Dziś przedstawiam danie idealne na szybki obiad w zabieganym tygodniu. W moim domu ziemniaki i zamrożony w czeluściach zamrażarki stek jest zawsze, więc pewnego pewnego dnia wybór był dosyć prosty 😉 Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu smażone ziemniaki ze stekiem i ziołami świetnie sprawdzą się na sycący obiad. Czasami właśnie takie najprostsze dania są najsmaczniejsze 😉
Scroll down for recipe in English
Ziołowe ziemniaki ze stekiem
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 450 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w 1,5-2cm cm kostkę i podgotowanych przez 10 minut w osolonej wodzie
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 600 g ulubionego steka, natartego porządnie solą i pieprzem i pokrojonego w 3 cm kostkę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnie na średnim ogniu i dodaj olej, 1 łyżkę masła i ziemniaki, dopraw solą i smaż przez przez około 10 minut, mieszając od czasu, do miękkości i ładnego zarumienienia. Na 3 minuty przed końcem smażenia wmieszaj zioła i czosnek, następnie przełóż ziemniaki na talerz i odstaw.
- Zwiększ ogień do dużego, dodaj kolejną łyżkę masła i i kawałki steka i obsmaż go z każdej strony przez minutę, do ładnego zarumienienia.
- Dodaj ziemniaki do steka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, podgrzej przez chwilę i podawaj!
Smacznego!
English version
Herbed potatoes with steak
(4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 tbsp butter
- 450 g potatoes, peeled and chopped into 1,5-2 cm bites, precooked for 10 minutes in salted water
- 3 garlic cloves, minced
- 1 tsp thyme, chopped
- 1 tsp rosemary, chopped
- 1 tsp oregano, chopped
- 600 g steak, rubbed with salt and pepper and cut into 3 cm cubes
- salt and pepper
- Heat a large pan over medium heat and add oil, 1 tbsp butter and potatoes, season with salt and cook for about 10 minutes, stirring from time, until browned and tender. 3 minutes before end of cooking add herbs and garlic, then remove form the pan and set aside on a plate.
- Raise heat to high, add the 1 tablespoon butter and steak pieces and cook for a minute on all sides until browned.
- Add potatoes to the steak, mix and season with salt and pepper and serve!
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]