Przepis na szybkie i pyszne piernikowe ciasteczka na ostatnią chwilę przed świętami. Znalazłam go w kolekcji przepisów Marthy Stewart, jednak z braku kilku składników wprowadziłam zamienniki i efekt też jest doskonały. Na początku przeraziła mnie ilość cukru zawarta w przepisie i byłam dosyć sceptycznie nastawiona do tego eksperymentu, jednak smak przeszedł wszelkie oczekiwania. Te ciasteczka są po prostu przepyszne!
Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart (ok. 24 kwadracików)
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki goździków (dałam przyprawę do piernika)
- 220 g niesolonego masła w temp. pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki białego cukru
- 2 duże jajka + 1 żółtko
- 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy własnej roboty)
- 1/3 szklanki melasy (dałam miód)
- 1 i 3/4 szklanki grubo posiekanej białej czekolady (dałam pół na pół białej i mlecznej)
- od siebie dodałam garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 175 oC i wysmaruj blachę masłem lub tak jak ja spryskaj specjalnym sprayem.
- W średniej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól,cynamon,imbir i goździki (przyprawę do piernika).
- Do miski miksera włóż masło i cukry, ubijaj na średnich obrotach do momentu zespolenia się masy i uzyskania kremowej i jasnej konsystencji ok. 3 min. Masa będzie dosyć gęsta.
- Następnie do masy cukrowej w odstępach dodaj jajka i żółtko i miksuj do połączenia składników.
- Dodaj melasę (miód) i ekstrakt z wanilii (cukier waniliowy) i chwilę jeszcze miksuj.
- Następnie do miksującej się masy dodawaj powoli część sypką z miski do uzyskania jednolitej masy. Później wmieszaj już łyżką czekoladę i żurawinę.
- Rozłóż masę równomiernie na blaszce i piecz ok. 25 min.
- Po wystygnięciu ciasta pokrój go na kwadraty o boku ok. 5 cm.
Ciasteczka mogą być przechowywane około tygodnia.
Smacznego!
Droczilka says
Wyglądają cudnie. Lubię przepisy Marthy. 🙂
Kaś says
rewelacja! lądują w ulubionych 🙂
Kaś says
I Wesołych Świąt!
Dzi says
Dziękuję i ja także życzę wesołych i smacznych!:)