Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup

Dziś przedstawiam jedną z najlepszych zup z pieczonej dyni jakie jadłam, z dodatkiem puree z jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać :) Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa dyniowa z puree z jarmużu

(4 porcje)

Składniki na zupę:

  • 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta pieprzu chilli cayenne

Składniki na puree z jarmużu:

  • 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania
  • 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  2. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz.  Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.
  4. W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.
  5. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Pumpkin and kale puree soup

(4 servings)

Ingredients for the soup:

  • 1 kg pumpkin, cut into cubes
  • 1/2 onion, sliced
  • 1-2 glugs of mild extra virgin olive oil
  • 3-4 cups vegetable or chicken stock
  • salt and pepper
  • 1 tsp grated nutmeg
  • 1 pinch of cayenne pepper

Ingredients for the kale puree:

  • 8 big kale leaves deveined
  • 1/4  onion, diced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 cup coconut milk
  • salt to taste
  • roasted walnuts roughly chopped
  • 1-2 pinches smoked paprika

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC.
  2. On a baking pan lined with aluminum foil or parchment paper, toss the pumpkin, onion, salt and pepper and one glug of olive oil all in one layer. Roast in the oven for about 30-35 minutes, shake the pan from time to time, until the little cubes are fork tender, and toasty.
  3. Remove pan from the oven, and in a medium size deep pot, add the pumkin, add the 3 cups of stock, salt, nutmeg, pepper, and puree with the help of hand blender. Check for thickness and if needed add another cup of stock. Let your soup warm up on a low low heat, and stir constantly.
  4. For the kale puree, in a small pot place the leafy parts of the kale, discarding the main vein. Add the coconut milk, onion, garlic, salt and pepper. Cover the pot over a slow simmer for about 7-10 minutes until the kale feels soft.
  5. Remove from the stove and using blender to puree the kale mixture. Adjust seasoning with salt and pepper.
  6. Serve the soupin the bowls with the kale swirl. Sprinkle some roasted walnuts, and a pinch of smoked paprika and serve.

Enjoy!

zupa

zupa

Comments

  1. says

    Co do jarmużu to też go właśnie odkryłem i jestem pod jego ogromnym wrażeniem. I teraz jarmuż pod każdą postacią zjem bardzo chętnie. Nawet w zupie dyniowej, którą i tak lubię. Ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałem. Cóż, trzeba spróbować ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>