Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż, z dodatkiem pomidorów i śmietanki. Doskonała od razu po przygotowaniu, a nawet chyba lepsza po odgrzaniu:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

Zupa warzywna z mięsem mielonym

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ½ zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki
  • 200 g jarmużu, z usuniętymi łodygami i z grubsza posiekanego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • posiekana świeża bazylia do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżeczki oleju i włóż mięso. Smaż aż przestanie być surowe, przez około 4-6 minut. Wyjmij mięso z rondla i odstaw.
  2. W tym samym garnku na średnim ogniu rozgrzej resztę oleju i włóż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie mięso do garnka, krojone pomidory, bulion drobiowy, cukinię i jarmuż i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 12-15 minut, aż cukinia i jarmuż zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietankę, gotuj przez kolejne 2 minuty i dopraw do smaku, jeżeli jest to konieczne.
  4. Podawaj zupę posypaną bazylią.

Smacznego!

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

English version

Meaty vegetable soup

(4-6 porcji)

Ingredients:

  • 250 g ground meat
  • 4 tsp oil
  • 1 medium onion, chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • ½ green or red  bell pepper, cubed
  • 1 medium carrot, peeled and thinly sliced
  • 1 can (400 g) diced tomatoes
  • 1 l chicken broth stock
  • 1 medium zucchini, sliced
  • 200 g kale, stems removed and chopped
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 1/2 cup double cream
  • fresh basil, to taste

Preparation:

  1. Heat a large pot over medium heat, add oil and ground meat and cook until no longer pink, breaking meat up as it’s cooked (4-6 minutes). Remove sausage from the pot and set aside.
  2. In the same pot heat over medium hea remainin oil, add onion, garlic, carrots and pepper and cook until vegetables are tender, 5-6 minutes. Add ground meat back, diced tomatoes, chicken stock, zucchini and kale, and season with salt, pepper and sugar.
  3. Bring to the boil and cook uncovered for 12-15 minutes until zucchini and kale are tender. Add the cream and cook for 2 minutes, and sesaon to tase if necessary.
  4. Serve sprinkled with chopped basil.

Enjoy!

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

Share the post "Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki, Zupy Tagged With: cukinia, jarmuż, mięso, obiad, papryka, przystawka, zupa

« Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    23 lutego 2016 at 11:14

    Chętnie zjem. Takie zupy są zawsze mile widziane 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2016 at 12:02

      🙂

      Odpowiedz
  2. Paweł says

    7 marca 2016 at 12:15

    Trzeba spróbować czegoś nowego. Już trochę znudziły mi się te wszystkie pomidorowe, ogórkowe, kapuśniaki. Trochę zastanawiam się jaki smak takiej zupie nadaje jarmuż (Nie przepadam za nim). Zobaczymy 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 marca 2016 at 13:39

      Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Inspiracje na Wielkanoc 2019

Konkurs z Wedlem – wyniki

Ciasteczka-brownie-Brownie-cookies

Ciasteczka brownie / Brownie cookies

Salatka-tajska-z-dresingiem-orzechowym-Thai-salad-with-peanut-dressing

Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing

Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress