Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce

Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na kaczkę pieczoną w całości, w glazurze karmelowo-pomarańczowej i takim też sosem do polania kaczki na talerzu. Uwielbiam kacze mięso i jadłam już na prawdę wiele różnych potraw z tym mięsem w roli głównej i szczerze muszę przyznać, że ta jest jedną z najlepszych jakie jadłam do tej pory. Przepis pochodzi z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa” i oczywiście lekko go zmodyfikowałam :). Jest łatwy w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Podałam je zgodnie ze wskazówkami w książce i z  kapustą smażoną w miodzie i pomarańczach. Polecam na leniwy weekendowy obiad!

Scroll down for recipe in English

Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kaczka kaczka (ok. 2 kg)
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kaczkę umyj, osusz, usuń nadmiar tłuszczu i wyrwij ewentualne resztki piór. Dopraw ją od środka, porządnie solą i pieprzem, następnie wysmaruj olejek i dopraw także od zewnątrz. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz, ok. 1h 10-20 minut (należy sprawdzać nakłuwając udka, jeżeli płyn wyciekający jest przezroczysty to mięso jest upieczone. Polecam też zakupienie termometru kuchennego-znacząco ułatwia życie w kuchni;)).
  2. W garnku, najlepiej z grubym dnem rozpuść 80 g cukru. Następnie dodaj 3 łyżki octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut, po czym zdejmij garnek z ognia i wmieszaj masło. Dopraw pieprzem.
  3. Wyjmij upieczoną kaczkę z piekarnika i wysmaruj ją przygotowanym sosem karmelowym. Resztę sosu podaj w sosjerce razem z kaczką na stół do polania jej na talerzu. Wyłóż kaczkę na ewentualnie przygotowaną kapustę czerwoną i podawaj.
Smacznego!

English version

Roast duck with caramel and orange sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 duck (2 kg)
  • 20 ml canola oil
  • 80 g sugar
  • 3 tablespoons white wine vinegar
  • 250 ml orange juice
  • 30 g butter
  • salt and pepper to taste
  • parsley for decoration

Preparation:

  1. Pat duck dry, cut off any excess skin at either end of the duck’s cavity and pull out any quills. Sprinkle inside with salt and pepper, brush skin with oil and sprinkle generously with salt and pepper. Pop it into the oven and roast breast-side up, for 1 hour 10-20 min at 180 oC.
  2. While duck roasts, cook sugar in a heavy saucepan over moderate heat, undisturbed, until it begins to melt. Continue to cook, stirring occasionally with a fork, until sugar melts into a deep golden caramel. Add orange juice and vinegar, and simmer over low heat, stirring occasionally, until caramel is dissolved. Remove syrup from heat and season with pepper.
  3. Place the duck in a plate and brush with caramel sauce and the rest of it serve with duck. Serve with red cabbage braised with honey and orange.
Enjoy!

Share the post "Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kaczka, karmel, Lidl, mięso, obiad, ocet winny, pomarańcze, sos karmelowy

« Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage
Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw »

Comments

  1. bubu says

    15 marca 2014 at 11:11

    świetny, prosty przepis na jutrzejszy obiad :)Kaczka kaczka musi się udać 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 marca 2014 at 12:26

      Trzymam kciuki!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-Pumpkin-potato-gratin-with-brie

Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie

Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach

Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress