Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms"

  • Facebook
  • X

Jakiś czas temu odkryłam rewelacyjny sposób na bardzo śmietankową  jajecznicę Michela Rouxa i od tamtej pory robię tylko taką, urozmaicam ją jedynie o różne dodatki. Tym razem przyrządziłam ją z dodatkiem pieczarek, które uwielbiam i podałam na szparagach wraz z chrupiącym pieczywem. Mogłabym jeść takie śniadanie codziennie! Polecam na leniwy, weekendowy poranek. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami

(2 porcje)

Składniki:

  • 40 g masła, oraz mały kawałek ekstra
  • 4-6 jajek
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę
  • sól i pieprz
  • 300 – 400 g szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło, włóż grzyby i podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z pieczarkami i wymieszaj.
  2. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W celu otrzymania kremowej i delikatnej jajecznicy, smaż przez 3 do 4 minut, jeżeli wolisz bardziej ściętą smaż kolejne 2 minuty.
  3. W międzyczasie  w większym rondlu doprowadź do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem i solą, włóż szparagi i gotuj przez 10-12 minut lub do miękkości. Wyjmij łyżką je cedzakową i rozłóż na 2 talerzach.
  4. Gdy jajecznica jest już taka jaką lubisz, wmieszaj 2 łyżki śmietanki i ewentualnie dodatkowy kawałek masła, po czym dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast na przygotowanych szparagach, najlepiej z tostami.

Smacznego!

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

English version

Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

(2 servings)

Ingredients:

  • 40 g butter, plus a knob of butter
  • 4-6 eggs
  • 2 tbsp double cream
  • 100 g mushrooms, cut into small dice
  • salt and pepper
  • 300-400 g asparagus, trimmed
  • 1 tsp sugar

Preparation:

  1. Melt butter in a shallow, heavy pan set over low heat. Add mushrooms and cook 2-3 minutes until soft. Break eggs into a bowl and beat very lightly with a fork. Tip into the pan with the mushrooms and stir.
  2. Cook over low heat, stirring gently and more or less constantly with a wooden spoon. It will take 3 to 4 minutes for the eggs to become just set, but very creamy. If you prefer firmer, dryer scrambled eggs, cook for another 2 minutes.
  3. Meanwhile boil the asparagus in a large pot of water with sugar and salt for 10-12 minutes or until tender. Take out with slotted spoon and place on the plates.
  4. When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Serve immediately over asparagus with crusty braid.

Enjoy!

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Share the post "Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: grzyby, jajka, pieczarki, śniadanie, szparagi

« Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta
Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread »

Comments

  1. Miss Planner says

    20 maja 2016 at 10:56

    Wygląda genialnie! Koniec ze zwyczajną jajecznicą u mnie w domu! 🙂

    Odpowiedz
  2. Kasia oQchnia.pl says

    23 maja 2016 at 16:04

    Wyglądają na mega smaczne.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 maja 2016 at 16:21

      I są, polecam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears

Gulasz-z-indykiem-dynia-i-papryka-Turkey-pumpkin-and-pepper-stew

Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Pappardelle z miesem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress