Dziś przedstawiam łatwy ale bardzo efektownie wyglądający na talerzu dodatek do dania głównego. Dobrze doprawiona chilli fasolka szparagowa, zawinięta w boczek i pieczona w piekarniku. Łatwe, pyszne i szybkie. Do tego sposobu przygotowania fasolki najbardziej nadaje się młoda, gdyż te duże strąki są już zbyt „zdrewniałe”. Polecam!
Scroll down for English
Fasolka szparagowa w boczku
(4 porcje)
Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
- max. 10-12 plasterków boczku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Umieść fasolkę w dużej misce i dodaj wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem boczku). Dokładnie wymieszaj, tak wszystkie fasolki były pokryte przyprawami.
- Wyjmij 8-10 strąków i zawiń w plaster boczku (ja dodatkowo pospinałam wykałaczkami). Powtórz tą czynność z pozostałymi fasolkami.
- Ułóż na natłuszczonej blaszce i piecz przez 20 minut, następnie obróć fasolki i piecz kolejne 5-10 minut, aż fasolka szparagowa będzie miękka (ale jędrna) a boczek rumiany i chrupiący.
English version
Bacon Wrapped Green Beans
(4 servings)
Ingredients:
- 450 g green beans, trimmed
- 10-12 pieces of bacon (approximate)
- 1 Tbsp oil
- 1/2 tsp chili powder
- 1/2 tsp salt
- 1/4 tsp garlic powder
- 1/4 tsp onion powder
Przeparation:
- Preheat oven to 180 oC.
- Place the green beans in a large bowl and add all of the remaining ingredients (except bacon). Toss to coat.
- Grab 8-10 green beans and wrap one piece of bacon around each bundle. Repeat with the remaining green beans.
- Bake for 20 minutes, carefully flip the bundle over, and bake for another 5-10 minutes or until the green beans are tender and the bacon is crisp.
Baking Chicken says
You ought to take part in a contest for one of the best sites on the internet.
I most certainly will highly recommend this blog!
Dzi says
Thank You:)