo – choinka, prezenty i świąteczne potrawy 😉 Każdy ma jakieś swoje ulubione dania i mi kojarzą się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy, który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru i aromatu. Co więcej, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można większość przygotować wcześniej, zostawić w naczyniu żaroodpornym a później wrzucić do piekarnika i robi się praktycznie samo. A to ważna jak nie masz ochoty stać w dni świąteczne nad garami:) Do tego przepisu użyłam niezawodnego od lat Majonezu Kieleckiego, który był w kuchni mojej mamy od kiedy pamiętam! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Karkówka zapiekana majonezem i grzybami
(10 porcji)
Składniki:
- 10 grubszych plastrów karkówki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 500 g leśnych grzybów (mogą być mrożone), większe pokrojone w ćwiartki
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 200 g żółtego sera, startego na tarce
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
- Natrzyj plastry karkówki czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, chilli i tymiankiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, wlej olej i dodaj cebulę. Podsmaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną po czym dopraw solą i pieprzem do smaku i wyłóż na przygotowaną karkówkę.
- Posyp całość serem i wyłóż na wierzch Majonez Kielecki i ketchup, po czym dokładnie rozsmaruj.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 oC i zapiekaj przez 1 i 1/2 h. Jeżeli danie zacznie się za mocno przypiekać, przykryj folią aluminiową.
- Po wyjęciu odstaw na chwilę i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse
(10 servings)
Ingredients:
- 10 thick slices of the pork neck
- 4 cloves of garlic, minced
- 1 teaspoon of sweet paprika powder
- 1/2 teaspoon chilli powder
- salt, pepper
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 3 tablespoons vegetable oil
- 500 g of wild mushrooms (can be frozen), cut into quarters
- 2 onions, chopped
- 200 g of melting cheese, grated
- 4 tablespoons of mayonnaise
- 5 tablespoons of spicy ketchup
Preparation:
- Rub the pork with garlic, salt, pepper, paprika, chilli and thyme, place in the casserole dish and place in a refrigerator for at least 2 hours (or overnight).
- Heat a large pan over medium heat, add oil and onion and cook until translucent. Add the mushrooms cook for 2-3 minutes until soft and season with salt and pepper to taste. Spread over prepared pork.
- Next sprinkle with cheese and spread mayonnaise and ketchup over the top.
- Place in the preheated to 180 oC oven and bake for 1 1/2 h. If the dish starts darken too much, cover with aluminum foil.
- Remove from the oven, set aside for a while and serve with your favorite sides.
Enjoy!
Ewa says
Czy zamiast karkówki można dać inne mięso,np.schab lub szynkę?
Dzi says
Wybrałabym jakieś tłustsze mięso. Schab lub szynka mogą wyjść troszkę suche niestety.
Aguś kulinarnie says
Ja mam ogromną ochotę na tą karkówkę, ale mam obawy,czy aby mięso będzie miękkie…Może by je lekko poddusić zalane wodą i dopiero wtedy piec w piekarniku? Będę wdzięczna za odpowiedź:)
Aguś kulinarnie says
Warto bylo zrobic!!! mieso wyszlo przepyszne,miekkie, soczyste i rozplywalo sie w ustach!!! mialam ogromne obawy, czy bedzie miekkie,jednak zupelnie bezpodstawnie,przepis podaje dalej:)
Dzi says
Ekstra!
Ewa says
Rozumiem, że karkówki wcześnie nie obsmażam, surowa ląduje w naczyniu? I jeszcze grzyby, jakie najlepiej ? I czy wcześniej je rozmrażamy, zanim wylądują na patelni? Czy karkówkę układamy jedna na drugiej czy raczej większe naczynie i żeby jeden kawałek tylko delikatnie nachodził na drugi ? Będę wdzięczna za odpowiedz w sobotę robię uroczysty obiad….
ewcia says
Mam pytanie czy karkówka do naczynia ląduje surowa? czy grzyby przed podsmażeniem trzeba rozmrozić, jakie najlepiej kupić?
i czy mięso układamy raczej tak żeby kawałki tylko delikatnie nachodziły na siebie, w jakimś większym naczyniu?
Dzi says
Karkówka może być surowa, może też być podsmażona w obu wersjach wychodzi soczysta. Grzyby mają być rozmrożone, proponuję leśne chociaż inne też dadzą radę. Mięso może być przekładane, wtedy należy każdą warstwę posmarować majonezem i posypać grzybami. Mimo wszystko proponuję może coś bardziej sezonowego np. https://karmelowy.pl/karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie/
ewa says
dziękuję za odpowiedź 🙂