Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Napoje / Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate

Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Przepyszna gorąca mleczna czekolada z syropem korzennym z miodem, imbirem i cynamonem. Smak świąt Bożego Narodzenia w jednym kubku. Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

czekolada

Scroll down for recipe in English

Piernikowa gorąca czekolada

(2 porcje)

Przygotowanie: 10 minut

Składniki na syrop piernikowy:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na gorącą czekoladę:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu piernikowego
  • 1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej
  • cukier (opcjonalnie)
  • bita śmietana, do podania
  • pokruszone ciasteczka, do podania

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Syrop zgęstnieje. Można go zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
  2. W celu przygotowania gorącej czekolady, wlej do małego rondelka mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki.  Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

*Rada: Zamiast mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką jeżeli ją bardziej lubisz.

Smacznego!

czekolada

English version

Gingerbread hot chocolate

(2 porcje)

Prep:10 minutes

Ingerdients for the gingerbread syrup:

  • 1/2 cup water
  • 1/2 cup brown sugar
  • 4 tablespoon honey
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon

Ingredients for the hot chocolate:

  • 2 cups milk
  • 3 tablespoons gingerbread syrup
  • 1/2 cup good quality milk chocolate, chopped
  • sugar (optional)
  • whipped cream, for serving
  • crushed cookies, for serving

Preparation:

  1. For the syrup, in a small saucepan, heat the water, brown sugar, honey , ginger, and cinnamon on medium heat and bring to a light boil, lower the heat, and let simmer for about 8 minutes, stirring from time to time. Remove from the heat and let cool. Syrup will thicken. You can make the syrup in advance and store in a container in the fridge.
  2. For the hot chocolate, add the milk to a saucepan over medium heat. Once heated, pour in the chocolate pieces and stir until it is fully melted. Then stir in the gingerbread syrup. Add sugar if desired. Serve with desired toppings.

Enjoy!

czekolada

Share the post "Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Napoje, Słodkości Tagged With: cynamon, czekolada, deser, imbir, miód, mleczna czekolada, święta, słodkości

« Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce
Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy »

Comments

  1. Tomasz says

    15 grudnia 2014 at 12:56

    Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to na pewno warto kiedyś tego spróbować 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2014 at 13:13

      jest obłędna! 🙂

      Odpowiedz
  2. Mirella says

    12 stycznia 2015 at 12:00

    Podkradam ten przepis i ani myślę go oddam z powrotem 😀
    Uuuuuwielbiam i gorącą czekoladę i pierniki, a już połączenie jednego i drugiego – to jest niebo w gębie 🙂 Aż boję się spytać ileż takie cudo może mieć kalorii bo podejrzewam, że to na jednym kubeczku by się nie skończyło 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 stycznia 2015 at 12:12

      Lepiej nie myśleć o kaloriach, na pewno raz na jakiś czas taka przyjemność nie zaszkodzi 😛

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Pierozki francuskie z jablkami i zurawina z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

Makaron w kremowym sosie z pesto z suszonych pomidorów i mascarpone

Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress