Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas

Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas"

  • Facebook
  • Twitter

Mój ukochany jest ogromnym fanem kuchni meksykańskiej i zażyczył sobie na obiad quesadillas. Podesłał mi nawet przepis, więc nie miałam się już jak wymigać. Zakasłałam więc swoje i jego rękawy i zabraliśmy się do dzieła. Na szczęście są one bardzo łatwe w przygotowaniu i wyszły też zaskakująco smaczne, dlatego też postanowiłam wrzucić ten przepis na bloga. Na podanej stronie są podane 3 wersje, z kurczakiem, wegetariańska i ze stekiem i tą ostatnią wybrałam ja. Kocham steki! Takim też sposobem powstały quesadille ze stekiem, papryką, cebulką i dużą ilością rozpuszczonego sera podane z szybkim guacamole. Polecam!

quesadillas_ze_stekiem

Scroll down for recipe in English

Quesadillas ze stekiem i papryką

(4 porcje)

Składniki na quesadille:

  • 1 ulubiony stek
  • sól i pieprz
  • olej roślinny
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, posiekana i pokrojona w kostkę
  • 150 g startego sera żółtego
  • 4 tortille

Składniki na guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 papryczka jalapeno, bez pestek i pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 sok z limonki
  • kmin rzymski, do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1.  Dopraw steka z obu stron porządnie solą i pieprzem i dostaw na 30 minut jeżeli masz czas. Następnie włóż go do rozgrzanej na dużym ogniu patelni z odrobiną oleju.
  2. Odwróć po 3-5 minutach lub gdy będzie już ładnie zarumieniony od spodu. Smaż przez kolejne 3-5 minut, aż temp. środku steka osiągnie ok. 63 oC. Zdejmij z ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na przynajmniej kilka minut. Po tym czasie pokrój go w dosyć cienkie plastry.
  3. Na tej samej patelni z odrobiną oleju podsmaż paprykę i cebulę, przez ok 5 minut lub aż miękną i dostaw.
  4. Wyłóż na połowę każdej tortilli połowę sera, na niego wyłóż plastry steka i paprykę z cebulką, posyp całość resztą sera i przykryj druga połową tortilli.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu, ułóż w niej 2 tortille i obsmaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czy powtórz czynność z kolejnymi dwiema.
  6. Zdejmij z ognia, pokrój i podawaj!

Przygotowanie guacamole:

  1. W misce wymieszaj awokado, cebulę, jalapeno, czosnek i dopraw do smaku sokiem z 1 limonki, kminem, solą i pieprzem.
  2. Wymieszaj rozgniatając widelcem.

Smacznego!

quesadillas_ze_stekiem

English version

Steak and bell pepper quesadillas

(4 servings)

Ingredients for quesadillas:

  • 1 steak
  • salt and pepper
  • vegetable oil
  • 1 inion, diced
  • 1 bell pepper, seeded and diced
  • 150 g, grated cheese
  • 4 flour tortillas

Ingredients for guacamole:

  • 2 avocados, seeded and peeled
  • 1/2 small red onion, finely chopped
  • 1 large jalapeno, seeded and diced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 lime, juiced
  • cumin, to taste
  • salt and pepper, to taste

Preparation:

  1. Liberally salt and pepper steak and then let rest for 30 minutes before adding to a preheated pan over high heat with some vegetabe oil.
  2. Flip after 3-5 minutes, or once it’s attained a golden brown crust. Cook for another 3-5 minutes until your desired internal temperature has been reached (63 oC). Remove from heat and let rest, covering it with aluminum foil. Slice the steak into long segments and then slice across the grain.
  3. In the same pan cook pepper and onion with a little bit of vegetable oil. Cook until soft for about 5 minutes, and set aside.
  4. Sprinkle half of the cheese on half of of each tortilla, top with setak and pepper and anion, top with rest of the cheese an fold on other half of tortilla on the top.
  5. Heat pan over medium heat with some oil, add two tortillas and cook on each side until browned.
  6. Remove from heat, slice up, serve and enjoy!

Preparation for guacamole:

  1. In a bowl combine avocados, onion, jalapeno, garlic and season with juice of 1 lime, cumin, salt and pepper.
  2. Mix with fork to combine.

Enjoy!

quesadillas_ze_stekiem

Share the post "Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia meksykańska, mięso, obiad, papryka, ser, stek, wołowina

« Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken
Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes »

Comments

  1. Aleksandra says

    14 lutego 2020 at 13:21

    Jutro wyprobuje!
    Cos tu chyba nie tak: Następnie włóż do rozgrzanej na dużym ogniu patelni z odrobina oleju, zanim dodasz do rozgrzanej patelni na dużym ogniu z odrobiną oleju roślinnego.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2020 at 13:55

      Już poprawione, dziękuję za czujność:)

      Odpowiedz
  2. Thomas says

    17 kwietnia 2020 at 14:54

    Super przepis! Jestem fanem kuchni meksykańskie i marzę, że zjem ją kiedyś w prawdziwym Meksyku. 😉

    Odpowiedz
  3. Mońki says

    2 czerwca 2020 at 18:47

    Ja też jestem wielką fanką kuchni meksykańskiej 🙂 często wyszukuję przepisy i testuję coś nowego. Quesadillas przygotowywałam już w domu, tylko w wersji z kurczakiem. Ze stekiem i papryką jeszcze nie próbowałam, ale pomysł brzmi zachęcająco. Lubię dania z dodatkiem papryki, więc to dodatkowy plus 🙂

    Odpowiedz
  4. Karina says

    8 lutego 2023 at 09:03

    Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem a wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  5. Dietomix says

    17 marca 2023 at 20:00

    Bardzo lubię takie połączenia i jestem pewna że jej smak jest znakomity.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

Zupa krem z pieczonych burakow z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress