Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

by Dzi 1 Comment

Share the post "Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni, które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić pyszne papu. Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po niedługim czasie otrzymałam stylową skrzyneczkę a w niej: Ramę smaż jak szef kuchni w wersji maślanej, pomarańczę kandyzowaną w zalewie, kaszę gryczaną i czarnuszkę.

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Szczerze mówiąc od razu przyszło mi do głowy kaczka, którą uwielbiam, a wiadomo że kaczka plus pomarańcza to połączenie idealne:) Problem miałam z kaszą, gdyż osobiście nie przepadam za jej smakiem więc podrasowałam ją jak mogłam i wyszła świetnie. Czarnuszka jest doskonałą, bardzo wszechstronną dla mnie przyprawą, więc z nią nie miałam żadnego problemu.

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Takim też sposobem powstał przepyszny obiad, w postaci udek kaczych z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsem, polanych sosem miodowo-pomarańczowym, które podałam na kaszy podsmażonej z fasolką szparagową, groszkiem i boczniakami. Napiszę krótko, to było na prawdę wyśmienite! Chyba częściej muszę eksperymentować w ten sposób w kuchni, bo jak zobaczyłam ukochanego, który zjadł znienawidzoną kaczkę z przyjemnością, to aż się przyjemniej na sercu zrobiło. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Udka kacze w glazurze pomarańczowej

(2 porcje)

Składniki na kaczkę:

  • 2 kacze udka
  • 1 łyżka miodu
  • 50g kandyzowanej pomarańczy w syropie (drobno posiekanej) lub dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • sól i pieprz
  • zmielona czarnuszka

Składniki na kaszę:

  • 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki
  • 100 g fasolki szparagowej, może być mrożona
  • 100 g groszku, może być mrożony
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • Rama smaż jak szef kuchni do smażenia
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej kolendry

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Nakłuj udka z każdej strony widelcem i natrzyj solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej najlepiej żaroodporną patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką Ramy Smaż jak szef kuchni. Kiedy  znikną bąbelki mamy pewność, że patelnia jest rozgrzana i możemy na niej smażyć, włóż udka skórą do dołu i podsmaż do zarumienienia. Następnie przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut, odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia.

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem (lub dżem), likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy.

4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami. W średnim rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć fasolkę wraz z groszkiem. Gotuj przez około 5-10 minut (aż fasolka będzie miękka) i odcedź.

5. W średniej patelni rozgrzej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Wmieszaj kaszę, fasolkę, groszek i kolendrę, i podsmażaj całość przez 2-3 minuty, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs6. Przed podaniem podgrzej syrop aby był znowu bardziej płynny, wyłóż na talerze kaszę, udka kacze i polej je przygotowanym sosem, a na koniec posyp całość szczyptą zmielonej czarnuszki.

Smacznego!

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

English version

Orange glazed duck legs

(2 servings)

Ingredients for duck legs:

  • 2 duck legs
  • 1 tbsp honey
  • 50g candied orange in syrup (finely chopped) or marmalade
  • 1 tbsp orange liqueur
  • 1 tbsp orange juice
  • Salt and pepper
  • ground nigella seeds

Ingredients for kasha:

  • 1/2 cup coarse kasha (roasted buckwheat groats), cook according to package directions
  • 100 g oyster mushrooms, sliced
  • 100 g green beans, frozen
  • 100 g peas, frozen
  • 1/2 onion, diced
  • oil for frying
  • sal,t pepper
  • handful of coriander,chopped

Preparation:

  1. Preheat oven to 180°C. Pierce the skin on the duck legs all over with a fork and season generously on both sides with salt an pepper.
  2. Preheat ovenproof medium pan with 1 tbsp oil, add duck legs skin side down and cook until browned. Next transfer to the preheated oven and cook for approx 90 minutes or until the meat is tender, turning skin side up halfway through.
  3. About half an hour before the duck has finished cooking prepare the syrup. Place the honey, orange with syrup, liqueur and orange juice in a pan over a moderate heat. Reduce until slightly sticky, mix in another splash of orange juice if it is too thick. Set aside until required.
  4. In the meantime, prepare kasha with vegetables. In a medium saucepan, bring to the boil salted water, add green beans and peas and cook for about 5-10 minutes (until beans are tender), drain.
  5. Heat medium pan over medium heat, add butter or oil and add onion. Cook until translucent, add mushrooms and cook until browned. Stir in kasha, beans, peas and coriander and for 2-3 minutes, season with salt and pepper to taste .
  6. Slightly warm the syrup, place kasha on each plate, lean a duck leg, spoon over the syrup and sprinkle with ground nigella.

Enjoy!

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Share the post "Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: boczniaki, fasolka szparagowa, groszek, grzyby, kaczka, kasza gryczana, mięso, miód, obiad, pomarańcza, zioła

« Tosty z indykiem, żurawiną i brie / Turkey Cranberry and Brie Sandwich
Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto »

Comments

  1. Roksana says

    23 listopada 2016 at 08:27

    super przepis !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce

Zapiekanki z sałatką z tuńczyka

Karmelizowany grapefruit

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress