Raz na jakiś czas mam ochotę na coś innego, tłustego i najlepiej słodkawego. Chyba organizm czuje zbliżające się mrozy :). Tak czy inaczej, tym razem mój wybór padł na obłędny glazurowany w stylu azjatyckim boczek z rozgrzewającym imbirem, podany z makaronem ryżowym. Danie jest bardzo łatwe, a co najważniejsze w miarę szybkie do wykonania (jak na taki kawał mięcha:)) bo przygotowujemy je w szybkowarze. Muszę mój sprzęt wykorzystywać częściej niż tylko do bulionu:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Glazurowany boczek z szybkowaru
(3-4 porcje)
Składniki:
- 3 dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki pora)
- 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 900 g kawałek boczku ze skórą
- ¼ szklanki sake
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mirinu
- ½ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki cukru
Przygotowanie:
- W garnku szybkowara rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i obsmaż z każdej strony do zarumienia.
- Wlej tyle wody by przykryła mięso, włóż dymkę i imbir, załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut.
- Następnie zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i odcedź mięso. Dymkę i imbir możesz już wyrzucić, a mięso umyj pod bieżącą wodą.
- Włóż boczek ponownie do garnka, wlej wodę, sake, mirin, sos sojowy i wsyp cukier. Całość wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty, następnie ponownie załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 35 minut.
- Zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Pokrój boczek na plasterki i podawaj z polany sosem wraz z makaronem ryżowym.
Smacznego!
English version
Pressure cooker pork belly
(3-4 servings)
Ingredients:
- 3 green onions, green parts
- 2,5 cm piece of ginger, peeled and thinly sliced
- 1 tbsp vegetable oil
- 900 g pork belly
- ¼ cup sake
- ½ cup water
- ½ cup mirin
- ½ cup soy sauce
- ¼ cup sugar
Preparation:
- Heat the oil in the pressure cooker, add pork belly and cook on each side until browned.
- Pour water to cover the meat, then add the green onions and sliced ginger. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.
- When it is finished cooking let the pressure release, unlock the lid and drain the cooking water and discard the green onion and ginger. Rinse the pork belly under warm water.
- Place the pork belly back in the pot and add water, sake, mirin, soy sauce, and sugar. Mix the seasonings a little bit and and bing it to simmer for a 2-3 minutes. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.
- When it’s finished cooking let the pressure release, unlock the lid simmer on low heat until the liquid in the cooker has reduced.
- Slice pork belly and serve with sticky sauce.
Enjoy!
Suunto says
Wygląda obłędnie! A w przyszły weekend sprawdzę, czy tak samo smakuje.
Dzi says
Jest pyszny!
Ole Ole says
Jak to mawiała moja babcia „obiad bez mięsa to nie obiad” 😉 Stąd tym bardziej podoba mi się ten przepis 🙂
Dzi says
Mój ukochany wyznaje tą samą zasadę:)
DutchHouse says
Wygląda genialnie i dobrze, że sugerujesz z makaronem ryżowym, bo go uwielbiam 😀
A z czymś innym też polecasz?
Dzi says
Klasycznie ryż lub dobry chlebek;)
Kompensjacyjny24 says
Wygląda genialnie, a pomysł z makaronem ryżowym supeeeeer!
Soczewki24 says
Zrobię w weekend 🙂
Nie miałaś problemu ze zdobyciem mirinu, czy musiałaś trochę poszukać?
Dzi says
Teraz to chyba jest już wszędzie, ja znalazłam w Auchan:)
Paweł says
Świetny przepis, dzięki!
Przetestowałem substytuty: zamiast sake – whisky, zamiast cukru – syrop z daktyli. Też smacznie 🙂
Dzi says
Super!