W zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć wraz z Kasią z kuchniabazylii.pl, Anią z nietylkopasta.pl i Tomkiem z magicznyskladnik.pl w Dniach Otwartych Bejo Zaden w Konotopie pod Warszawą. Nasze bojowe zadanie polegało na przygotowywaniu pysznych potraw z warzyw korzeniowych i częstowaniu nimi gości wydarzenia.
Tematyka warzyw nie była tutaj przypadkowa, gdyż gospodarz imprezy Bejo Zaden Poland (www.bejo.pl) to przedstawicielstwo holenderskiej firmy, która zajmuje się produkcją nasion właśnie warzyw. Nie tylko tych podstawowych jak cebula, kapusta czy marchew, ale także mnóstwo mniej popularnych gatunków czy odmian, które mieliśmy okazję podziwiać na polu pokazowym. Nie mogłam się nacieszyć widząc te piękne okazy i strasznie żałowałam, że nie mogę takiego pólka mieć na własność pod ręką, chociaż może kiedyś… 😉
Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci 🙂 Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej.
KOKTAJL Z BOTWINKĄ
Składniki:
– 1 l soku jabłkowego
– pęczek botwinki
– 500 gramów malin
– pęczek kolendry
KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY
Składniki:
– 1 l soku jabłkowego
– 4 łodygi selera naciowego
– 500 gramów szpinaku
– 4 soczyste brzoskwinie
KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA
Składniki:
– 0,5 l świeżego soku z marchwi
– 0,5 l soku jabłkowego
– 4 liście kapusty
– 4 jabłka
WYKONANIE:
Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem.
SAŁATKA Z PĘCZAKIEM
Składniki:
– 0,5 kg pęczaku
– 1 koper włoski
– 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne)
– 5 ogórków gruntowych
– 150 gramów oliwek kalamata BEZ PESTEK
– 150 gramów sera owczego solonego
– kilka łyżek oliwy
– kilka łyżek jogurtu greckiego
– doniczka mięty
– kilka łyżek orzeszków piniowych
– 1 cytryna
– pieprz czarny i sól morska
Wykonanie:
Pęczak ugotujcie na półtwardo i wypłuczcie w zimnej wodzie. Fenkuł (koper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi.
SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH
Składniki:
– kilka marchewek
– kilka korzeni pasternaku lub pietruszki
– kilka buraków
– 1 biała rzodkiew
– 500 gramów boczku surowego
– 1 cytryna
– łyżka kminu rzymskiego
– łyżka ziaren kolendry
– pół szklanki oliwy
– łyżka soli morskiej
– łyżka czarnego pieprzu
– pół szklanki jasnego sosu sojowego
Wykonanie:
Warzywa umyjcie, jeśli mają w miarę ładną skórkę to nie musicie ich obierać. Pokrójcie wszystkie w kostkę lub w plastry w zależności od warzywa. Boczek pokrójcie w kostkę. Wszystko dodajcie do miski i wsypcie wszystkie przyprawy, które zostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące.
COOLWRAPY
Składniki:
– 1 kapusta płaska typu Coolwrap
– 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy)
– mały słoik suszonych pomidorów w zalewie
– 20-30 czarnych oliwek
– spora garść świeżej rukoli
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem.
Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie.
W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych oliwek, posiekanych suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i rukoli. Spróbujcie i ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce.
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 szklanki startej marchewki
– 2 jajka
– szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich
– pół szklanki brązowego cukru
– ¼ szklanki oliwy
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki imbiru
– spora szczypta soli
– łyżka masła
– ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub kaszy manny
Wykonanie:
Na wstępie połączcie suche składniki ze sobą. W osobnej misce połączcie składniki mokre z roztrzepanymi jajkami i powoli dodajcie składniki suche do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut.
BROWNIE Z BURAKIEM
Składniki:
– szklanka mąki pszennej
– szklanka startych pieczonych buraków
– 250 g masła
– 250 g gorzkiej czekolady 70%
– szklanka brązowego cukru
– 3 duże jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka masła
– ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub manny, ew mąka pszenna
Wykonanie:
Buraki upiec w temperaturze ok. 200 stopni przez godzinę, najlepiej bez zawijania w folię aluminiową (będą lepsze i słodsze). Po upieczeniu obierzcie je ze skóry i zetrzyjcie na tarce z małymi oczkami. Rozpuśćcie masło z czekoladą w kąpieli wodnej, a następnie przestudźcie. W drugiej misce wymieszajcie jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlejcie sos czekoladowy i wymieszajcie dokładnie za pomocą rózgi. Następnie dodajcie buraki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszajcie do połączenia składników. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut.
Podsumowując, to były bardzo intensywne ale i satysfakcjonujące dni. Sympatyczna i pracowita ekipa, pyszne jedzenie i piękna pogoda – było super! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie:)
Dodaj komentarz