Share the post "Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers"
Przedstawiam dzisiaj klasyczne danie sezonu grillowego – szaszłyki. Tym razem proponuję go z soczystym, marynowanym w miodzie i sosie sojowym stekiem, plasterkami cukinii i kawałkami czerwonej papryki. To danie jest zwyczajnie skazane na sukces, nie wspominając już o jego niskiej kaloryczności:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią
(8 porcji)
Składniki na marynatę:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 szklanki sosu sojowego
Składniki na szaszłyki:
- 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski
- 2 młode cukinie pokrojone w plasterki
- 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a najlepiej je porządnie zblenduj.
- Zalej marynatą pokrojone mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki.
- Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony.
Smacznego!
English version
Steak, pepper and zucchini skewers
(8 servings)
Ingredients for marinade:
- 3/4 cups vegetable oil
- 2 tablespoons white vinegar
- 1 teaspoon onion powder
- 2 tablespoons honey
- 1 1/2 teaspoons ground ginger
- 1 teaspoon garlic powder
- 1/2 cup soy sauce
Ingredients for skewers:
- 1 kg of favourite steak, cut into 1 cm strips
- 2 zucchini, sliced
- 2 red peppers, chopped into large cubes
Preparation:
- Mix all marinade ingredients until smooth.
- Pour the marinade over the strips of steak and refrigerate for 8-24 hours.
- Thread the veggies onto the skewers, and then the steak in an „S” type pattern. Alternate the veggies with the steak until your skewers are filled.
- Preheat the grill or grill pan on high heat, then reduce heat to medium and place skewers on the grill and season with salt and pepper. Cook about 10 minutes on each side.
Enjoy!
Mango says
Niebo dla podniebienia. Cukinia z grilla smakuje wyśmienicie, ale nie można jej spalić. Kluczem do sukcesu jest tutaj marynata:)
Dzi says
I grubość plasterków:)
Kasia says
Do tej pory jeśli robiłam szaszłyki to używałam pieczarek, cukinii cebuli i … kurczaka bo wydaje mi się, że wszystkie te składniki wymagają takiego samego czasu na grillu i żaden się nie spali podczas gdy inny się jeszcze nie upiecze – dlatego nie używałam wołowiny czy wieprzowiny. Jednak widzę, że efekt jaki udało ci się uzyskać obala moją teorię 🙂 pewnie dzięki tak cienkiemu pokrojeniu mięsa. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować zrobić szaszłyki w tym wykonaniu.
Dzi says
Poza tym, jak wiadomo, steki najlepsze są średnio wysmażone,więc czas grillowania idealnie zgrgywa się z warzywkami:)
Adrian Bysiak says
Uwielbiam szaszłyki w każdej chyba formie. Tego typu jeszcze nigdzie nie spotkałem, jeśli tylko pogoda się poprawi jak przystało na lipiec będę musiał ugrillować podobne 😉
Dzi says
Koniecznie!
Janka says
kolorowo i smacznie 🙂
Dzi says
🙂
FacetTeżLubi says
Wiecie co? OBŁĘD! Już po samych zdjęciach klawiatura laptopa stała się mokra od powstałego ślinotoku… Kolorowe, marynata z takim połączeniem jak imbir i miód? Owszem robiłem coś takiego, ale tak…domowo. Dzisiaj lece do sklepu po składniki i zrobię bratankowi na wakacjach, prawdziwie dobre szaszłyki.
Owszem poleżą w marynacie krócej, ale mam nadzieje, że będą każdemu smakowały.
Świetny przepis 🙂
Dzi says
Trzymam kciuki żeby posmakowały:)
Adam says
Nie przyrządzałem jeszcze nigdy szaszłyków z wołowiny zawsze jakoś wybierałem pierś z kurczaka. Chociaż te mogą być jeszcze smaczniejsze 🙂
eUbrania says
Wygląda przepysznie, muszę spróbować 🙂 uwielbiam szaszłyki, szkoda tylko, że mam okazję je jeść właściwie tylko na grillach w ciągu lata
Dzi says
Z powodzeniem można je też przygotować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Kamil says
Wygląda nieźle 🙂 każda wołowina pasuje do tych szaszłyków?
Dzi says
Najbardziej polecam sezonowane steki np. można zaszaleć z polędwicą, chociaż pyszne będą też wszystkie inne z antrykotu, rumsztyku, rostbefu, udźca a nawet łaty.
Kasia says
Pycha, uwielbiam wołowinę 🙂 kolejne danie na liście do przyrządzenia 😉
Programista w kuchni says
Świetnie przygotowane szaszłyki. Jako fan wołowiny po prostu muszę ich spróbować! 🙂
Kasik says
Można je smażyć/grillować na zwykłej patelni? Albo piec w piekarniku z funkcją grilla? Wszystko mam gotowe, tylko grilla brak i mam nadzieję, że mimo to wyjdą i będą pyszne 😉
Dzi says
Jak najbardziej można:)
Italiadesign says
Przyrządzam podobne szaszłyki z tym, że w moich musi pojawić się cebula 🙂
Dzi says
Też fajnie:)
Patrycja says
Świetny przepis, moja ulubiona marynata miodowo- sojowa plus grillowana cukinia, którą uwielbiam! Do pełni szczęścia brakuje tylko pieczarek 😀