Truskawki zapiekane w koglu moglu

Czy jest ktoś, kto nie lubi koglu moglu? Osobiście kojarzy mi się on z dzieciństwem, kiedy wszelkimi sposobami starłam się podkraść trochę mamie jak robiła do jakichś wypieków.Niestety czasami trafiałam na wersję bez cukru…Dziś proponuję kogel mogel zapiekany z truskawkami. Niezwykle szybka,pyszna i słodka przekąska.Polecam!

Przygotowanie: max 15 min,Porcje: 2 (duże kokilki) lub 4 (kokilki standardowej wielkości)

 

Truskawki zapiekane w koglu moglu

Składniki:

  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 krople ekstraktu z wanilii lub 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 200 g truskawek
  • starta gorzka czekolada do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 oC.
  2. W misce ubij żółtka z cukrem i wanilią na jasną i gęstą pianę.
  3. Do każdej kokilki wlej po łyżce koglu moglu i rozłóż równomiernie truskawki (ja pozostawiłam w całości, ale można też je pokroić). Następnie rozlej resztę koglu moglu do wszystkich kokilek.
  4. Zapiekaj w piekarniku ok 5-8 minut. Podawaj natychmiast, gdyż po jakimś czasie z koglu moglu robi się nieapetyczny żółty płyn.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>