Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce"

  • Facebook
  • X

Rzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya w jego książce „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course” postanowiłam dać jej szansę po raz kolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala

(4 porcje)

Składniki:

  • oliwa z oliwek, do smażenia
  • 2 piersi z kurczaka, ze skórą
  • 2 główki cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zgnieciony
  • 1/4 szklanki wina Marsala
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem i połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Dodaj cykorię, przekrojoną stroną do dołu, 2 gałązki tymianku i czosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona.
  2. Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając od czasu do czasu kurczaka sosem, lub do momentu aż przestanie być surowy w środku.
  3. Podawaj kurczaka wraz cykorią polanego sosem i z resztą tymianku.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version
Chicken chicory with Marsala sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • olive oil, for frying
  • 2 chicken breasts, skin on
  • 2 heads of chicory, trimmed and cut in half lengthways
  • 4 thyme sprigs
  • 1 garlic clove, peeled and lightly crushed
  • 1/4 cup Marsala wine
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1 tbsp of butter
  • Sea salt and freshly ground black pepper

Preparation:

  1. Heat a heavy-based pan over a medium heat and add a little oil. Season the chicken on both sides, and place it, skin side down, in the hot pan. Add the chicory, cut side down, 2 thyme sprigs and the garlic and cook for 3–4 minutes until the chicken skin is dark golden.
  2. Turn the chicken and chicory over. Pour in the Marsala to deglaze the pan, scraping up the bits from the bottom, then add the chicken stock and a butter. Cook over a medium heat for 10 minutes, occasionally spooning over the sauce, until the chicken is just cooked through.
  3. Serve the chicken and chicory topped with spoonfuls of sauce and garnished with the remaining thyme sprigs.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cykoria, czerwone wino, Gordon Ramsay, kurczak, mięso, obiad, piersi z kurczaka, wino

« Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake
Restauracja Artkitchen – recenzja »

Comments

  1. kuchnie świata says

    26 kwietnia 2015 at 11:33

    świetny przepis, kurczaka można odkrywać na prawdę wiele wiele razy 🙂 pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 kwietnia 2015 at 11:39

      🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia knifeandspoon.pl says

    27 kwietnia 2015 at 13:12

    Nabrałam super ochoty przepis bardzo fajny 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 kwietnia 2015 at 13:20

      🙂

      Odpowiedz
  3. wujek41 says

    28 kwietnia 2015 at 10:25

    dobre jedzenie:D polecam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 kwietnia 2015 at 10:34

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup

Maki sushi z pieczonym łososiem

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress