Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart

Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart

by barjed 4 komentarze

Share the post "Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart"

  • Facebook
  • Twitter

Przepis na szybkie i pyszne piernikowe ciasteczka na ostatnią chwilę przed świętami. Znalazłam go w kolekcji przepisów Marthy Stewart, jednak z braku kilku składników wprowadziłam zamienniki i efekt też jest doskonały. Na początku przeraziła mnie ilość cukru zawarta w przepisie i byłam dosyć sceptycznie nastawiona do tego eksperymentu, jednak smak przeszedł wszelkie oczekiwania. Te ciasteczka są po prostu przepyszne!

 

Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart (ok. 24 kwadracików)

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki goździków (dałam przyprawę do piernika)
  • 220 g niesolonego masła w temp. pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 duże jajka + 1 żółtko
  • 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy własnej roboty)
  • 1/3 szklanki melasy (dałam miód)
  • 1 i 3/4 szklanki grubo posiekanej białej czekolady (dałam pół na pół białej i mlecznej)
  • od siebie dodałam garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 175 oC i wysmaruj blachę masłem lub tak jak ja spryskaj specjalnym sprayem.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól,cynamon,imbir i goździki (przyprawę do piernika).
  3. Do miski miksera włóż masło i cukry, ubijaj na średnich obrotach do momentu zespolenia się masy i uzyskania kremowej i jasnej konsystencji ok. 3 min. Masa będzie dosyć gęsta.
  4. Następnie do masy cukrowej w odstępach dodaj jajka i żółtko i miksuj do połączenia składników.
  5. Dodaj melasę (miód) i ekstrakt z wanilii (cukier waniliowy) i chwilę jeszcze miksuj.
  6. Następnie do miksującej się masy dodawaj powoli część sypką z miski do uzyskania jednolitej masy. Później wmieszaj już łyżką czekoladę i żurawinę.
  7. Rozłóż masę równomiernie na blaszce i piecz ok. 25 min.
  8. Po wystygnięciu ciasta pokrój go na kwadraty o boku ok. 5 cm.

Ciasteczka mogą być przechowywane około tygodnia.

Smacznego!

Share the post "Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasteczka, czekolada, deser, Martha Stewart, piernik, święta, wypieki

« Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa
Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym »

Comments

  1. Droczilka says

    23 grudnia 2012 at 23:30

    Wyglądają cudnie. Lubię przepisy Marthy. 🙂

    Odpowiedz
  2. Kaś says

    25 grudnia 2012 at 09:16

    rewelacja! lądują w ulubionych 🙂

    Odpowiedz
    • Kaś says

      25 grudnia 2012 at 09:17

      I Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
      • Dzi says

        25 grudnia 2012 at 09:19

        Dziękuję i ja także życzę wesołych i smacznych!:)

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts

Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey

Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

zurek-z-biala-kielbasa-i-grzybami-Sour-rye-soup-with-sausage-and-mushrooms

Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms

Warsztaty Meet and Meat w The Plate

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress