Uczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno temu w sieci i w tamtym czasie spisałam go ręcznie na karteczce i tak mi służył. Teraz nie mogę go znaleźć w przepastnych internetach, więc jak właściciel receptury się zgłosi, chętnie podlinkuję:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pleśniak z jabłkami i powidłami
(blaszka 35×33 cm)
Składniki:
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowaniu budyniu malinowego (lub innego czerwonego)
- 1 łyżka kakao
- 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 1 łyżka cynamonu
- garść rodzynek
- 300 g słoik powideł śliwkowych
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- W misce miksera umieść 2 żółtka, masło i 1/2 szklanki cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, przesianą mąkę, i śmietanę i mieszaj końcówką typu hak, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na 3 równe części. Włóż jedną ponownie do miski miksera, wsyp kakao i wymieszaj aby nabrało jednolitego koloru. Zawiń ciasto kakaowe i jedno jasne w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
- Pozostałe ciasto wyłóż równomierną warstwą do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Możesz je wcześniej rozwałkować, lub zwyczajnie, jak ja, wyłożyć ugniatając palcami.
- Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku, następnie wmieszaj 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki.
- Na cieście w blaszce rozsmaruj powidła, a na nie wyłóż jabłka. Na to zetrzyj na grubych oczkach ciasto kakaowe.
- W misce miksera ubij wszystkie białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 3/4 szklanki cukru. Po zmiksowaniu wsyp budyń i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż pianę na ciasto kakaowe a na nie zetrzyj w równomiernej warstwie pozostałe jasne ciasto.
- Włóż blachę do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po wyjęciu ostudź, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Polish Moldy Cake
(35×33 cake tin)
Ingredients:
- 250g of butter, at room temperature
- 1 1/4 cup sugar
- 4 eggs, yolks and whites separated
- 500 g of flour
- 2 tsp of baking powder
- 2 tsp vanilla sugar
- 2 tbsp of sour cream
- 1 package instant pudding raspberry flavour (or other red)
- 1 tbsp cocoa
- 1.2 kg of apples, peeled and cored
- 1 tablespoon ground cinnamon
- a handful of raisins
- 300 g jar of plum preserves
- icing sugar to serve
Preparation:
- In the bowl of a stand mixer place 2 egg yolks, butter and 1/2 cup of sugar and whisk until incorporated. Next add the vanilla sugar, baking powder, sieved flour and cream and mix with hook, until smooth.
- Place batter on a floured surface and divide into 3 equal parts. Insert one back into the mixer bowl, add the cocoa and mix until uniform color. Wrap the cocoa and one light dough in cling film and place in the freezer.
- Place the rest of the batter in even layer into greased or lined with baking paper cake tin.
- Grate apples into the bowl and discard excess juice, then stir in 3 tablespoons sugar, cinnamon and raisins.
- Divide preserves on prepared batter, next divide layer of apples and grate evenly cocoa batter.
- Whisk egg white until stiff, add 3/4 cup of sugar, mix and at the end mix in instant pudding.
- Spread egg whites over cocoa batter and grate in even layer remaining light batter.
- Place cake into preheated to 180 oC oven and bake for 1 hour. After removing allow to cool, sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
Karol says
Aż mi pociekła ślinka na to cudo, musi cudnie spakować 😉
Karol says
@smakować
Dzi says
jest pyszne, polecam:)
Iwona says
Czy ta blaszka ma miec wymiary 55cm×33 cm?
Dzi says
Moja akurat miała takie wymiary. Jednak gdy będą niewielkie rozbieżności w jedną lub w drugą stronę to też nie będzie problemu.
Karolina z e-turysta.net says
Takie ciasta wyjątkowo mocno kojarzą się z domową, tradycyjną polską kuchnią.
Ola says
Witam. Przyznam ze jestem tutaj pierwszy raz ale zapewne ostatni. Sa straszne nieścisłości w składnikach a przepisie co prowadzi do porażki. W składnikach jest proszek do pieczenia ale w przepisie brak, w przepisie jest cukier waniliowy, w składnikach brak. To jest mało fajne. Poza tym można napisać zamiast 4 jajek że chodzi o 2 żółtka i 4 białka choć w sumie do tej pory nie mam pewności jak być powinno. Nie polecam.
Dzi says
Doprawdy pleśniaka ciężko zepsuć. Co do jajek, doprecyzowałam zapis żeby nikt już wątpliwości nie miał. Oczywiście doprecyzowałam też inne kwestie. Życzę powodzenia w poszukiwaniu bloga idealnego.
Ania says
Czy ta blaszka ma na pewno mieć 55×33 ? chyba pomyłaka bo taka to nawet do piekarnika nie wejdzie.
Proszę o sprawdzenie wymiarów blaszki 🙂
Właśnie się zabieram za pieczenia.
Pozdrawiam
Ania says
Znalazłam identyczny przepis na „Domowe wypieki” i tam są podane wymiary blaszki ok.35 x 24, więc jestem pewna, że u Pani jest błąd w rozmiarze blaszki.
Pozdrawiam
Dzi says
O faktycznie, już poprawiam. Dziękuję za czujność
Daniel says
Cześć, mam kilka pytań:
1. Czy jeśli pominę powidła, to ciasto nie będzie zbyt suche? Można zamiast nich dodać trochę więcej jabłek (jeśli tak, to ile więcej)?
2. Czy waga jabłek podana w przepisie (1,2 kg) to waga przed obróbką czy po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych?
3. Czy zamiast budyniu można użyć kisiel?
Dzi says
1. Zalecałabym jednak jakiś dżem. 2. Przed obróbką (jednak nie trzeba się trzymać co do grama ;)) 3. Nie.
Karolina says
Jaka śmietana jest potrzebna?
Dzi says
Zwykłej, np. 18%.