Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję świetny przepis na leniwe weekendowe śniadanie, wykorzystujące świeże i sezonowe produkty. Pyszna i łatwa jajecznica z chrupiącą cukinią, kurkami, z dodatkiem mozzarelli, podana z chrupiącymi tostami świetnie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Scroll down for recipe in English

Jajecznica z cukinią i kurkami

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
  • duża garść oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki
  • 50 g kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 50 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. W średniej miseczce roztrzep jajka z mlekiem lub śmietanką.
  2. Na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć kiełbasę, cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cukinię wraz z kurkami i smaż aż zmiękną.
  3. Zmniejsz ogień do bardzo małego, wlej mieszankę jajeczną, smaż aż się zetną i wmieszaj mozzarellę.
  4. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrupiącymi tostami.

Smacznego!

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

English version

Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 1/2 zucchini, cut into thin slices
  • large handful of chanterelles, large cut in half
  • 50 grams of sausage, cut into thin slices
  • 1 small onion, finely diced
  • 50 g of grated mozzarella
  • 1 tablespoon butter
  • 1/3 cup milk or cream
  • pepper, salt

Preparation:

  1. In a medium bowl, whisk eggs with milk or cream.
  2. Place the butter in the medium pan over medium heat, add sausage, onions and cook for 2-3 minutes. Then, add the zucchini with mushrooms and cook until softened.
  3. Reduce the heat to low, add the egg mixture, cook until they are scrambled to your liking, next stir in the mozzarella.
  4. Season with salt and pepper and serve with toasts.

Enjoy!

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Share the post "Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: cukinia, grzyby, kurki, mozzarella, ser, śniadanie

« Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples »

Comments

  1. lila says

    26 września 2015 at 19:39

    Wygląda obłędnie i choć może nie będzie to moje weekendowe śniadanie, to mam nadzieję wykorzystać ten przepis w nadchodzącym tygodniu. Tym bardziej, że jutro wybieramy się na grzyby, może nawet znajdziemy jakieś kurki (o ile będą grzyby, bo w tym roku chyba o nie ciężko). Cukinię też mam i uwielbiam, choć już nie wiedziałam, co z niej robić.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 września 2015 at 20:12

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  2. Piotr says

    10 czerwca 2021 at 16:37

    Jajecznica na małym ogniu…mmm pychota! Następnym razem wypróbuję wersję z kurkami. Shimei mi bardzo podeszły.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Pappardelle z miesem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce

Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress