Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledzie a’la Milanówek

Śledzie a’la Milanówek

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Śledzie a’la Milanówek"

  • Facebook
  • X

Śledzie zazwyczaj kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, w sumie nie wiem dlaczego,bo ja uwielbiam je jeść cały rok. Szczerze mówiąc zawsze mam coś śledziowego w lodówce:). Dzisiaj przedstawiam przepis na chyba jedne z moich ulubionych śledzików a’la Milanówek,czyli słodkawe z cebulką w sosie pomidorowym. Polecam!

Śledzie a’la Milanówek (spory słoik)

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (jeżeli są solone to najlepiej je wymoczyć przed przygotowaniem)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 g cebuli
  • 1-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek gorczycy
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę podsmaż przez ok 2-3 minuty na patelni z rozgrzanym olejem (do zeszklenia).Następnie dodaj cukier, wymieszaj i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  2. Dodaj ocet,koncentrat, ziele angielskie i gorczycę, wymieszaj i smaż całość kolejne kilka minut (najlepiej pod przykryciem) dolewając od czasu do czasu wodę, gdy cebula stanie się zbyt sucha.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok do całkowitego wystudzenia zawartości. W przeciwnym wypadku,jeśli zalejemy śledzie gorącym sosem, będą się rozpadały i całość wyjdzie mocno nieapetyczna (z doświadczenia:))
  4. Pokrój śledzie na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm. i przygotuj najlepiej litrowy słoik. Włóż na spód warstwę sosu z cebulą, a na nią warstwę śledzi,następnie znowu trochę sosu i śledzie itd.
  5. Włóż tak napełniony słoik na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego!

Share the post "Śledzie a’la Milanówek"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: przystawka, ryba, śledź, święta, zioła

« Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya
Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya »

Comments

  1. Wiewióra says

    29 kwietnia 2013 at 07:52

    tzw. śledź w pomidorach towarzyszy mi od dzieciństwa 🙂 uwielbiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 kwietnia 2013 at 08:17

      🙂

      Odpowiedz
  2. Jusia says

    29 kwietnia 2013 at 17:09

    Koniecznie muszę wypróbować, tez lubię śledzie cały rok !! Świetny przepis 🙂

    Mam male pytanie : dlaczego a’la Milanówek ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 kwietnia 2013 at 17:16

      Szczerze mówiąc, nie wiem:P Znalazłam ten przepis wycięty z jakiejś gazety wiele,wiele lat temu i tak po prostu były nazwane:) Zapewne ktoś bardziej wtajemniczony ode mnie będzie wiedział… Teraz też jestem ciekawa:)

      Odpowiedz
      • Jusia says

        29 kwietnia 2013 at 17:45

        Hm… pytam, bo moje rodzinne miasto to własnie Milanówek 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          29 kwietnia 2013 at 17:53

          A widzisz, może popytaj u źródła? I daj znać, bo też się zaciekawiłam:)

          Odpowiedz
  3. iza says

    29 kwietnia 2013 at 19:58

    Wygladają smakowicie 🙂 chętnie wypróbuję przy okazji ! a że niedługo parapetówka 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 kwietnia 2013 at 20:01

      Na parapetówkę śledzika jak najbardziej polecam:)

      Odpowiedz
  4. Karolina says

    16 maja 2013 at 15:24

    Śledzie z tego przepisu są przepyszne. Do tej pory robiłam z koncentratem, ale bez octu i cukru. Cebulę dodawałam blanszowaną. Te smakują mi o wiele bardziej. Super przepis, polecam wszystkim niezdecydowanym.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2013 at 15:46

      Cieszę się,że smakowały:)

      Odpowiedz
  5. Karolina says

    24 maja 2013 at 22:53

    Znowu zrobiłam. Z podwójnej porcji:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring pisze:
    23 grudnia 2014 o 12:48

    […] przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek, jednak na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress