Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko

Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko

by barjed 2 komentarze

Share the post "Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszne i szybkie bułeczki na weekendowe śniadanie.Zgodnie z Wiki:” scone – okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw.tea time. Czasem może mieć lukrowaną polewę (np. z syropem klonowym) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny).” 

Bułeczki świetnie można zaadaptować na polskie warunki śniadaniowe, wystarczy zamiast cukru dodać starty ser żółty i już mamy pyszną, cieplutką i chrupiącą bazę do kanapek np. z wędliną. Ja zrobiłam wersję słoną i słodką:). Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, całość razem z pieczeniem trwa ok 30-40 min.

Przepis z bbcgoodfood.com

Scones (8-10 szt.)

Składniki:

  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 55 g masła pokrojonego w kostkę ( w temp. pokojowej)
  • 150 ml mleka
  • 30 g cukru (do wersji słodkiej)
  • ok. 40 g startego sera żółtego (do wersji słonej)
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki (do wersji słonej)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wsyp do pojemnika miksera mąkę, proszek do pieczenia,sól, cukier (w wersji słodkiej) lub ser i pietruszkę (w wersji słonej).
  3. Dodaj masło i końcówką do wyrabiania ciasta wymieszaj dokładnie zawartość, aż do utworzenia się „zacierek”.
  4. Następnie dolewaj powoli mleko i miksuj do całkowitego połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć zwarte.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1.5 cm i wytnij kółeczka, lub dla ułatwienia, można wyciąć nożem kwadraty.
  6. Wyłóż bułeczki na blachę i posmaruj je mlekiem (dzięki temu ładnie się zarumienią).
  7. Piecz ok. 15-20 min.
Smacznego!

Share the post "Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: deser, kuchnia brytyjska, scones, ser, śniadanie, wypieki

« Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym
Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu »

Comments

  1. asieja says

    29 grudnia 2012 at 12:39

    lubię te weekendowe bułeczki
    i prędkość ich przygotowywania
    🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 grudnia 2012 at 13:01

      Dokładnie, szybkość wykonania i smak mają wieelkie znaczenie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puree z kalafiora z jarmuzem / Cauliflower kale puree

Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree

„Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja

Patelnia z serii MasterChef do wzięcia! Konkurs

Sałatka-jajeczna-z-makrelą-i-porem-Smoked-mackerel-and-leek-egg-salad

Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress