Mój ukochany jest ogromnym fanem kuchni meksykańskiej i zażyczył sobie na obiad quesadillas. Podesłał mi nawet przepis, więc nie miałam się już jak wymigać. Zakasłałam więc swoje i jego rękawy i zabraliśmy się do dzieła. Na szczęście są one bardzo łatwe w przygotowaniu i wyszły też zaskakująco smaczne, dlatego też postanowiłam wrzucić ten przepis na bloga. Na podanej stronie są podane 3 wersje, z kurczakiem, wegetariańska i ze stekiem i tą ostatnią wybrałam ja. Kocham steki! Takim też sposobem powstały quesadille ze stekiem, papryką, cebulką i dużą ilością rozpuszczonego sera podane z szybkim guacamole. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Quesadillas ze stekiem i papryką
(4 porcje)
Składniki na quesadille:
- 1 ulubiony stek
- sól i pieprz
- olej roślinny
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, posiekana i pokrojona w kostkę
- 150 g startego sera żółtego
- 4 tortille
Składniki na guacamole:
- 2 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1 papryczka jalapeno, bez pestek i pokrojone w drobną kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 sok z limonki
- kmin rzymski, do smaku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Dopraw steka z obu stron porządnie solą i pieprzem i dostaw na 30 minut jeżeli masz czas. Następnie włóż go do rozgrzanej na dużym ogniu patelni z odrobiną oleju.
- Odwróć po 3-5 minutach lub gdy będzie już ładnie zarumieniony od spodu. Smaż przez kolejne 3-5 minut, aż temp. środku steka osiągnie ok. 63 oC. Zdejmij z ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na przynajmniej kilka minut. Po tym czasie pokrój go w dosyć cienkie plastry.
- Na tej samej patelni z odrobiną oleju podsmaż paprykę i cebulę, przez ok 5 minut lub aż miękną i dostaw.
- Wyłóż na połowę każdej tortilli połowę sera, na niego wyłóż plastry steka i paprykę z cebulką, posyp całość resztą sera i przykryj druga połową tortilli.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu, ułóż w niej 2 tortille i obsmaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czy powtórz czynność z kolejnymi dwiema.
- Zdejmij z ognia, pokrój i podawaj!
Przygotowanie guacamole:
- W misce wymieszaj awokado, cebulę, jalapeno, czosnek i dopraw do smaku sokiem z 1 limonki, kminem, solą i pieprzem.
- Wymieszaj rozgniatając widelcem.
Smacznego!
English version
Steak and bell pepper quesadillas
(4 servings)
Ingredients for quesadillas:
- 1 steak
- salt and pepper
- vegetable oil
- 1 inion, diced
- 1 bell pepper, seeded and diced
- 150 g, grated cheese
- 4 flour tortillas
Ingredients for guacamole:
- 2 avocados, seeded and peeled
- 1/2 small red onion, finely chopped
- 1 large jalapeno, seeded and diced
- 2 cloves garlic, minced
- 1 lime, juiced
- cumin, to taste
- salt and pepper, to taste
Preparation:
- Liberally salt and pepper steak and then let rest for 30 minutes before adding to a preheated pan over high heat with some vegetabe oil.
- Flip after 3-5 minutes, or once it’s attained a golden brown crust. Cook for another 3-5 minutes until your desired internal temperature has been reached (63 oC). Remove from heat and let rest, covering it with aluminum foil. Slice the steak into long segments and then slice across the grain.
- In the same pan cook pepper and onion with a little bit of vegetable oil. Cook until soft for about 5 minutes, and set aside.
- Sprinkle half of the cheese on half of of each tortilla, top with setak and pepper and anion, top with rest of the cheese an fold on other half of tortilla on the top.
- Heat pan over medium heat with some oil, add two tortillas and cook on each side until browned.
- Remove from heat, slice up, serve and enjoy!
Preparation for guacamole:
- In a bowl combine avocados, onion, jalapeno, garlic and season with juice of 1 lime, cumin, salt and pepper.
- Mix with fork to combine.
Enjoy!
Aleksandra says
Jutro wyprobuje!
Cos tu chyba nie tak: Następnie włóż do rozgrzanej na dużym ogniu patelni z odrobina oleju, zanim dodasz do rozgrzanej patelni na dużym ogniu z odrobiną oleju roślinnego.
Dzi says
Już poprawione, dziękuję za czujność:)
Thomas says
Super przepis! Jestem fanem kuchni meksykańskie i marzę, że zjem ją kiedyś w prawdziwym Meksyku. 😉
Mońki says
Ja też jestem wielką fanką kuchni meksykańskiej 🙂 często wyszukuję przepisy i testuję coś nowego. Quesadillas przygotowywałam już w domu, tylko w wersji z kurczakiem. Ze stekiem i papryką jeszcze nie próbowałam, ale pomysł brzmi zachęcająco. Lubię dania z dodatkiem papryki, więc to dodatkowy plus 🙂
Karina says
Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem a wygląda bardzo apetycznie.
Dietomix says
Bardzo lubię takie połączenia i jestem pewna że jej smak jest znakomity.