Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly"

  • Facebook
  • X

Raz na jakiś czas mam ochotę na coś innego, tłustego i najlepiej słodkawego. Chyba organizm czuje zbliżające się mrozy :). Tak czy inaczej, tym razem mój wybór padł na obłędny glazurowany w stylu azjatyckim boczek z rozgrzewającym imbirem, podany z makaronem ryżowym. Danie jest bardzo łatwe, a co najważniejsze w miarę szybkie do wykonania (jak na taki kawał mięcha:)) bo przygotowujemy je w szybkowarze. Muszę mój sprzęt wykorzystywać częściej niż tylko do bulionu:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

 

Glazurowany boczek z szybkowaru

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 3 dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki pora)
  • 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 900 g kawałek boczku ze skórą
  • ¼ szklanki sake
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mirinu
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. W garnku szybkowara rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i obsmaż z każdej strony do zarumienia.
  2. Wlej tyle wody by przykryła mięso, włóż dymkę i imbir, załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut.
  3. Następnie zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i odcedź mięso.  Dymkę i imbir możesz już wyrzucić, a mięso umyj pod bieżącą wodą.
  4. Włóż boczek ponownie do garnka, wlej wodę, sake, mirin, sos sojowy i wsyp cukier. Całość wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty, następnie ponownie załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 35 minut.
  5. Zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. Pokrój boczek na plasterki i podawaj z polany sosem wraz z makaronem ryżowym.

Smacznego!

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

English version

Pressure cooker pork belly

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 3 green onions, green parts
  • 2,5 cm piece of ginger, peeled and thinly sliced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 900 g pork belly
  • ¼ cup sake
  • ½ cup water
  • ½ cup mirin
  • ½ cup soy sauce
  • ¼ cup sugar

Preparation:

  1. Heat the oil in the pressure cooker, add pork belly and cook on each side until browned.
  2. Pour water to cover the meat, then add the green onions and sliced ginger. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.
  3. When it is finished cooking let the pressure release, unlock the lid and drain the cooking water and discard the green onion and ginger. Rinse the pork belly under warm water.
  4. Place the pork belly back in the pot and add water, sake, mirin, soy sauce, and sugar. Mix the seasonings a little bit and and bing it to simmer for a 2-3 minutes. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.
  5. When it’s finished cooking let the pressure release, unlock the lid simmer on low heat until the liquid in the cooker has reduced.
  6. Slice pork belly and serve with sticky sauce.

Enjoy!

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Share the post "Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kuchnia azjatycka, mięso, obiad, wieprzowina

« Warsztaty kulinarne o smaku dyni – relacja
Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry »

Comments

  1. Suunto says

    12 października 2015 at 12:08

    Wygląda obłędnie! A w przyszły weekend sprawdzę, czy tak samo smakuje.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 października 2015 at 12:09

      Jest pyszny!

      Odpowiedz
  2. Ole Ole says

    12 października 2015 at 15:55

    Jak to mawiała moja babcia „obiad bez mięsa to nie obiad” 😉 Stąd tym bardziej podoba mi się ten przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 października 2015 at 15:58

      Mój ukochany wyznaje tą samą zasadę:)

      Odpowiedz
  3. DutchHouse says

    14 października 2015 at 09:53

    Wygląda genialnie i dobrze, że sugerujesz z makaronem ryżowym, bo go uwielbiam 😀
    A z czymś innym też polecasz?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2015 at 10:32

      Klasycznie ryż lub dobry chlebek;)

      Odpowiedz
  4. Kompensjacyjny24 says

    15 października 2015 at 01:21

    Wygląda genialnie, a pomysł z makaronem ryżowym supeeeeer!

    Odpowiedz
  5. Soczewki24 says

    15 października 2015 at 13:03

    Zrobię w weekend 🙂
    Nie miałaś problemu ze zdobyciem mirinu, czy musiałaś trochę poszukać?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 października 2015 at 13:13

      Teraz to chyba jest już wszędzie, ja znalazłam w Auchan:)

      Odpowiedz
  6. Paweł says

    16 lutego 2018 at 12:47

    Świetny przepis, dzięki!
    Przetestowałem substytuty: zamiast sake – whisky, zamiast cukru – syrop z daktyli. Też smacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2018 at 12:53

      Super!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami / Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

Anielskie ciasto czekoladowe z polewa i prazonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Zestawienie moich ulubionych świątecznych pyszności

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress