Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers

Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers

by Dzi 23 komentarze

Share the post "Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam dzisiaj klasyczne danie sezonu grillowego – szaszłyki. Tym razem proponuję go z soczystym, marynowanym w miodzie i sosie sojowym stekiem, plasterkami cukinii i kawałkami czerwonej papryki. To danie jest zwyczajnie skazane na sukces, nie wspominając już o jego niskiej kaloryczności:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers

Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią

(8 porcji)

Składniki na marynatę:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 szklanki sosu sojowego

Składniki na szaszłyki:

  • 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski
  • 2 młode cukinie pokrojone w plasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a najlepiej je porządnie zblenduj.
  2. Zalej marynatą pokrojone mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki.
  3. Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników.
  4. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Smacznego!

Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers

English version

Steak, pepper and zucchini skewers

(8 servings)

Ingredients for marinade:

  • 3/4 cups vegetable oil
  • 2 tablespoons white vinegar
  • 1 teaspoon onion powder
  • 2 tablespoons honey
  • 1 1/2 teaspoons ground ginger
  • 1 teaspoon garlic powder
  • 1/2 cup soy sauce

Ingredients for skewers:

  • 1 kg of favourite steak, cut into 1 cm strips
  • 2 zucchini, sliced
  • 2 red peppers, chopped into large cubes

Preparation:

  1. Mix all marinade ingredients until smooth.
  2. Pour the marinade over the strips of steak and refrigerate for 8-24 hours.
  3. Thread the veggies onto the skewers, and then the steak in an „S” type pattern. Alternate the veggies with the steak until your skewers are filled.
  4. Preheat the grill or grill pan on high heat, then reduce heat to medium and place skewers on the grill and season with salt and pepper. Cook about 10 minutes on each side.

Enjoy!

Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers

Share the post "Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Mięsa Tagged With: cukinia, grill, mięso, obiad, papryka, wołowina

« Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries
Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches »

Comments

  1. Mango says

    15 lipca 2015 at 10:02

    Niebo dla podniebienia. Cukinia z grilla smakuje wyśmienicie, ale nie można jej spalić. Kluczem do sukcesu jest tutaj marynata:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lipca 2015 at 10:50

      I grubość plasterków:)

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    15 lipca 2015 at 13:24

    Do tej pory jeśli robiłam szaszłyki to używałam pieczarek, cukinii cebuli i … kurczaka bo wydaje mi się, że wszystkie te składniki wymagają takiego samego czasu na grillu i żaden się nie spali podczas gdy inny się jeszcze nie upiecze – dlatego nie używałam wołowiny czy wieprzowiny. Jednak widzę, że efekt jaki udało ci się uzyskać obala moją teorię 🙂 pewnie dzięki tak cienkiemu pokrojeniu mięsa. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować zrobić szaszłyki w tym wykonaniu.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lipca 2015 at 13:34

      Poza tym, jak wiadomo, steki najlepsze są średnio wysmażone,więc czas grillowania idealnie zgrgywa się z warzywkami:)

      Odpowiedz
  3. Adrian Bysiak says

    16 lipca 2015 at 13:40

    Uwielbiam szaszłyki w każdej chyba formie. Tego typu jeszcze nigdzie nie spotkałem, jeśli tylko pogoda się poprawi jak przystało na lipiec będę musiał ugrillować podobne 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lipca 2015 at 13:43

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  4. Janka says

    16 lipca 2015 at 14:58

    kolorowo i smacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lipca 2015 at 17:09

      🙂

      Odpowiedz
  5. FacetTeżLubi says

    16 lipca 2015 at 15:56

    Wiecie co? OBŁĘD! Już po samych zdjęciach klawiatura laptopa stała się mokra od powstałego ślinotoku… Kolorowe, marynata z takim połączeniem jak imbir i miód? Owszem robiłem coś takiego, ale tak…domowo. Dzisiaj lece do sklepu po składniki i zrobię bratankowi na wakacjach, prawdziwie dobre szaszłyki.

    Owszem poleżą w marynacie krócej, ale mam nadzieje, że będą każdemu smakowały.

    Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lipca 2015 at 17:09

      Trzymam kciuki żeby posmakowały:)

      Odpowiedz
  6. Adam says

    19 lipca 2015 at 15:05

    Nie przyrządzałem jeszcze nigdy szaszłyków z wołowiny zawsze jakoś wybierałem pierś z kurczaka. Chociaż te mogą być jeszcze smaczniejsze 🙂

    Odpowiedz
  7. eUbrania says

    20 lipca 2015 at 10:37

    Wygląda przepysznie, muszę spróbować 🙂 uwielbiam szaszłyki, szkoda tylko, że mam okazję je jeść właściwie tylko na grillach w ciągu lata

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 lipca 2015 at 10:42

      Z powodzeniem można je też przygotować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.

      Odpowiedz
  8. Kamil says

    21 lipca 2015 at 08:26

    Wygląda nieźle 🙂 każda wołowina pasuje do tych szaszłyków?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lipca 2015 at 11:18

      Najbardziej polecam sezonowane steki np. można zaszaleć z polędwicą, chociaż pyszne będą też wszystkie inne z antrykotu, rumsztyku, rostbefu, udźca a nawet łaty.

      Odpowiedz
  9. Kasia says

    21 lipca 2015 at 09:18

    Pycha, uwielbiam wołowinę 🙂 kolejne danie na liście do przyrządzenia 😉

    Odpowiedz
  10. Programista w kuchni says

    24 lipca 2015 at 22:59

    Świetnie przygotowane szaszłyki. Jako fan wołowiny po prostu muszę ich spróbować! 🙂

    Odpowiedz
  11. Kasik says

    26 lipca 2015 at 12:55

    Można je smażyć/grillować na zwykłej patelni? Albo piec w piekarniku z funkcją grilla? Wszystko mam gotowe, tylko grilla brak i mam nadzieję, że mimo to wyjdą i będą pyszne 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2015 at 14:05

      Jak najbardziej można:)

      Odpowiedz
  12. Italiadesign says

    27 lipca 2015 at 13:10

    Przyrządzam podobne szaszłyki z tym, że w moich musi pojawić się cebula 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lipca 2015 at 13:53

      Też fajnie:)

      Odpowiedz
  13. Patrycja says

    30 lipca 2015 at 00:32

    Świetny przepis, moja ulubiona marynata miodowo- sojowa plus grillowana cukinia, którą uwielbiam! Do pełni szczęścia brakuje tylko pieczarek 😀

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Steak, pepper and zucchini skewers - Yum Goggle pisze:
    27 listopada 2017 o 01:29

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew

Makaron-z-miesem-i-grzybami-w-kremowym-sosie-pomidorowym-Pasta-with-pork-mushrooms-and-tomato-cream-sauce

Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

Warsztaty z Frisco.pl z przepiórką w roli głównej – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress