Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku

Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam łatwy ale bardzo efektownie wyglądający na talerzu dodatek do dania głównego. Dobrze doprawiona chilli fasolka szparagowa, zawinięta w boczek i pieczona w piekarniku. Łatwe, pyszne i szybkie. Do tego sposobu przygotowania fasolki najbardziej nadaje się młoda, gdyż te duże strąki są już zbyt „zdrewniałe”. Polecam!

Scroll down for English

Fasolka szparagowa w boczku

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
  • max. 10-12 plasterków boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Umieść fasolkę w dużej misce i dodaj wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem boczku). Dokładnie wymieszaj, tak wszystkie fasolki były pokryte przyprawami.
  3. Wyjmij 8-10 strąków i zawiń w plaster boczku (ja dodatkowo pospinałam wykałaczkami). Powtórz tą czynność z pozostałymi fasolkami.
  4. Ułóż na natłuszczonej blaszce i piecz przez 20 minut, następnie obróć fasolki i piecz kolejne 5-10 minut, aż fasolka szparagowa będzie miękka (ale jędrna) a boczek rumiany i chrupiący.
Smacznego!

English version

Bacon Wrapped Green Beans

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g green beans, trimmed
  • 10-12 pieces of bacon (approximate)
  • 1 Tbsp oil
  • 1/2 tsp chili powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1/4 tsp garlic powder
  • 1/4 tsp onion powder

Przeparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Place the green beans in a large bowl and add all of the remaining ingredients (except bacon). Toss to coat.
  3. Grab 8-10 green beans and wrap one piece of bacon around each bundle. Repeat with the remaining green beans.
  4. Bake for 20 minutes, carefully flip the bundle over, and bake for another 5-10 minutes or until the green beans are tender and the bacon is crisp.
Enjoy!

Share the post "Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: chilli, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, obiad

« Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera
Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym »

Comments

  1. Baking Chicken says

    6 września 2013 at 21:06

    You ought to take part in a contest for one of the best sites on the internet.
    I most certainly will highly recommend this blog!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 września 2013 at 21:08

      Thank You:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym | karmelowy pisze:
    26 lipca 2013 o 08:52

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Zestawienie Wielkanocnych pyszności

Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO

Mus z mascarpone z orange curd i bezami

Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress